Acı çikolata, siyah altın...

O tadını çok sevdiğimiz çikolatalar var ya, hikayesini bilseniz bu kadar severek yiyemezsiniz.

Batı Afrika’da yaklaşık 2 milyon çocuk kakao üretiminde çalıştırılıyor. Çocukların neredeyse tamamı kakao kozalarını toplar ve işlerken ellerindeki palalarla yanlışlıkla bacaklarını kesiyor. Şanslı olan iyileşiyor, şansı olmayan ya sakat kalıyor ya da enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu işler dünya genelinde çok haber olmuyor zira pazar son derece büyük, o kakaoları alanlar da uluslararası dev ve reklamveren şirketler.

***

Peki ya altın, o ne kadar masum? 8 ile 14 yaş arası, kız-erkek, binlerce çocuk Tanzanya’da altın madenlerinde çalıştırılıyor. Üstelik çoğu zaman 24 saat mesai yaparak.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre çocuklar altını ayrıştırmak için kullanılan cıvadan zehirleniyor, ayrıca küçük ve çoğu zaman ruhsatsız çalışan madenlerde göçük altında kalma riski yaşıyorlar. Bitti mi derseniz, bitmedi... Rapora göre madenlerde çalıştırılan çocukların bir çoğu yetim ve kız çocukları cinsel tacizle yüz yüze kalıyor. Aslında Tanzanya madenlerde çocukların çalıştırılmasını yasaklayan yasa maddeleri var ama uygulama maalesef sorunlu...

***

Can sıkan bir başka rapor daha var. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, çoğu 14 yaş altındaki 10 milyondan fazla çocuk, temizlik, mutfak işleri, bahçıvanlık, su taşıma, kendilerinden küçük çocuklara ya da yaşlılara bakıcılık yapmaya zorlanıyor. Rapora göre bu çocuklar genellikle ücretsiz çalıştırılıyor, çalışma koşullarının kabul edilebilir standartların çok altında ve eğitim alamıyorlar. Bitmedi, ILO’nun raporuna göre, çocuk işçiliğinin kapalı kapılar arkasında ve gözlerden uzak olması nedeniyle çocuklar fiziksel ve cinsel istismara da maruz kalıyorlar...

***

Zamansız bir yazı bu, biliyorum. Çocuk, kadın, yaşlı demeden, masum insanların kimyasal silahlarla öldürüldüğü bir dünyada yaşıyoruz. Sözün bittiği yer burası değilse, neresidir, söyler misiniz?