Tam 52 Afrika ülkesinden gelmiþ yaklaþýk 300 meslektaþ ile buluþma insanda farklý duygular yaratýyor. 2008’den bu yana, Afrika üzerine ne kadar çok çalýþmýþým!..
Ýnsan, bir kez Afrika’nýn havasýna-suyuna alýþtý mý, bu kýtadan kopamýyor...
Baþbakan Yardýmcýsý Bülent Arýnç saðolsun, Baþbakanlýk Basýn Yayýn Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya ve ekibinin de çabalarýyla büyük iþ baþardý, Türkiye-Afrika Medya Forumu’nu Ankara’da topladý.
Bölgeselden küresele geçiþ noktasý
Türkiye, Dýþiþleri Bakaný Prof. Dr. Ahmet Davutoðlu’nun emek verdiði rota doðrultusunda, dünyanýn geçmiþinde “sömürgecilik” yatan “güçlerinin” biraz hayretle izlediði Afrika politikasýný adým adým yükseltiyor. Bu politika, kuþkusuz, bir-kaç bileþenin bir araya gelmesiyle anlam kazanan bir yapýya sahip.
8Öncelikle Hizmet hareketinin Afrika’nýn dört bir yanýnda açtýðý 100’den fazla Türk Okulu. Devamýnda TUSKON’un, sürdürdüðü Türkiye-Afrika ekonomik iliþkileri. Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn Kýta’daki Büyükelçilik sayýsýný 12’lerden bir anda 31’e çýkarmasý, hatta, bu yýl içinde üç yeni büyükelçilik daha açma hazýrlýðý. Türk Hava Yollarý’nýn olaðanüstü Afrika atýlýmý ve bu kýtadaki 16 noktaya düzenli uçuþlarý baþlatmasý. Türkiye’nin TÝKA aracýlýðýyla toplam yýllýk 1 milyar dolarlýk bütçe ile dünyanýn önde gelen yardým eden devletlerinden biri olmasý ve bu kampanyadan Afrika’ya büyük pay düþmesi.
Düþünün, “Sahra Altý” olarak adlandýrýlan, Kuzey Afrika’nýn altýndaki Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacmimiz sekiz yýl önce 700 milyon dolar düzeyinde, bugün ise rakam 7.5 milyar dolara çýkmýþ durumda!..
8Bütün bu yaþanýlan hareketlilik, Türkiye’nin “bölgesel güç” hedefli stratejilerinden kýsa süre içinde “küresel güç” olma yönünde adýmlar attýðýný gösteriyor. Üstelik, Afrika’nýn doðal kaynaklarýný asýrlar boyu sömürmüþ, insanlarýný köle olarak kullanmýþ pek çok Avrupalý devlet “ekonomik kriz gerekçesiyle” Afrika’daki temsilciliklerini kapatýrken bunu yapýyor.
Eþitlerin el sýkýþmasý
Senegal’in baþkenti Dakar’dan bir anýyý aktarmakta yarar görürüm. Evine misafir olduðum ülkenin önde gelen iþadamý, artýk Fransa’yý terk ettiðini ve yerine Türkiye ile iþbirliði yapacaðýný þöyle anlatmýþtý: Fransa’ya gidiyorum, fabrikalarým için makine sipariþ vereceðim, ilgili Fransýz kuruluþunun kapýsýndaki güvenlik görevlisi bile bana ikinci sýnýf insan muamelesi yapýyor, bu durum toplantýlarda bize hissettiriliyor, yani kendi paramýzla rezil oluyoruz. Geçenlerde bir grup sanayici Kayseri’ye gittik, havalimanýnda özel olarak karþýlandýk, çok güzel bir otelde yerimiz ayrýltýlmýþtý, sanayi bölgesinde büyük bir coþkuyla karþýlandýk, hatta dostlarýmýz bizi iki gün de Ýstanbul’da misafir ettiler. Üstelik Türk ürünleri kaliteli ve ucuzdu. Ben bir daha niye gidip de pahalý Fransýz malýný alayým?
Öðreneceklerimiz var
Türk medyasý son dönemde içine aþýrý kapandý, bu nedenle, bu konudan bir detay vererek dikkatleri çekmek istiyorum. Afrika ülkeleri, bildiðimiz anlamda Telekom þirketlerine sahip olamadan GSM haberleþmesine geçtiler. Kýtada þu anda yaklaþýk 300 milyon cep telefonu abonesi var ve bu abonelerin yaklaþýk yüzde 80’i de internet kullanýmýný ellerindeki telefonlardan yapýyorlar.
Afrika medyasý “vatandaþ gazeteci” yani, sokaktaki insanýn cep telefonuyla elde ettiði görüntüleri dünya ile paylaþmasýnda inanýlmaz bir üstünlüðe sahip. “Crowd reporting” dediðimiz, yani kalabalýk içinde süzülen bilgi ve haberin ayýklanmasý konusunda da yine Afrikalý dostlarýmýz çok baþarýlý. Yani Afrikalý meslektaþlardan 21’inci yüzyýl haberciliðine dönük bu çok önemli birikimlerini almakta kararlýyýz.
TRT ve AA, sýnýrlarýn ötesinde çok önemli ataklar geliþtiriyorlar, medyanýn “özel” tarafýnda da artýk, “küresel güç bir ülkenin medyasýna dönük” yapýlanmalara hýz verilmesi gerekiyor...
Bir “aðabey” olarak benden söylemesi.
DÝP NOT:“Küresel güç Türkiye” lafý iddialý görülebilir, Forum’dan izlenim vereyim: Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in dünyaya yön verme iddiasýndaki ortak oluþumuna BRIC deniyor. Bunlara en son Güney Afrika (South Africa) katýlýnca kavram, BRICSA’ya kaydý. Afrikalý meslektaþlar ile sohbetlerde ise belki biz tam olarak idrakinde deðiliz ama, dünyanýn, oluþumu Türkiye’nin de katýlýmýyla BRICSAT olarak “fiilen” deðerlendirdiðini fark ettik! Daha ne söyleyeyim?