Afrika açýlýmýn son halkasýndan notlar

Baþkan Recep Tayyip Erdoðan’ýn Güney Afrika ve Zambiya’yý kapsayan Afrika seyahati, Afrika açýlýmýnýn son halkasý oldu. 

2005 yýlýnýn ülkemizde “Afrika Yýlý” olarak ilan edilmesinin ardýndan, önemli bir adým atýlarak Afrika açýlýmýna start verilmiþti. 12 olan büyükelçilik sayýsý günümüz itibarýyla 41’e çýkarýldý. Þimdi hedeflenen sayý ise 50. 

Ýngiltere, Fransa ve Hollanda arasýnda paylaþýlan Afrika kýtasý ve zenginliklerine Türkiye bambaþka bir vizyon geliþtirdi. 

Cumhurbaþkanýmýzýn 2014 yýlýnda 12. Cumhurbaþkaný olarak seçilmesinden bugüne gerçekleþen ziyaretler þu þekilde: 

“Cezayir, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Cibuti, Fildiþi Sahili, Gana, Nijerya, Gine, Somali, Uganda, Kenya, Tanzanya, Mozambik, Madagaskar, Sudan, Çad, Tunus, Güney Afrika, Zambiya, Senegal, Mali ve Moritanya.” 

Gidilen ülkelere o topraklarý sömürmeye deðil, birlikte üretmeye gelindiði mesajý veriliyor. Mutlaka ortak iþadamlarý buluþmalarý düzenleniyor. Saðlýktan eðitime, temiz içme suyundan kültürel ve dini gündemlere kadar pek çok alanda adýmlar atýlýyor. Ve elbette FETÖ’nün bir kene gibi yapýþtýðý Afrika kýtasýndaki temaslarýn önemli bir ayaðýný da FETÖ ile mücadele baþlýðý oluþturuyor. 

Afrika kýtasý, Ýngiliz ve Fransýz izlerinin yanýna artýk Çince tabelalarýn da eklendiði bir coðrafyaya dönüþtü. Ýsrail de yine kýlcal damarlarýný etkisi altýna almaya çalýþýyor bu kýtanýn. 

Yüreklere dokunan tek ülke ise Türkiye. 

1800’lü yýllarýn son düzlüðünde Afrika kýtasýnda elmas ve altýn madenlerinin bulunmasý bu kýta için paradoksal olarak ayný zamanda kara günlerin de baþlamasýna yol açmýþ. “Beyaz adam” ayrýmcýlýk, ýrkçýlýk ve sömürgecilikte hiçbir mevcut terimin karþýlayamadýðý bir zulme imza atmýþ ve “apartheid” rejimi denmiþ bu insanlýk suçuna. 

Bir köle adasý vardý Afrika’nýn en Batý ucunda. Senegal’de. Coðrafya deðiþmiþ, zulüm, ayrýmcýlýk deðiþmemiþ Afrika kýtasýnda. Güney Afrika’da da esaret, baský rejimi Nelson Mandela baþta olmak üzere direniþ kahramanlarýnýn etkisiyle yerini binbir güçlükle elde edilmiþ bir baðýmsýzlýða býraktý geride býraktýðýmýz onyýllarda. Mandela 1994’te ülkenin ilk siyahi cumhurbaþkaný oldu. Johannesburg’da gezdiðimiz Mandela sergisinde 1952 yýlýnda Mandela’nýn “Ülkemin ilk cumhurbaþkaný olacaðým” dediði yazýlýydý. 

Baðýmsýzlýk elde edilmiþ ama trafik halen Ýngiliz sistemi. Tabelalar, alýþkanlýklar “beyaz adam”ýn zor kullanarak, katlederek kurduðu bir sistem.  

*** 

Johannesburg’daki Apartheid Müzesi’ni ziyaretimizde, Kudüs’teki Yad Vashem Müzesi’nin býraktýðý etkiye benzer bir etki beklediðimi fark ettim. 

Zira Yad Vashem’i ziyaret eden herhangi birisi iliklerine kadar nefret ile çýkar müzeden. 

Her ne kadar Johannesburg’daki Apartheid Müzesi’nin tamamýný gezememiþ olsak da, beliren duygu nefretten uzak bir farkýndalýk hissiydi. 

Bir müzeden nefret duygusu ile mi çýkmak gerçeðe en yakýn noktaya getirir sizi, yoksa derin bir farkýndalýk, biraz sýzý ama büyük bir fotoðraf ile çýkmak mý?   

*** 

10. BRICS Plus zirvesinde Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý dönem baþkaný sýfatý ile yer alan Baþkan Erdoðan, küresel sistemdeki sarsýntýlara karþý bir alternatif olarak beliren BRICS’e bir “T” harfinin de eklenmesini önerdi. 

Varolan iþbirliði zeminlerinden ayrýlmadan yeni iþbirliði olanaklarý kurulmasýnýn bir halkasý oldu bu teklif. 

Afrika açýlýmý yeni kulvarlar eklenerek devam ediyor.