Açken sen sen deðilsin!

Mesleði gereði fiziðiyle ön planda þöhretlerin diyeti her daim sürüyor. Herkes formda ve güzel olmak için efor harcarken bir an geliyor, kendini cips yerken buluyor. Bu iþin kitabýný yazan bile acýkýnca kontrolü kaybedip lahmacuna saldýrýyor...

Hayatta kalmak için yapmamýz gereken en önemli þey yemek yemek. Bu son derece güdüsel, son derece basit bir eylemken yemek yeme konusunda iþleri karýþtýran aslýnda yine biziz. Bir grup bilim insaný “Atalarýmýz üç öðün yemek mi yiyordu? Ne buluyorsa atýþtýrýyordu. Atýþtýrmak en doðrusu,” derken, bir grup “Biz geviþ getiren otçullar deðiliz, atýþtýrmayýn,” diyor. Bir grup “Hayvan yemek de ne demek” diye sorgularken, diðer grup hayvansal protein diyor. Birinin verdiði beslenme düzenine diðeri “hayýr” derken, bilimsel veriler de deðiþebiliyor. Hiçbiri külliyen yanlýþ deðil belki. Her birinin temel aldýðý prensipler, ekoller var ortada.

Bir de tarýmda yapýlan karmaþýk iþler söz konusu. Ýnsan eliyle mevsimsiz üretilen sebzeler, melez meyveler var. Üstelik bunlarla da bitmiyor. Biz tohumun atasýný ve malzemeleri tartýþa duralým. Onlardan elde edilen ürünlerin prosesleri, raf ömrünü uzatan katký maddeleri de iþin içine girince, ayýkla pirincin taþýný. Hadi bakalým çýk þimdi iþin içinden: Ne yiyeceksin?

KAN ÞEKERÝ VE KARAR MEKANÝZMASI

Bahsettiðim bu bilgi çokluðu ne yiyeceðine karar vermek konusunda kafa karýþtýrabilir. Ama tüm bu farklý mesajlar, mekanizmamýzýn basitliðini yenemez. Tarým politikalarý önümüze tuhaf denklemler koyarken aklýmýz karýþabilir, ama biz basit organizmalarýz. Yaþýyor ve ölüyoruz. Yaþamak için de bedene enerji saðlayan yiyeceklere ihtiyacýmýz var. Aldýðýmýz tüm bilgileri iþleyen ve yöneten beynimiz uzun süre aç kalmazsa sorun yok. Bu bilgiler doðrultusunda seçim ve tercihlerimizle mutlu mesut yaþýyoruz. Ama uzun süre yemek yemezsek ve çok acýkýrsak, beyin tüm bilgilerin kapýsýný kapatýyor. Kapýnýn kapanma süresi pankreas ve saðlýk durumuna göre herkes için deðiþebilir. Kimi için üç saattir, kimi için altý. Bu sürenin sonunda ne bilimsel veri, ne diyet, ne aklýselim düþünmek kalýr. Kan þekeri hýzla düþer. Ýþte o an beyin organlara tek bir komut verir: “Derhal bana enerji bul! Ye!”

Ünlü olsun olmasýn, okumuþ olsun olmasýn, herkes kendine en hýzlý enerji saðlayacak gýdaya adeta saldýrýr. Yani demem o ki; oku, öðren, doðrusunu bulmaya çalýþ ama sakýn o diyet benim bu diyet senin aylarca metabolizmaný zorlama, gün içinde de uzun süre aç kalma. Uzun süre aç kalýrsan sen, sen olamazsýn. En kalorili, en þekerli, yani sana hýzla enerji verecek en zararlý gýdalara saldýrýrken bulursun kendini. Ola ki yaptýn, bunu alýþkanlýk haline getirme ama sakýn kendinden nefrette etme, çünkü yalnýz deðilsin. Kendine de çok yüklenme ve fotoðraftaki bu güzel insanlarýn kolajýný hatýrla! Uzun süre aç kalmak kim olursa olsun herkeste benzer etki yaratýr.

Beynimiz uzun süre aç kalmazsa sorun yok. Uzun süre açlýkta ise beyin bilgi akýþýnýn kapýsýný kapatýyor. 

ZANNETME KÝ HEP SAKÝN YÝYORLAR, ÜNLÜLER DE SALDIRIR!

- Marilyn Monroe çok açken çekim aralarýnda çikolata veya dondurmaya karþý koyamýyormuþ. Ciddi bir yemek tutkunu ve iyi bir aþçý. En iyi yaptýðý yemekse, balýk ve midyeyle yapýlan Marsilya çorbasý

- Mariah Carey en sevdiði atýþtýrmalýk pizza. Özellikle doðumdan sonra aldýðý kilolar sebebiyle yaðsýz ve sebze aðýrlýklý beslense de pizzaya karþý koyamýyor.

- Beyonce bir oturuþta bir tavuðu yiyebildiðini saðýr sultan bile biliyor. Bir süredir veganlýðý deneyen sanatçý, aþýrý performans harcadýðý konserlerinden sonra karbonhidratlý gýdalara saldýrýyor. Patates kýzartmasýndan vazgeçemiyor. Bir ara þampanyanýn yanýnda yediði patates kýzartmalarý çok konuþulmuþtu.

- Katy Perry fiziðine olan saplantýsý kadar mantar ailesine de saplantýlý. Düzgün bir fizik için kontrollü yemek yiyor ve neredeyse tüm öðünlerinde mantar tüketiyor. Ancak konser sonrasý pizza ve hamburger yiyor.

- Taylor Swift fiziðini yaptýðý egzersizlere ve doðru gýdalara borçlu. Ancak o da þeker tutkusundan vazgeçemeyenlerden.

- Rihanna Karayip yemeklerini seviyor. Özellikle de körili olan her þeyi. O da çýtýr kýzartma tavuða ve dondurmaya hayýr diyemeyenlerden. Gerçek bir çikolatalý dondurma tutkunu.

- Heidi Klum müthiþ bir fiziðe sahip. Her zaman doðru olan gýdayý doðru miktarda tüketiyor. Onun karþý koyamadýðý, daha doðrusu düzenli olarak hayatýndan çýkarmadýðý ve kendini þýmarttýðý tek yiyecek fast food burger.

- Robert De Niro gerçek bir Japon mutfaðý hayraný. Zaten ünlü Japon restoraný Nobu’nun ortaðý olma nedenlerinden biri de bu tutkusu. Morino balýðýný ve enginar salatasýný çok seviyor. Gittiði her þehirde yöresel yemekleri denemekten de çekinmiyor.