Adil Öksüz ‘charter’ mý uçtu?

Türkiye, Almanya’ya yönelik FETÖ baskýsýný yoðunlaþtýrdý.

Darbe giriþiminin elebaþý olmaktan aranan Adil Öksüz’ün Almanya’da görüldüðüne yönelik bilgiler hükümet kanadýnda ciddiye alýnmýþ görünüyor.

Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn Almanya’ya ‘yakalayýp iade edin’ notasý vermesi bunun kanýtý.

Peki Öksüz Almanya’da mý?

Adil Öksüz'e Baden-Württemberg eyaletinde geçici oturum verildiði iddiasýna, Eyalet Ýçiþleri Bakanlýðý sözcüsünün “Bir iltica baþvurusu ile ilgili haberleri teyit etmemiz ya da yalanlamamýz söz konusu deðildir. Bakanlýk münferit yabancý kiþilerin ikametiyle ilgili açýklama yapmaz" cevabýný vermesi önemli.

AB Bakaný Ömer Çelik’in, “Biz bu ‘yalanlayamam da, doðrulayamam da’ ifadesinin diplomaside ne anlama geldiðini biliyoruz” demesi boþuna deðil.

Almanya istihbaratý bunu pekala ortaya çýkarýp Türkiye ile paylaþabilir.

Ancak bu bugün itibariyle mümkün görünmüyor.

Zira Almanya Türkiye ile istihbarat iþbirliði ve paylaþýmý yapmýyor.

Aksine, Türkiye istihbarat kuruluþu MÝT’in terör þüphelilerine iliþkin bilgi istemesini önce ‘þüphelilerle’, sonra da medya ile paylaþýyor!

Bu yüzden iþbirliði en düþük seviyede.

O yüzden diyalog ‘dýþiþleri’ ve adalet bakanlýklarý düzeyinde sürdürülüyor.

Adalet Bakaný Abdülhamit Gül’ün Alman mevkidaþý Heiko Maas’la görüþmesi bu açýdan önemli.

Görüþmeye iliþkin yapýlan açýklamada, “Görüþme gayet yapýcý ve olumlu bir havada geçti. Bakanlar, kýsa süre içinde biraraya gelme konusunda da mutabýk kaldý” ifadesi, muhtemelen bir hafta içinde bir ziyaretin olacaðýný gösteriyor.

***

Peki Adil Öksüz, Almanya’ya nasýl kaçtý?

Bu konuda rivayet muhtelif.

Ancak resmi yollardan, resmi adýyla kaçmadýðý kesin.

Yasadýþý yollardan sahte pasaportla Türkiye’den çýktýðý deðerlendirilebilir.

Bir baþka ihtimal ise ‘yasal yollardan’ ama yine sahte pasaportla doðrudan Almanya’ya gitmesi.

Örneðin ‘Suriyeli mülteci’ olarak!

Yabana atýlacak bir ihtimal deðil.

Zira Almanya bugüne kadar 800 bin civarýnda ‘iyi eðitimli’ Suriyeli mülteci aldý. Bunlarýn ‘geleceðin Suriyesi’ni yönetecek kiþiler’ olarak yetiþtirildiði de sýr deðil.

Bu kiþilerin, Almanya’daki göçmen karþýtý kamuoyunun dikkatini çekmemek adýna mümkün olduðunca ‘göstermeden’ ülkeye taþýndýðý da sýr deðil.

Ýþte bu ‘göstermeden’ kýsmý, baþka bir iddiayý hatýrlatýyor:

“Merkel hükümeti, Türkiye ve Yunanistan’dan charter (dolmuþ) uçaklarla Almanya’ya mülteci taþýyor” iddiasý.

Konuyla ilgili haber, 8 Aðustos 2016’da Almanya’da yayýnlandý.

Alman aþýrý saðýyla ayný ‘ulusalcý’ dili kullanan Kopp Verlag sitesinin editörü Markus Mahler, “Mýsýr, Yunanistan ve en çok da Türkiye’den gelen charter uçaklarýnýn, gece yarýsý ile sabah 06:00 arasýnda Hannover, Düsseldorf, Köln, Bonn’daki havaalanlarýna inip kalktýðýný; ancak uçuþ noktalarýnýn elektronik tabelalarda görünmediðini” öne sürdü.

Mahler, bazý günlerin trafiklerini de dakika dakika verdi. Örneðin bir gecede Yunanistan ve Mýsýr’dan bir, Türkiye’den ise (Ýstanbul, Adana, Ýzmir, Antalya) 9 uçaðýn iniþ yaptýðýný yazdý.

Ayrýca, Wunstorf, Bundeswehr askeri üslerine de sivil uçaklarýn indiði, ardýndan otobüslerle yolcularýn dýþarý taþýndýðýný iddia etti.

Ýddia kýsa sürede çok sayýda yayýn organýnda tartýþýlmaya baþlandý. Kimi, Kopp Verlag’ýn göçmen, yabancý karþýtý ve ‘komplocu’ yayýnlarýna atfen ciddiye alýnmamasý gerektiðini savundu. Ancak, ayný zamanda ‘istihbarat kaynaklarýna yakýn’ olmakla da bilindiði için (bizde de örneði olduðu gibi), yazdýklarýnýn sorgulanmasý gerektiði yönünde ciddi makaleler yayýnlandý.

ABD’nin Almanya baþta olmak üzere çok sayýda ülkeden Guantanamo’ya ‘El Kaide þüphelisi’ taþýdýðý sýr deðil.

Uçaklarýn kalkýþ yerleri dikkate alýndýðýnda, Türkiye ile Almanya arasýnda turist taþýyan ‘charter’ seferleri bunun için gayet uygun bir ‘kýlýf’…

Dikkate almak gerek.