Afrika'da neden olmalýyýz?

Dünya artýk sadece 5 büyük söz sahiplerinden ibaret deðildir. Her ne kadar da küresel aktörler bunun tersini yapmaya gayret etse de Baþkan Erdoðan'ýn söylediði gibi "dünya 5 ten büyüktür" ve artýk bu taným sessiz çoðunluðun umududur. Afrika, dünyada sömürülen coðrafyalarýn baþýnda gelmektedir.

Coðrafya, ülkelerinin zenginliklerine raðmen halen geliþmemeleri ve geliþmekte olmasýna pek fazla destek verilmemesi ile dikkat çekiyor.

Afrika coðrafyasý kültürel ve tarihsel geçmiþ üzerinden bakýlýrsa bizi yakýnen ilgilendirmesi gereken coðrafyadýr.

Bu sebeple FETÖ gibi yapýlarýn o coðrafyada kök salma çabalarýný görmüþ olduk.

Ýstihbarat servislerinin kýran kýrana mücadele alaný olan coðrafyanýn geleceði ile sonuna kadar oynanýlmýþ.

Afrika büyük siyasete adým attýðý ilk günlerde Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn da dýþ politika inþasý konusunun merkezinde yer aldý.

Baþkan Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan hanýmefendinin coðrafya halklarýnýn hak ve hukuklarý, kültürel zenginliklerini ön plana koyan çalýþmalarý, sosyolojik olarak halklarýn ve özellikle kadýnlarýn ve çocuklarýn geleceðini etkileyecek faaliyetlerini de bu siyaset inþasýna eklersen ortaya muazzam akýl ile ihya edilen adýmlar serüveni çýkmýþ oldu.

Afrika zengin coðrafyadýr. Doðalgaz ve petrol gibi enerji kaynaklarý kadar kýymetli taþlar ve madenlerle zengin bölgedir. Tarým ve ziraat için elveriþli topraklara sahiptir.

Fransa ve Portekiz gibi hiç durmadan sömüren batýlý zihniyetin ise yerli halklara býraktýðý veya býrakmadýðý bir hiçlikle kader ortaklýðý yapmaktadýr. Halen oradalar halen kimsenin bölgeye girmemesi için çaba harcayan batý anlayýþý halen sömürme politikalarýný devam ettiriyorlar.

Türkiye ilk defa "kazan kazan" diyerek bölgeye yeni fikir söyledi. Yeni söz ifade etti. Patron olarak deðil, dostça ve kardeþçe "ortak olalým" dedi. Afrika için bu yeni dil yeni bakýþ açýsýydý. Zira sadece beyaz insan tarafýndan ezilme politikalarýna þahit idi.

Türkiye ekonomik olarak büyümenin yolunu beraber yürümek istediði sindirilmiþ coðrafyadaki insanlarýn özgüveni ve ortaklýðý ile mümkün olacaðýný anlatmaya baþladý. Bu hem Türkiye'nin ekonomik olarak büyümesini hem de bu coðrafya insanýn ekonomik kültürel ve siyasi olarak güçlenmesine kapý açacak. Baþkan Erdoðan öncesi coðrafya ile ticari iliþkilere göz attýðýmýzda nasýl bir büyüme olduðunu görüyoruz. Hem yeni pazarlar hem iþ gücü hem de küresel ölçekte dostlarýn çoðalmasý ile birlikte çýkan yüksek sesten bahsediyoruz.

Bu siyaset anlayýþýnýn kýymeti sonralar daha fazla anlaþýlacak kýymetli bir miras içeriði taþýyor.

Afrika'daki iliþkiler olumlu sonuçlarýný her alanda veriyor ekonomik, siyasi, kültürel.

Coðrafyaya kök salmýþ FETÖ yapýlarýnýn, 200'den fazla okulun Maarif Vakfý'na teslim edilmesi bu doðru iliþkilerin sonucudur hiç kuskusuz.

Ýlk defa Afrika özelinde Türkiye artý 3 Afrika ülkesi baþkanlarýnýn imzaladýðý terörle mücadele belgesine diðer terör örgütleri gibi FETÖ ile mücadele de resmi devletlerarasý imzalanan metne girmiþ oldu.

Afrika'da bu sonuç küçümsenmeyecek büyük baþarýnýn neticesi olduðunu da bir kenara not edelim.

Tüm küresel aktörlerin yeni pazarlar uðruna bir birini gýrtlakladýðý dönemde Afrika gibi önemli, zenginlikler ve insan gücü açýsýndan kýymetli coðrafyada var olabilmek ciddi aktöre dönüþmek, ciddi çalýþmalar ve emekler sonrasý meydana çýkan sonuç olduðunu da unutmamak lazým.

Bundan sonra ortak fabrikalar, ortak üretimler ve ortak paylaþýmlardan bahsedeceðim yeni süreçten bahsediyoruz.

Coðrafyada refah seviyesi çok düþük hiç geliþmemiþ bölgeler de var geliþmekte olanlar da var. Burada doðru denge tutturmak refahýn artýmýna yardým etmek ortak akýl meydana getirmek bu aklýn ürünü olan ortak projelerle "kazan kazan" tezine dayanmak Türkiye'nin elindeki kýymetli tezdir, yeni fikirdir.

Coðrafya insaný bu nedenle Türkiye'ye ciddi umutlar baðlamaktadýr.

Erdoðan yeni bilgeleri keþfederken kardeþçe paylaþým öneriyor. Türkiye için ciddi ekonomik geri dönüþü olacak adýmlardan bahsediyorum.

Coðrafyada herkes vardýr.

Batýlý güçler kadar Doðulu aktörler de devrede. Çin neredeyse her yerde vardýr.

Verdiði kredilerle en az IMF kadar coðrafya ülkelerini esir almýþ durumda.

Kime borçluysan ona mahkumsun.

Türkiye'nin teklifleri mahkumluðu ortadan kaldýran teklifler. Uzun vadeli ama kalýcý.

TÝKA, Yunus Emre, Maarif Vakfý gibi kültürel, eðitim ve saðlýk alanlarýnda çalýþmalar yapan yapýlarýmýzla örnek teþkil edecek çerçevede öndeyiz. Neden mi çünkü merkezinde insan duran bakýþ açýsý ile coðrafyaya kucak açmýþ durumdayýz.

Afrika'da olmalýyýz. Kendimiz için, o coðrafyanýn insani için olmalýyýz. Tarihin bize miras býraktýðý gerekçeler için olmalýyýz.

Refaha ulaþmak için ortaklaþa hareket etmek için olmalýyýz.

Dünyadaki küresel dayatmaya karþý koymak için dostlarla birlikte olmanýn gücüne ulaþmak için olmalýyýz.

"Dünya 5'ten büyüktür" anlayýþýný 5'lere göstermek için olmalýyýz. Daha adil dünya kuruculuðunda omuz omuza yürümek için olmalýyýz.

Tek baþýna güç olunmaz. Tek baþýna zenginlik olmaz. Tek baþýna yüksek daðlar aþýlmaz. Bu nedenle yeni söz söylemek ve bu sözle yürümek için olmalýyýz.

Bazýlarý þimdi anlamýyor. Ama bir gün muhakkak anlayacaktýr. Ýnsanoðlu ortak payda için bir olmanýn yolunu bulmalýdýr. Bu yolu bulmak, bulup ortak fayda elde etmek için Afrika'da olmalýyýz, olmak zorundayýz.