Adlarý radyoda okunan 52 çocuk...

Paran varsa, evine istediðin kadar un, yað, þeker alabilirsin deðil mi? Soru çok saçma mý geldi size? 

90’lý yýllarý ve Güneydoðu’yu bilenler için hiç de saçma deðil aslýnda bu soru.

Bir dönem güvenlik politikasý adý altýnda insanlarýn evlerine alacaklarý temel gýda maddelerinde kota vardý.

Bu ve benzeri aidiyet duygusunu örseleyen, politikalardan vazgeçeli uzun zaman oldu.

***

Osman Pamukoðlu’nun hem militarist hem de kendisini fazlasýyla ön plana çýkardýðý kitabý “Unutulanlar Dýþýnda Yeni Bir Þey Yok” kitabýný okudunuz mu?

Kitabýn bir yerinde PKK’ya sempatiyle bakan bir savcýnýn görevli olarak bölgenin en karýþýk iline yollandýðýný görürsünüz...

Bir baþka noktada, kamuda çalýþan milislerin þehir baskýnlarý sýrasýnda yaptýklarýný ya da uzak bir ildeki alaydan yollanmýþ bir bölüðüm bölgede görev tanýmlamasý eksik halde dolaþtýðýný okursunuz.

Ya da zamanýnda kaçakçýlara karþý yapýlmýþ ve coðrafi olarak terörle mücadeleye uygun karakollarda verilen þehitleri sorgularsýnýz.

Bir baþka kitap, Hakan Evrensel’in “Güneydoðu’dan Öyküler” kitabýdýr.

Bana göre kitabýn en çarpýcý bölümlerinden birisi de 90’lý yýllarda bir karakol baskýnýnda öldürülen PKK militanýnýn, karakola düzenli olarak erzak getiren kiþi olduðunun anlaþýlmasýdýr.

Bunlar terörle mücadelede 90’lý yýllarda yaþanan zafiyetler ama insan kaynaðý nasýl açýklanabilir sorusu da var deðil mi?

Mesela Ankara’da üniversite yurdunda kalan ve baþka dil bilmeyen annesiyle telefon konuþmasý “yasaklý dil” diyerek yarýda býrakýlan insanlarý da bilmek gerekiyor.

Sonuç mu, bugün çok daha demokratik bir Türkiye’de yaþýyoruz.

Çoðu kiþi hatýrlamaz, Ýstanbul’da basýlan gazeteler bölgede okunmasýn diye çok uzunca bir süre daðýtým kamyonlarýný yakmýþtý PKK.

Eskiden MED TV seyretmesinler diye evinde çanak anten olanlarýn peþine düþerdi güvenlik güçleri, bugün en azýndan TRT Þeþ var.

***

Gelelim baþlýða, 1990’lý yýlarýn hemen baþýnda Nusaybin’den 52 çocuk üniversiteyi kazandýðýnda adlarý günlerce radyoda okunmuþtu.

Bugün her ilde bir üniversite ve açýk kontenjanlar var.

Hava limaný sayýsý, kurulan organize sanayi bölgesi sayýsý, istihdam oranlarý 90’larýn kat ve kat üzerinde.

O zaman PKK neden 90’lara benzeyen bir terör politikasý izliyor sorusunun cevabý üzerinde düþünmek lazým.

Ki düþünürken bu mücadelenin hak arama mücadelesi olmadýðýný en azýndan bu örnekler gösteriyor...