Adalet adýna umutlandýran karar

Bir ay önce, 28 Þubat darbesinin yýldönümü vesilesiyle hâlâ zindanlarda olan 28 Þubat tutsaklarýný konuþuyorduk. Kendilerini mahkûm eden Fethullahçý Terör Örgütü mensubu hâkim ve savcýlar tutuklanýp yan koðuþlarýný konulduðu hâlde niçin mahkûmiyetleri devam ediyor diye soruyorduk.

Ve defaten, FETÖ'cü hâkim ve savcýlar hakkýnda meslekten ihraç kararý veren Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu’nun yazdýðý Kurul Kararý’ndaki þu ifâdelere dikkat çektik: “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargý kuvveti içerisinde; organizasyonu ve hiyerarþik yapýsý bulunan, devlet yargýsýna alternatif olarak faaliyet gösteren, örgütlü olarak yargý içerisinde yuvalanan, kendinden olmayan herkesi düþman kabul edip kullanamadýðý kiþileri de düþman sayan, örgüte boyun eðmeyenleri ve farklý düþünen herkesi düþman görüp hedef hâline getirerek yargý kararlarý ile emniyet operasyonlarýnýn hedefi haline getiren, istihbarat toplayan, operasyon kararý alan, emniyet ve yargý üzerinden toplanan istihbarata göre örgütün üst düzey yöneticilerinin verdiði kararýn icrasýna baþlayan, basýn ve yayýn üzerinden linç giriþimi gerçekleþtiren, topluma yönelik algýyý yöneten, örgütte yer alanlarý kahramanlaþtýran, unutturma sürecini tekrarlayan, suç faili veya masum olduðuna bakýlmaksýzýn birçok kiþiyi yargý eliyle maðdur eden, çözümü mümkün olmayan abartýlý, ayrýntýya boðulmuþ, gerçeklerin gizlendiði, kasýtlý, taraflý ve delilsiz davalar açan, bu davalarla Türkiye’nin mafya ve terörle mücadele ettiði algýsý yaratan, devletin birçok kurumuna yerleþen Paralel Devlet Yapýlanmasý Terör Örgütü isimli bu yapýnýn yargýdaki uzantýlarý olduklarý ve cemaat cuntasý þeklinde paralel bir yargý gücü oluþturduklarý görülmüþtür.”

HSYK raporundaki mezkûr ifâdeler yýllardýr Türkiye’de yaþanan hukuksuzluðu harfi harfine anlatýyor. Lâkin adalet yine tek taraflý çalýþtý ve ‘FETÖ'cü hâkim ve savcý maðduru’ diye diðer darbeciler, yani Ergenekoncular tahliye edildi. “28 Þubat mahkûmlarý ne olacak” diye sorduðumuzda ise yetkililer lâl olup kalýyordu.

Yeniden yargýlama baþvurularý, otomatiðe baðlanmýþ ret yazýlarýyla kabul edilmiyordu. Türkiye’de adalet adýna umutlarýn tükendiði bir zamanda Anayasa Mahkemesi’nin verdiði bir karar közlenen umudumuzu alevlendirdi. Hizbullah davasýndan 13 yýl tutuklu kalan Bülent Þakar, azami tutukluluk süresinin aþýldýðýný, gözaltýndayken müdafi atanmadýðýný, kollukta iþkence altýnda ifade verdiðini ve mahkemenin tarafsýz olmadýðý gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yeniden yargýlanmak için yaptýðý baþvuru kabul edildi. Anayasa Mahkemesi, yargýlamayý yapan hâkimlerin FETÖ’den tutuklanmasýný göz önünde bulundurarak Þakar’ýn yeniden yargýlanmasýna karar verdi.

Umudumuz o ki, Anayasa Mahkemesi’nin bu emsal kararý, “iþ yükü artar” deyip adaleti yerine getirmekten imtina eden ‘hukukçular’ elinde sümenaltý olmaz! Takipçisi olacaðýz...