Adıyaman’da televizyonculuk

Adıyaman adını yine terörle beraber anıyor büyük medya. Peki Adıyaman’a dair ne biliyorlar ya da ilk kez Adıyaman’a giden bir muhabirin gözünden şehri anlamak ve sonra anlatmak mümkün mü?

Elbette değil diyecekseniz ama aslında yapılan bu. Biraz açayım bu yazdıklarımı.

Adıyaman çok kültürlü ve çok inançlı şehirlerimizden birisi. Menzil’i bilen çoktur da ben kalan kısmını soruyorum.

Adıyaman’da halen ayinler düzenlenen bir kilise var üstelik önemli de bir kilise.

Bu 28 Haziran’da yine kuruluşu kutlandı, şehirde bir panel düzenlendi. Oruçlu olmalarına rağmen müftü dahil bir çok insan geç saatlere kadar panelde kaldılar. Tarihimizde acı olaylar vardır.

Mesela Maraş ve Sivas olayları. Adıyaman’da ciddi oranda bir Alevi nüfus yaşar ama benzer saldırılar hiç yaşanmamış.

***

Şehirde üniversite var, tek bir tane olsa bile sinema da....

Meyhane soran çıkacaktır mutlaka... İçki-laiklik ilişkisini hiç anlamadım, içki-terör ilişkisi de kuramam ama meyhane yokmuş şehirde. Buna karşın gençlerin birlikte oturduğu kafeler varmış.

Orta öğretimde sınıf mevcutları 30’un altında, görevdeki Vali eğitim konusunda çok uğraşıyor diyor insanlar. Üniversiteye giriş oranında Adıyaman’ın durumu pek iyi değil.

***

Yapılan haberlerin sonucunu söyleyeyim asıl size... Adıyaman’da az buz bir iç turizm hareketi vardır, Kommagene kalıntıları biraz da Nemrut turisti alır.

Şehre dair çıkan haberlerin ardından en az 80 otobüs turist kafilesi iptali yaşanmış. Bu ne demek biliyor musunuz? Daha az insanın iş sahibi olması ya da terörün daha rahat insan kaynağı bulması demek.

Sebep ne? Ulusal medya oraya gitti ve canlı bombaların izini sürdü diye oluyor bu. Elbette iz sürülecek ama Adıyaman demek baştan sona canlı bomba demek mi?

Hayır elbette değil ama haberlerin bilmeyende bıraktığı algı bu. O yüzden de bu tür haberlere yollanan muhabirin, habere bültende ayrılan sürenin çok iyi ayarlanması gerekiyor.

***

Hayatımda Adıyaman’a hiç gitmedin yazdım tüm bunları. Nasıl diyeceksiniz, biraz zaman ayırdım, yerel medyadan isimlerle konuştum, notlar aldım.  

Bu sayede de koca bir şehre İslam Çay Ocağı penceresinden bakmaktan kurtuldum. Bu tür haberleri yaparken yaşanan turist iptali gibi sonuçlara yol açabileceğini hiç unutmamak gerek diye yazdım bunları.

Bazen tek bir haber bir şehirde yüzlerce kişinin yaşamını direkt, binlerce kişinin yaşamını da dolaylı olarak etkileyebilir.