Açlýðý unutturan akýllý besinler

Ýftar ve sahur sofralarýný, 11 ay boyunca tüketilen besinler yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de saðlýklý beslenmeyi saðlayacak ‘akýllý yiyecekler’le hazýrlamak en doðru seçim olacak.

Bu yýl Ramazan’ýn hem sýcaklara hem  de uzun günlere denk gelmesi oruç tutanlarý endiþelendiriyor. Hepimizin kafasýnda uzun süren açlýðý nasýl olur da doyacak þekilde ancak midemi de yormadan geçiririm sorusu var. Ramazan ayýnda besin tüketiminden gün boyu mahrum olmakta iftarda aþýrý yemeye bizi yönelteceðinden, uzun süreli açlýkla karþý karþýya geldiðimizde geliþi güzel yemek sonrasý olacaklardan da korunmamýz gerektiðinin bilincindeyiz. Ne olabilir diye sorarsanýz. Aþýrý yüklenmek tansiyon yükselmesi, yemek sonrasýnda uyuklama, mide  de asit artýþý ve hazýmsýzlýk ilk olabilecek sorunlar diyebilirim. Dengeli ve aþýrýya kaçmadan saðlýklý besinler tüketerek Ramazan’da uzun süreli açlýða dayanmak ve tokluk süresini artýrmak mümkün.

Çorba ve cacýk tok tutan besinlerden

Ýftar ve sahur sofralarýný, 11 ay boyunca tüketilen besinler yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de saðlýklý beslenmeyi saðlayacak yiyeceklerle hazýrlamak en önemlisi. Bu besinlerin baþýnda karbonhidratlardýr. Buðday, kepek, sebze, meyveden alýnan karbonhidratlar mideyi tok tutmasýnýn yaný sýra sindirim sistemini de aktif duruma getirir. Koyu kývamda sývý besinler  mideyi çabuk terk etmezler bu nedenle  sahurda bol malzemeli çorba, cacýk gibi besinler tercih edilmelidir.

Sakinlik için bezelye tüketin

Karpuz tarzý besinler þiþkinlik yaratacaðýndan sahurda tüketilmemeye özen gösterilmeli. Daha çok bu tür meyveler iftar ile sahur arasýnda yenmelidir. Biri iftarla sahur arasýnda biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynaðý olmasýnýn tok tutarak açlýk hissini bastýracaktýr. Muz, avokado, yulaf ve ballý süt triptofan bakýmýndan zengin gýdalardýr.  Bezelye, fýstýk, fasulye gibi albumin bakýmýndan zengin besinler tüketerek iþtahýnýzý azaltabilirsiniz.  Kan þekerinde hýzlý iniþ çýkýþlar açlýk hissinin oluþmasýndaki en önemli faktörlerden birisidir. Krom kan þekeri düzenleyen bir mineraldir. Krom bulunduran besinler tüketerek açlýðýnýzý bastýrabilirsiniz. Yulaf, peynir, ýsýrgan otu, meyan kökü, buðday, süt ürünleri ve yer fýstýðý önemli krom kaynaklarýdýr.