Advocaat’ın oyun sistemi ve planı

Ligimize çok kötü bir başlangıç yapan Fenerbahçe’nin, Kasımpaşa karşısında beklenen futbolunu sergileyip ve farklı bir skorla galip gelmesi sonrası ilerisi için iyi bir moral kazandığını düşünüyoruz. 

Kasımpaşa karşısındaki Fenerbahçe’nin oyun tarzı, önde basan, orta sahası hücuma katkı sağlayan bir yapıdaydı. Fenerbahçe bu futbol düşüncesiyle maçı kazanmıştır.

Savunmanın önünde oynayan ön libero Mehmet Topal, oyunu garantiye alarak, Ozan Tufan ve Josef de Souza’nın hücuma katkı sağlayarak attıkları birer gol hepimizin dikkatini çekmişti. 

Ben çok uzun zamandır Ozan ve de Souza’nın bir maçta aynı anda gol attıklarını Kasımpaşa karşısında gören oldum. Bu demektir ki, Dick Advocaat’ın oyun planı, sistem ve taktiklerle ilgili değil. Hücumda ne kadar başarılı bir görüntü verirse, rakibini de kendi yarı alanına o kadar kilitlemiş olur. Nitekim Fenerbahçe bu düşünceyle farklı kazanan oldu. 

Volkan Şen gibi bireysel yeteneklerini iyi kullanan bir oyuncunun biraz gol şansı olmuş olsaydı en az 2 veya 3 tane gol atan adam olurdu. 

Sağ kanat oyuncusu gözüken Jermain Lens ise futboluyla katkı sağlayarak iyi asistler yaptı. Gol paslarıyla da Emenike’yi golle buluşturdu. 

Emenike, Kasımpaşa maçında istekli ve arzulu görüntü vermesiyle ve gole iştahlı görüntüsüyle bence maçın adamı oldu. Eğer Fenerbahçe bu oyun düzenine ilk önce Gaziantep karşısında sonra da oynayacağı diğer maçlarda kullanırsa o zaman kazanan, kazanmaya yakın olan takım olur. 

Örneğin kendi evinde oynayacağı Gaziantep maçını rahatlıkla kazanacağını varsayıyorum, ama Kasımpaşa maçındaki oyun anlayışı içinde olursa diyorum.

Fenerbahçe’nin Hollandalı teknik direktörü Advocaat’ın farklı Kasımpaşa galibiyetinden sonra bile “skora aldanmayın, daha çok eksiklerimiz var” demesini de saygıyla karşılıyorum. İlk önce Gaziantep maçındaki Fenerbahçe’yi de merakla bekliyorum.