Acý biber yiyerek zayýflayýn

Kahvaltý ve öðlen yemeklerinin yanýnda acý biber tüketerek hem hýzlý kilo verebilir hem de baðýþýklýk sisteminizi güçlendirebilirsiniz. 

ACI BÝBERÝ metabolizmayý hýzlandýrdýðý bilgisini sizlere daha önce de yazmýþtým. Ancak kýrmýzýsý, yeþili, tozu veya pul þeklinde acý biber çeþitlerinin saðlýk için yararlarý çok fazla olduðunu hatýrlatmalýyým.

- Kanýn pýhtýlaþmasýný azaltýr: Oksijen taþýyan kan damarlarýnda pýhtý oluþarak týkanma inme ve kalp krizlerinin en öneli sebeplerinden bir tanesidir. Acý biber tüketimi pýhtýlarýn oluþumunu engelleyerek, kan dolaþýmýný iyileþtirip düzenler. 

- Solunum yollarýný temizler: Acý biber tüketmek terlemeye, gözün ve burnun sulanmasýna akmasýna neden  olur. Biberin bu uyarýcý etkisi mukus salgýnsý arttýrarak solunum yollarýndaki týkanýklýðý açar böylece soðuk algýnlýðý ve nezle ile mücadelemizde bize yardýmcý olur.

- Sindirimi uyarýr: Acý biber gastrik asit salgýsýný arttýrarak besinlerin içerisindeki birçok bakterinin ölmesi için yeterli miktarda asidik ortam saðlar. Ayrýca sindirimin tam ve etkin yapýlabilmesine yardýmcý olur.

- Metabolizmayý hýzlandýrýr:  Öðünle birlikte tüketilen 3 gram acý biber sosu birkaç saat boyunca metabolizma hýzýný yüzde 25 oranýnda hýzlandýrýr. Acý biberin daha az acý olanlara göre ýsýtýcý ve uyarýcý etkileri daha  fazladýr. Dolayýsýyla daha az tüketilmeleri de saðlýk üzerindeki etkilerinin görülebilmesi için yeterli olabilir. Günlük ortalama 2 çay kaþýðý kadar kýrmýzý acý biber kan dolaþýmý ve solunum sisteminin iyileþtirici etkileri gösterecektir.

Önemli bir uyarýyý da yapmak isterim. Çok fazla miktarda acý biber tüketimi mide kanseri oluþum riskini arttýrýr. Ülser rahatsýzlýðý olanlarýn acý tüketmeleriyle ilgili görüþler farklý olmakla birlikte araþtýrmalar genel olarak ülser yaralarýnýn tahriþ ettiði nedeniyle biber kullanmamalarýný göstermektedir. Kahvaltýda acý kýrmýzý biberi közleyerek, çorbalara toz veya pul biber ekleyerek, salatalara yeþil veya kýrmýzý acý biberi doðrayarak düzenli olarak kullanabilirsiniz.