Adana’nýn Gezici Sanat Týrý yollarda

Kültür sanat etkinliklerini takip etmek hala ülkemizin büyük çoðunluðunun yabancýsý olduðu bir eylem. Köyleri, ilçeleri geçtim çoðu ilimizde yerleþik bir tiyatro ya da müzik topluluðu, onlara ayrýlmýþ birer salon yok. Bir ticari sinema bile hak getire!

Oysa kalkýnmanýn de en önemli göstergesi kültür sanat tüketimi! Bir ülkenin geliþmiþlik derecesini halkýnýn kültür düzeyi gösterir. Ne yazýk ki Türkiye yýllarca mahrumiyet bölgelerine sahipti. Ömrünü bir tek kitap okumadan, bir konser, bir oyun izleyemeden, bir sergi gezemeden tamamlayan, ancak düðün misali geleneksel eðlencelerle sosyalleþebilen bir toplum yeni fikirlere, farklý duyarlýlýklara nasýl açýlýr?

“Makus talih” edebiyatý yapacak deðilim, çünkü artýk ulaþým da iletiþim de çok geliþti. Hem insanlarda taleplerini dile getirme hem sivil toplum kuruluþlarýnda giriþimlerde bulunma hem de yetkililerde hizmet götürme bilinci oluþtu. Birçok yararlý proje geliþtiriliyor. Adana Büyükþehir Belediyesi’nin Gezici Sanat Týrý bunlardan biri. 22 Haziran’da ikinci kez tura çýkan Gezici Sanat Týrý, 22 Eylül’e dek 15.000 km yol alýp 90 yerleþim birimine ulaþacak. Adana’nýn belde ve mahalleleri dýþýnda birçok komþu vilayete de uðrayacak. “Her yerde sevgi, her yerde kardeþlik, her yerde sanat. Gün, kardeþlik günü” sloganýyla yol alan Gezici Sanat Týrý önemli bir iþlev üstleniyor: Ýþ bulduðunda hep çalýþan, hep üreten ama hep yoksulluk sýnýrýnda yaþayan, büyükþehirlere gidip de kültür sanat etkinliði izleme olanaðý bulunmayanlara ve ataerkil düzende eve kapatýlan kadýnlara, dünyaya televizyon ve internet bombardýmanýyla açýlan ama onlarýn yarattýðý kafa karýþýklýðýndan mustarip çocuklara etkinlikler kapsamýnda sosyalleþme ve paylaþma alýþkanlýðý aþýlýyor.

***

Düþünün gün boyu Yaþar Kemal’in tarif ettiði “Sarý Sýcak”ta çalýþan, bunalan insanlar karanlýk çöktüðünde, bir meydanda, bir bahçede, bir su kýyýsýnda buluþmuþ. Gezici Sanat Týrý’nýn rotasýndaki yerleþim birimlerinin yerel yönetimleriyle önceden iletiþime geçilip etkinliklerin tanýtýmý yapýlmýþ. Týrýn içinden sandalyeler çýkarýlmýþ, sahne kurulmuþ, perde gerilmiþ... Gölge Oyunu temsilleri, film gösterimleri, Halk Müziði ya da Sanat Müziði konserleri, halk oyunu ve sema gösterilerinden oluþan program sunuluyor yýldýzlarýn altýnda...

Henüz ikinci yýlýnda olduðu için Gezici Sanat Týrý için geniþ kitlenin zevkine hitap eden bir program tercih ediliyor. Ancak ileriki yýllarda biraz daha ufuk açýcý olmasýnýn daha fazla yararý olacaktýr. Yerli sinemanýn televizyonlarda bile birçok kez gösterilmiþ popüler örnekleri yerine / yaný sýra geniþ kitlelerinin dünyasýný geniþletecek, farklý kültürleri ve hayat tarzlarýný tanýmalarýný saðlayacak filmlerin; zaten aþina olduklarý müzik türleri yerine / yaný sýra caz, blues, dünya müziði gibi türlerin de götürülmesinin zihinlerdeki sýnýrlarý kaldýracaðýndan kuþkum yok. Ýl ilçe sýnýrlarýný aþarak yol alan Gezici Sanat Týrý’nýn etkinlikleri de hiçbir çerçeveye sýðdýrýlmamalý...

Bana kalýrsa bu týrýn üstlendiði misyon, nostaljik sinemanýnkinden farklý. Adana Büyükþehir Belediyesi’nin Mimar Sinan Kültür Parký içindeki Adana Yazlýk Sular Sinemasý’nda her Perþembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar gecesi 21.00’de yapýlan ücretsiz film gösterimlerinin nostaljik bir tadý var. 550 kiþilik alan týka basa doluyor ve Adanalýlar çekirdek, gazoz ve kaðýt helva ikramýyla hoþça vakit geçiriyor. Mobil Sinema uygulamasýyla programdaki filmler Baraj Yolu Gençlik Meydaný’na da taþýnýyor. 

Öte yandan Hatay, Mersin ve Gaziantep gibi komþu illerden Kahramanmaraþ, Mardin, Diyarbakýr, Þanlýurfa ve Malatya’ya uzanan Gezici Sanat Týrý ile bölgenin kültür sanat hayatýna gelenekselin çok ötesine geçen bir canlýlýk kazandýrmak mümkün.