Acun’un alternatifi Erbil mi?

Star Tv’nin Acun Ilıcalı’dan doğacak boşluğu Mehmet Ali Erbil ile dolduracağı yazılıp çizildi.  Anlaşmaya varılmış olabilir, hatta yayın günü sayıları da aynı olabilir ama Acun’un alternatifi Mehmet Ali Erbil olmaz.  Acun’un programlarımda hem format öne çıkar hem de jüri üyeleri veya yarışmacılar. 

Mehmet Ali Erbil’in programlarıysa “one man show” ya da daha net bir tanımlamayla tamamen Erbil’in performansı üzerine kuruludur. Kaldı ki en bilinen yarışma Çarkı-ı Felek’te artık yapılmamış espri ya da Türkçe elastikiyetinden faydalanarak yapılmayan bel altı espri de kalmadı.  Acun ekranda cumartesi-pazar günlerinde de dahil prime-time’da yer alıyordu, Erbil pazartesi-cuma 5 gün yayın yapsa karşısında dizileri bulacak. 

Özetlemek gerekirse Acun ile Mehmet Ali Erbil birbirlerine alternatif olacak isimler değil.

Dereyi görmeden paça sıvamak

Bir yayın platformu için futbol maçlarını yayınlamak ne kadar önemlidir?

Bu soruya hemen herkes “çok önemlidir” diye yanıt verir ama kazın ayağı öyle değildir aslında.

Süper Lig’de reklam ve reyting getiren Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve biraz da Trabzonspor maçlarıdır. 

Bu dört takımı yayın havuzundan çıkarır, üzerine bir de maçları yayınlamak için katlanılan operasyon maliyetini eklerseniz yayın ihalesi için ödenen parayı geriye çıkarmanız imkansız hale gelir.

Digiturk sadece bu 4 büyük kulü-bün maçlarını yayınlayarak istediği satı-şı ve reklamı elde eder. 

Rekabet Kurumu’nun Türkiye Futbol Federasyonu’yla Digiturk arasındaki sözleşme uzatımına dair aldığı diğer platformla maç paylaşma kararını bu açı-dan değerlendirmek gerekir. 

Digiturk belirli maçları gönül rahatlığıyla paylaşacak buna karşın diğer platformlar da reyting ve reklam alan takımların maçlarını yayınlamak isteyeceklerdir.

İddia edilenin aksine Digiturk bu işten hiç de zararlı çıkmayabilir. 

3D yayın hakkı zaten kenisinde kalacak, HD’yi de alır ya da büyük takımlardan birinin maçını yayınlamak isteyene diüer takımlardan ikisinin maçlarını da satarsa, mevcut durumdan daha fazla para kazanması bile söz konusu olabilir. 

“Digiturk bu kararla zorlanır” diyenler bence bir kez daha düşünmeli...

Cem Yılmaz artısı

Kanal D bu gece Cem Yılmaz silahını ateşliyor. Amaç pazartesi günlerini çekilmez hale getiren iki kuvvetli rakibe reyting kaybettirmek. Survivor ve Karadayı izleyicisinin bu gece verecekleri karar tahminen Kanal D’nin pazartesi geceleri için vereceği kesin kararda etkili olacaktır.