Bu ikinci karþýlaþmamýz
Ýlk karþýlaþmamýzda da anlaþamamýþtýk.
Hatýrlý saydýðý ekonomi müdürleri ile bir gün önce sohbetini gerçekleþtirmiþti ve ertesi gün o gazetelerde müthiþ ceo geliyor haberleri ile manþetlere taþýnmýþtý.
Kader bu ya;
Haberlerin yayýnlandýðý o gün þirket merkezinin bulunduðu semtten ambülans sesleri gelmeye baþladý. Bir gün önce hatýrlý basýn müdürlerine 'yeni eleman alýmlarý planýndan' bahseden yeni ceo, haberin yayýnlandýðý gün þirketinden toplu iþçi çýkartýlýyordu.
Ekonomik kriz ortamýnda bir anda iþini kaybedenler fenalýk geçirmeye baþlamýþtý. Bayýlanlar için ise ambülans sesleri þirket merkezinin olduðu sokaklarý inletiyordu. Ýþte o gün hatýrsýz ekonomi müdürü olarak müthiþ -ceo-nun bu tutumuna -ne o- demek zorunda kalmýþtým.
O günlerde þirketin kullandýðý slogan "Vodafone ile aný yaþa" idi. Ýþten atýlan yaklaþýk 500 kiþiye ise yatýþtýrýcý ilaç olarak passiflora içiriliyordu.
Kýsaca Vodafonlular o gün "passiflora ile aný yaþamak" durumunda kalmýþtý.
Vodafone ceo'su Serpil Timuray ile bu ikinci karþýlamamýz oluyor. Kendisine bir kez daha "ne o?" diye sormak durumunda kaldýðým için inanýn çok üzgünüm.
Ne kadar büyük risk aldýðýmýn farkýndayým.Geçmiþte bu büyük sermaye oyunlarýný yazdýðýmda iþimi bile kaybetmiþtim. Üç kuruþluk reklam parasý maalesef medyada siyasi yorumlanan depremlerin kat be kat fazlasý etkili oluyor. Oluyor da maalesef kimsenin de sesi çýkmýyor-çýkamýyor.
Büyük þirketlerin elinde müthiþ bir silah var.
Ýnanýn askerin-polisin elindeki silahtan çok daha etkili ve tesirli bir silah bu. Bir çok kiþi siyasi güce, askeri güce karþý çýkýyor da, kapitalistlerin elindeki bu para gücüne karþý çýkamýyor.
Ve sermaye istediði þekilde meydanda ve medyada at koþturabiliyor.
Bunun örneðini son günlerde Tüpraþ üzerinden yaþýyoruz. Sýradan ve muhtemelen bilgiye dayalý bir vergi incelemesine TÜSÝAD bile hemen karþý bildiri yayýnlýyor. Oysa TÜSÝAD Mart 2013'de, yani dört ay önce akaryakýt kaçakçýlýðý ile mücadelede yöntem deðiþikliðine giden kanundan habersiz olamaz.
TÜSÝAD kanun deðiþikliðini okumadan bildiri yayýnlýyor diyemem- demek istemem.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Mart ayýnda daha ortada gezinenler yokken akaryakýt kaçakçýlýðýnda yeni bir mücadele sayfasý açýyor; kanun yapýyor. Ama gelin görün ki TÜSÝAD bu incelemeyi sadece bir ay öncesi gezinenlere baðlýyor.
Okuma-inceleme-irdeleme iradesi biraz daha geriye gitse ya; gerçeklerle yüzleþecekler oysa.
Yüzleþmek isteyen kim?
Þimdi benzer bir durum Vodafone sürecinde yaþýyoruz. Ýnanýn sahadan epey geri kalmýþým ve bende kaçýrmýþým. Fehmi Koru yazdý da haberim oldu.
Tamam ben sahada deðilim de olayý kaçýrdým; be kardeþim sahada olanlarýn aklýna hiç mi sormak gelmez.
Vodafonebirer gün ara ile iki önemli karar açýklýyor. Ýlk karar ile Avrupa birimlerini tek çatý altýnda topladýðýný bildiren þirket, Türkiye'yi de Afrika-Asya kýtasý birliðine baðlýyor. Hemen ertesi günkü karar ile de Vodafone Türkiye ceo'su Serpil Timuray'ý Afrika-Ortadoðu Asya Pasifik Bölge Direktörü olarak atýyor.
Böylece Türkiye'deki Vodafone kullanýcýlarý artýk Afrikalý, Ortadoðulu kullanýcý grubuna baðlanmýþ oluyor.
Bu haberi ekonomi medyasýnda bir manþet þu þekilde veriyor: "Vodafone'un Türk Kraliçesi". Bence bu manþeti tamamlamak gerekiyor. "Vodafone'un bölgedeki Türk Kraliçesi ana koltuða oturdu". Hangi bölgelerin koltuðu bu?
Ortadoðo'nun
Asya'nýn ve
Afrika'nýn.
Olayýn çok boyutu var. Bir kere sermaye üzerinden Türkiye'ye "siz artýk AB ile baðlarýnýzý yavaþ yavaþ koparýn" mý denilmek isteniyor. Taksim-Tahrik Meydanýnda baþaramadýðýmýzý Mýsýr'da Tahrir'de baþardýk; artýk Türkiye de ayný alana-ayný potaya mý düþürülmek isteniyor. Ne dersiniz?
Türkiye üzerine Ýngiliz oyunlarý ne hikmetse artarak devam ediyor. The Economist "CHP'ye oy verin"; The Guardian'nýn kýþkýrtýcý "Türk ordusu dibe vurdu" manþetleri üzerinden daha bir yýl bile geçmedi.
Somali'de Ýngilizlerin petrol isteðine karþý Türkiye'nin Somali Halkýna yardým servisleri çakýþýyor ve çatýþýyor.
Türkiye'ye bölgesel kuþatma olarak uygulanan yaptýrýmlarýn ekonomik alana sirayetinin bir iþareti de böylece Vodafone'dan gelmiþ oldu.
Ve bu iþareti bölgesel baþarý olarak sunan da maalesef yine bizim medya oldu. Ana kraliçemiz Afrikalý oldu da, biz de buna sevinir olduk.
Veya
Vodafone kullanýcýlarý bundan böyle Afrikalý mý oldu demeliyiz.