Afrika kýtasýnýn 'sömürgeden birliðe' adým adým ilerlediði günlerde Türkiye deyim yerindeyse tam bir 'Afrika çýkarmasý' yaptý. Dýþiþleri Bakaný Sayýn Hakan Fidan, Milli Savunma Bakaný Sayýn Yaþar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Sayýn Alparslan Bozkurt, MÝT Baþkaný Sayýn Ýbrahim Kalýn, Savunma Sanayi Baþkaný Sayýn Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardýmcýsý Sayýn Özgür Volkan Aðar'ýn Niamey'de Nijer Baþbakaný Ali Mahamane Lamine Zeine ve beraberindeki heyet ile ortak çalýþma toplantýsý' bünyesinde verdiði fotoðraf çok önem arz ediyor. Çünkü Afrika, sömürge kalýntýlarýný bir bir topraklarýndan attýktan hemen sonra önce Sahel Devletleri Ýttifaký ile güç birliði yaptý; þimdi de ikili iliþkilerinde eþit muhatap olacak þekilde 'ortak çalýþma toplantýsýna' ev sahipliði yapýyor.
Heyet ayný zamanda Türkiye'nin Afrika'yý ne kadar önemsediðinin de bir göstergesi. Tabii toplantý sonrasý gelen haberler en az toplantý kadar mühim. Uranyum tedariki baþlýðý ilk karþýmýza çýkan haber, halihazýrda inþa çalýþmalarý yürütülen ve ilave planlanan nükleer santral hamleleri için çok önemli olan bu ziyaret dikkatle izlenmesi gereken bir ziyaret olmasýnýn en temel nedenlerinden biri. Denize kýyýsý olmayan Batý Afrika ülkesi Nijer'in en önemli ekonomik sektörünün ve ihraç ürününün uranyum olduðunu belirtelim.
Almanya'nýn "Nijer ile askeri iþbirliði anlaþmasýný sürdürmemiz mümkün deðil" diyerek 31 Aðustos'a kadar askerlerini çekeceðini duyururken Nijer'in askerler hakkýnda soruþturma açacaðý haberlerinin düþtüðü günlerde yapýlan bu ziyaret bu sebeple de dikkatle izlenmeli. Çünkü, sömürgeci 'Batý' ülkelerini ülkelerinden çýkaran Afrika ülkeleri, süreci daha da ileriye götürmeye kararlý görünüyor.
Diðer taraftan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Sayýn Alparslan Bayraktar'dan bir diðer önemli açýklama geldi. Türkiye ile Somali arasýnda 'Hidrokarbon Arama ve Üretim Anlaþmasý' imzalanarak Somali denizindeki her biri 5 bin kilometrelik 3 blokta doðal gaz ve petrol arama çalýþmalarýna Eylül sonu, Ekim baþýnda 50 kiþilik bir ekiple Oruç Reis ve 5 destek gemisinin gönderilmesiyle baþlanacaðýný duyurdu. Bloklardan ikisinin karadan 50 kilometre, birinin ise 100 kilometre açýkta ve deniz derinliði 2 bin metre, yer yer 3 bin metre ve deniz tabanýndan sonra da 4 bin metreye kadar toplamda deniz yüzeyinden 7 kilometrelik bir yerde Türkiye sondaj faaliyeti gerçekleþtirecek.
Raporlara göre en az 30 milyar varil petrol ile zengin gaz rezervlerine sahip olduðu belirtilen Somali'de Türkiye'nin TÜRKSOM adýyla bilinen Mogadiþu üssünde 16.000'den fazla Somali askerine eðitim verdiðini hatýrlatalým.