Adalet, her insanýn hakký ve sýðýnaðýdýr...

Adalet Bakanlýðý Yargý Reformu baþlýðý altýnda, ‘’Ýnsan Haklarý Eylem Planý’’ hazýrlýyor. Adalet beklentisi her zaman heyecan uyandýrýr. Adaletin en güzel tarifini Hz.Peygamberimiz yapmýþtýr; “bir ümmetin zayýfý, kuvvetlisi ile eşit tutularak hakkýný alamayýnca, o ümmet hiçbir zaman kuvvetlenemez ve mukaddes olamaz”...

Çünkü adalet, hukukun gayesidir. Hukuk güvenliðinin, insan onurunun, eþitliðin ve özgürlüðün teminatýdýr. Adaleti dar anlamýyla mahkeme salonlarýndan ibaret kýlamayýz. Adalet hayata bakýþ açýmýz, insan olarak duruþumuz, toplumsal kültürümüz de olabilmelidir. Adaletin gardýrobu geniþtir; orada sevgiyi, saygýyý, merhameti, birlikte yaþama kültürünü, hatta tahammülü ve ayný kaderi paylaþmaktan mütevellit, aile iliþkilerimizden, komuþuluk, hemþehrilik, vatandaþlýk baðlýlýklarýmýza kadar tüm çoðul eylemlerimizin ruhunu da buluruz.

Adalet mevzuu, sadece siyaset ve yönetimin deðil, siyasetname geleneðimizin de en baþlýca konularýndandýr. Hz.Ali’nin, Malik bin Eþter’i vali olarak gönderirken bir mektup aracýlýðýyla yazdýðý nasihatler mesela... Hem müslümana dair enfes bir hukuk felsefesi örneðidir, hem de idare hukukunun en parlak metinlerindendir. Pek tabii ayný zamanda edebidir. Edebiyatýmýzýn ‘’Ahidname’’ olarak sertac ettiði bir eserdir... Bu hikmetli nasihatler, bugün bile insanlýða ýþýk tutacak güçtedir.

“Ey Malik, bilesin ki dünya geçiş yurdudur, yerleşme yurdu değildir. Orada bir kýsým insanlar nefsini satýp azabýn hedefi olur, bir kýsmý da nefsini satýn alýp kurtuluşa ererler. Bunun bilincinde olan herkes tüm imkânlarý seferber ederek halka hizmet etmenin yollarýný aramalý ve kendilerini ebedi hayatýn sýkýntýlarýndan kurtarmaya çalýşmalýdýr”

Ey Mâlik! Halkýn selâmeti için ayýrdýğýn zaman, seninle Allah arasýnda geçen vakitlerin en hayýrlýsýdýr. Övünmeyi býrak, büyüklenmeyi terk et, mezarýný hatýrla! Toplumun her kademesine daima sevgi beslemek, onlara şefkat ve merhamet duygularý ile yaklaşmak gerekir. Zîrâ halk iki kýsýmdýr.

1.Bir kýsmý, reâyâ’nýn müminleridir ki onlar senin din kardeşlerindir.

2.Bir kýsmý da zýmmîlerdir ki, senin gibi Allah’ýn kullarýdýr. Bir beşer olarak yaptýğýn kusur ve hatalarýn affedilmesini Allah’tan istediğin gibi, sen de taht-ý hükümetinde olan reayanýn, kasten veya istemeyerek yaptýğý kusur ve hatalarýný affetmen gerekir.

’Ey Mâlik! İhtiyaç sahiplerinin gönlünde yataný ortaya çýkarmak için onlara zaman ayýrmalýsýn. Ara sýra ihtiyaç sahiplerini huzuruna alýp onlarla konuşmalýsýn.

Adalet Bakanlýðý’nýn insan haklarý eylem planýný hazýrlarken pek çok sivil toplum grubuyla, yazarlarla, akademisyenlerle, hukuk çevreleriyle görüþtüðü haberini alýyoruz. Ýnþallah umutlarý yeþertecek bir program açýklanýr.