Adýyaman: Doðu’nun Egesi...

Gazetecilerin alýþtýðý klasik bir sorudur, “Ankara’dan nasýl görünüyor?”

Seçim öncesinde ise durumun Ankara’dan deðil, meydanlardan, hatta meydanlara yansýmayan kahvelerden, köylerden nasýl göründüðü önemlidir.

Seçim heyecaný sokaklara çok geç yansýdý. Baþbakan Ahmet Davutoðlu’nun ilk iki mitingini yaptýðý Erzurum ve Sivas’ý izlerken, heyecanýn sahaya yavaþ yavaþ iniþine de tanýk olmuþtum.

Ardýndan muhalefet partileri de kampanyalarýný baþlatýnca hareket geldi.

Baþlangýçtaki bu sükuneti yorumlamak için bugünü beklemem iyi oldu. Belki daha ileri yorumlar için son iki haftaya girmek gerekir. Ancak geçen hafta yaptýðým Ýzmir, Adýyaman ve Kahramanmaraþ seyahatlerim, ‘sükunet’ hakkýnda bir þeyler söylemem gerektiðini gösterdi.

Adýyaman’ý bilmemek eksiklikmiþ

Adýyamanlý çok yakýn dostlarým olmasýna raðmen bu þehre gitmemiþ olmakla çok þey kaybetmiþim. Bunu anlamam için bir gün yetti.

Ankara’da Adalet Bakanlýðý’nýn kara kutusu diye tanýnan Bakanlýk Yüksek Müþaviri Adnan Boynukara’nýn adaylýðý bu fýrsatý verdi. Boynukara’yý STAR Açýk Görüþ’teki akademik makaleleriyle de tanýyorsunuz. 

Adýyaman’ý ve çevredeki 4 köyü birlikte dolaþtýk.

Ýlk kez aday olanlarla ikinci veya üçüncü dönem seçime girenlerin seçmenle iliþkisi farklý. Yeni adaylar daha heyecanlý, daha ilgili. Daha az nutuk çekiyor, daha çok dinliyor.

Seçmen de ilk kez aday olanlara daha yakýn davranýyor, talepten çok uyarýlarda, nasihatlerde bulunuyor. Örneðin, “Seçimden sonra bizi unutmayýn, yine gelin, halimizi hatýrýmýzý sorun yeterli” diyorlar...

Deneyimli milletvekili adaylarý ise daha çok ‘taleplerini’ iletiyorlar, eksik býraktýklarý vaatlerini hatýrlatýyorlar..  ‘Bilinçli seçmen’ dediðimiz artýk sadece þehirlerde deðil.

Adýyaman’ýn bir de ‘Kürt sorunu, terör ve çözüm süreci’ baðlamýnda farký var. Nüfusun çoðu Kürt olmasýna raðmen ne terör yer bulabilmiþ burada, ne de HDP’nin temsil ettiði ‘Kürt milliyetçiliði’...

Adýyamanlýlar için ‘birlik’ hepsinden önemli. Bunu saðlayan da büyük ölçüde tarýma dayalý görece zenginlik, Kürt sorununu büyüten devlet baskýsýnýn görülmemesi ve inanç baðlarýnýn güçlü olmasý...

Baraj gölleriyle ýlýmanlaþan iklimde ekin ekilmemiþ, meyve dikilmemiþ bir karýþ toprak yok. Zeytin ve kiraz aðaçlarýný görünce Adýyaman için Doðu’nun Egesi dedim.  

Kendi kendini büyüten Kahramanmaraþ

Maraþ, sadece milli mücadelede siyasi baðýmsýzlýk için deðil ekonomik baðýmsýzlýk için de inanýlmasý güç bir ‘kahramanlýk’ ortaya koymuþ.

Bütün dünyaya ve dünya markalarýna ihracat yapan dev tekstil firmalarý sessiz sedasýz milyar dolarlýk cirolara ulaþmýþ.

Bu büyümeye karþýlýk dýþarýdan göç almamýþ Maraþ, kendi ilçelerinden, köylerinden karþýlamýþ iþgücü ihtiyacýný.

Hem bir sanayi þehri, hem de göç almamýþ...

Þaþýrtýcý ama gerçek.

Kahramanmaraþ, þimdi kendi markalarýný da üreterek daha büyümek istiyor. Þehir dönüþüyor ama dikey olmasýn, mahalle kültürünü yaþatsýn istiyorlar. Dilerim rant galip gelmez ve baþarabilirler.

Bu þehri ve köylerini AK Parti Grup Baþkanvekili olarak ilk döneminde Ankara’nýn etkin isimlerden biri olmayý baþaran Mahir Ünal ile dolaþtýk.

Karakterinde giriþimcilik ve üretim olan bir þehir Kahramanmaraþ. Böyle olunca da en çok ‘sorunlarý, talepleri muhatabýna ulaþtýrmak ve hýzlý çözüm’ istiyorlar. Bu taleplerden ‘eski vekillere’ yönelik serzeniþ de çýkardým. Bunu söylediðim bir ‘sandýkçý’ esnafý, “Mahir Baþkan bizim gibi, sorun çözme yeteneði yüksek. Sözümüz daha çok yerel siyasetçilere” dedi. Yerel siyasette, aday belirlemede kendilerine daha çok danýþýlsýn istiyorlar.

Ýzmir büyümek ama deðiþmemek istiyor

 Bu baþlýða sanýrým Ýzmirliler itiraz etmeyecektir. Çünkü Ýzmir tarihi boyunca ticaret þehri olmuþ. Her din, dil ve ýrktan insan gelmiþ, gitmiþ, yerleþmiþ... Bugün de dev bir tarým ekonomisi ve sanayisi var. 

Ancak tarým ürünleri ticareti ve sanayinin büyümesi için vizyonu yok.

Bu vizyonu AK Parti hükümetleri ortaya koysa da, Ýzmirliler AK Parti’ye oy verme konusunda çekimser. “Yapacaksa CHP yapsýn” diyorlar. Ancak orada da o vizyonu bulamýyorlar.

AK Parti ‘yeni Ýzmir’ vizyonunu bu kez Karþýyakalý bir adayla, Borsa Ýstanbul eski Baþkaný Ýbrahim Turhan’la anlatýyor.

Turhan, Anadolu ve Balkanlar’ý Ege’de buluþturan aile kökleri ile yabancý okullarla, birinciliklerle, sýnav þampiyonluklarýyla dolu eðitim kariyerine dayanarak Karþýyaka’yý dolaþýyor sokak sokak. 

Baþarýsý, toplumsal kutuplaþmanýn çözülmesi anlamýnda da büyük bir hizmet olacak.