AB’nin Katalan kördüðümü

Her þey son derece uyumlu ve tutarlý aslýnda. Birbiriyle uyumlu geliþmeler zincirinde, Avrupa bütünlüðünün hasar gördüðüne þahitlik ediyoruz. Katalonya baþta olmak üzere Avrupa Birliði (AB) bünyesindeki özerk bölgeler daha fazla baðýmsýzlýk için ataða geçiyor. Aþýrý sað yükselip, önde gelen AB üyesi ülkelerde belirleyici bir politik etmen haline geliyor. Uzun lafýn kýsasý, sözkonusu ülkelerde aþýrý sað iktidarda olmamasýna raðmen muktedir durumda.

Katalonya’da olanlara kýsa bir hafýza tazelemesi yapalým. Ýspanya’nýn kuzeydoðusunda bulunan özerk bölge Katalonya, Ekim ayý baþýnda bir referandum düzenleyerek baðýmsýzlýk talebini dünyaya duyurdu. Referandumdan çýkan “evet” sonucu ile de birkaç gün içinde baðýmsýzlýk ilaný yapýlmasý bekleniyordu. Ancak, baþta AB olmak üzere dünyanýn belli baþlý siyasal güçlerinden destek alan Madrid, referandumu yapýlmamýþ varsayarak, anayasanýn 155. maddesinin yürürlüðe konmasýna iliþkin süreci baþlattý. Yani… Yani, herhangi bir özerk bölgenin ülkenin milli güvenliðine tehdit olmasý durumunda özerkliðinin iptal edilip, yönetime Ýspanya’nýn yeniden el koymasýna.

Katalonya ise baðýmsýzlýk cephesinde giderek büyüyen çatlaða karþýn, kýsa bir sessizlik sürecinin ardýndan baðýmsýzlýktan geri adým atmayacaðýný duyurdu.

Bu satýrlarýn yazýldýðý 28 Ekim 2017 öðleden sonrasýnda, Katalan yönetiminin bu kararýna karþýn Ýspanya, hem Katalan Meclisi’ni, hem de Katalan liderini ve elbette tüm idari birimlerle birlikte polis teþkilatýný da laðvettiðini açýklayýp, yönetimi ele aldýðýný açýklamýþtý.

Katalan lider Carles Puigdemont “barýþçýl” bir þekilde baðýmsýzlýk yönünde direnilmesi çaðrýsýnda bulunuyor. Ve çok büyük bir belirsizlik hakim. Bir ülkeden baðýmsýzlýðýnýzý, referandum ve ardýndan bir kaç sokak gösterisinin ardýndan nasýl “barýþçýl” bir þekilde ilan edebileceðinizi düþünüyorsunuz?

Ya da ezeli bir özlemden romantik bir çaresizlikle vazgeçtiðinizi mi ilan etmek istiyorsunuz?

Dünyanýn hangi coðrafyasýnda, size bahþedilen haklardan fazlasýný istediðinizde romantik ve naif vazgeçiþler iþe yarýyor?

Acaba diyorum, perde arkasýnda Madrid ve Katalan yönetiminin baþkenti Barselona arasýnda bir gizli görüþme trafiði sürüyor da, Katalan yönetimi en az hasarla vazgeçmenin hesaplarýný mý yapýyor?

Soruyorum sadece…

Þurasý kesin ki, hiçbir odak, Katalanlara baðýmsýzlýk yolunda destek vermeyecek.

Madrid yönetiminin atacaðý her adým da, meþruiyeti sorgulanmadan peþinen destek bulacak.

Ancak, yine de baðýmsýzlýk hayali kuran Avrupa özerk bölgelerinin, mesela Korsika, mesela Ýskoçya, mesela Valon ve Flamanlarýn, çýtasý biraz yükseldi son geliþmelerle. Cin þiþeden çýktý.

Baðýmsýzlýk talepleri, aþýrý saðýn belirleyici bir unsur haline gelmesi, Avrupa Birliði projesindeki “birlik” kavramýnýn hasar gördüðünü gösteriyor.

En az Ýngiltere’nin AB’den çýkýþ süreci Brexit kadar AB’nin bütünlüðünü sarsan bir süreçteyiz.

Ýzleyelim…