Af konusu gündemde. MHP teklifini TBMM’ye verdi. 7 maddelik teklif için MHP “af” nitelemesi yapmýyor. Bunun bir ceza indirimi olduðunu savunuyor. Teklif hapis cezalarýnda 5 yýllýk bir indirim öngörüyor. Devletin güvenliðine karþý iþlenen suçlar, terör, cinsel saldýrý, adam öldürme, iþkence suçlarý kapsam dýþý býrakýlýyor. MHP teklif kabul edilirse ceza indiriminden 162 bin kiþinin faydalanacaðýný açýkladý.
Teklif bu haliyle meclisten çýkar mý? Baþta AK Parti olmak üzere aktörlerin pozisyonu netleþmiþ deðil. Soru iþaretleri var. Yapýlan açýklamalara bakýlýrsa MHP de teklifin önyargýsýz bir þekilde tartýþýlmasýný istiyor. Yani müzakereye kapý aralýyor.
Peki, AK Parti af konusunda ne düþünüyor? Edindiðim bilgilere göre henüz bir karar verilmiþ deðil. Teklif parti içinde tartýþýlýyor. Cumhurbaþkaný Erdoðan konuyla ilgili genel çerçeveyi “Devlete karþý iþlenen suçlarda devlet affedici olabilir. Ama kiþilere karþý iþlenen suçlarda devletin af yetkisi yoktur” diyerek çizdi. Erdoðan, MHP’nin taleplerinin konuþulabileceði yönünde de iþaret verdi.
Erdoðan 15 Temmuz ruhunun ürünü olan Cumhur Ýttifaký’ný önemsediði için konuyla ilgili yapýlacak açýklamalarda da dikkatli olunmasýný istiyor. Bu yüzden önceki gün yapýlan ilçe baþkanlarý toplantýsýnda partilileri uyardý. MHP’yi ilgilendiren konularda açýklama yapýlmamasýný istedi.
AK Parti önce fotoðrafýn tamamýný görmeye çalýþýyor. Adalet Bakanlýðý bununla ilgili bir çalýþma yürütüyor. Bu çalýþmada cezaevlerinin röntgeni çekiliyor. Cezaevlerinde yatan tutuklu ve hükümlülerin suç türlerine göre daðýlýmý, cezaevlerindeki doluluk oraný, bu tablonun dünya ile kýyaslamasý masaya yatýrýlýyor.
Bu konuda toplumun ne dediði de önemli. Teklifteki hangi unsurlar kamuoyunda rahatsýzlýk yaratabilir? Hangi unsurlar tartýþmalara neden olabilir? Teklifin artýlarý, eksileri nelerdir? Düzenleme hayata geçecekse toplum vicdanýný rahatlatacak hangi adýmlar atýlabilir? Bu konuda yapýlacak bir kamuoyu araþtýrmasýnýn de gündeme geldiði belirtiliyor.
Peki, cezaevlerinde durum ne? MHP teklifi açýklarken bazý rakamlar verdi. Ben de edindiðim resmi olmayan bazý rakamlarý sizlerle paylaþayým: Türkiye’deki cezaevlerinde 194 bin hükümlü, 59 bin tutuklu bulunuyor. Bunlardan 50 bini uyuþturucu ile ilgili suçlar nedeniyle cezaevinde yatýyor. 46 bini terör suçlusu. 33 bin kiþi hýrsýzlýk, 28 bin kiþi adam öldürme suçlarý nedeniyle cezaevinde. Rakamlar adam yaralama 24 bin, gasp 22 bin, cinsel suçlar 16 bin diye devam ediyor.
Düzenlemeden 162 bin kiþinin faydalanacak olmasý endiþe kaynaðý. Üstelik teklifin yasalaþmasý halinde Anayasa Mahkemesi’ne yapýlacak baþvurularla kapsamýn geniþleyebileceði kaygýsý da taþýnýyor. MHP ise bu konudaki endiþelerin yersiz olduðunu savunuyor. Dile getirilen endiþeler ve diðer konular teklifin görüþülmesi sýrasýnda ele alýnacaktýr.
FETÖ’cülerin yargýlandýðý davalarý izleyenler biliyor. Fetullahçýlar þehit yakýnlarýna, gazilere ve görevlilere tehditler savuruyor. Bunun son örneði darbeci Mehmet Diþli’nin mahkeme salonunda görevli albaya yönelik sözleri oldu. Diþli görevli albayý “Sen bu yaptýklarýný unutma” diyerek tehdit ediyor. Bu piþkinliðin sebebi ne? Her zamanki gibi rüyalara sýðýnýyorlar. Bu kez de Kasým ayýnda kurtulacaklarýna inanmýþlar. Örgüt militanlarýný “kurtuluþ yakýn” diye motive ediyor. Ancak içerideki kaynama durdurulamýyor. Öyle ki örgüt elebaþý Gülen’in çok yakýnýndaki isimler bile Feto’nun despotluðundan, yaþanan hezimetlerden açýkça bahsediyor. Örgüt yöneticilerinin elebaþýna duyduklarý güvenin sarsýldýðý belirtiliyor. Diðer bir deyiþle içerideki psikolojik kýrýlma önemli bir aþamaya ulaþtý. Yakýnda sürpriz geliþmeler olabilir.