Afrin’de geç kalýyoruz...

Ocak 2017’de ABD ordusunun himayesinde Washington’da düzenlenen savunma sanayi sergisine gidenler, Ukrayna’nýn resmi savunma sanayi kuruluþu UkrOboronProm’un en son ürünleri ile karþýlaþýnca þaþýrdýlar. Tanklar, zýrhlý araçlar ve diðerleri... Ukraynalý yetkililer, bu sergiye sanayi alt yapýlarýnýn ABD için en ideal ortak olduðunu göstermek için geldiklerini söylediler. Haziran 2017’de Poroþenko’nun Washington ziyaretinde Ukrayna’da üretilecek Amerikan ekipman ve araçlarýnýn “Ukrayna malý” damgasýyla üretilmesi konusunda anlaþma saðlandý. Bitmedi, ABD, 22 Aralýk 2017’de Ukrayna’ya “savaþ aracý” verme kararý aldý. Amerikan ordusunun bugüne kadar kimseyle paylaþmadýðý ileri teknoloji ürünleri listesine Rusya, 28 Aralýk 2017’de “sevkiyat baþlarsa derhal müdahale ederim” açýklamasýyla tepki verdi.

Bu arada, Ukrayna’da konuþlu 300 Amerikan askerinin son iki yýldýr, ülkenin batý kesimindeki bir üste, dev bir orduyu (her 55 günde bir tabur, düþünün) eðittiði ortaya çýktý.

Hesap ortada: ABD, Ukrayna üzerinden Rusya’yý sýcak savaþa zorlayacak.

Fransa ve Almanya, bu planlama üzerine endiþelerini dile getirdiler, dinleyen kim, adým adým ilerleyen bir sýcak savaþ stratejisinden söz ediyoruz.

 

ABD, Suriye’de atak yapar

Ukrayna-Rusya sýcak savaþýnýn patlak vermesiyle, Rusya’nýn Suriye’deki stratejik yatýrýmlarýnda ciddi bir sallantý doðmasý kaçýnýlmaz, uzaktaki bir cepheden, sýnýrýndaki çatýþmaya yönelmesi tabii ki beklenir. Bu durum, ABD’nin Suriye’deki hazýrlýðý için yeterli zemindir.

Ýran’da ani olarak patlak veren ve kýsa süren gösteriler bir denemeydi, ABD-Ýsrail ittifaký bu denemeyle Ýran’ý, belirli bir zamanlamayla felç edebileceklerini anladýlar, rahatlamýþ görünüyorlar.

Sýnýrýmýzda inatla kurulan terör ordusunun ve PKK-YPG’ye sevk edilen 4 bin týr savaþ malzemesinin (halen devam ediyor) nedeni de ortaya çýkmýþ durumda. Ukrayna’daki çatýþma ile eþgüdümlü planýn devreye girmesi, Baas ordusunun etkisiz hale getirilmesi ve ABD desteðindeki PKK-YPG’nin toprak kontrolü hedeflerinin açýlmasý beklenmeli...

Açýk söyleyelim, geliþmeler bizi hýzlý karar vermeye zorlamaktadýr...

 

Yeni bir plan önümüze konabilir

Önümüzdeki hafta Washington Suriye konusunda çok önemli bir toplantýya sahne olacak. Amerikan yönetiminin üst düzey isimleri, Ýngiltere, Fransa, Almanya, Ýtalya ile, Hindistan ve Japonya’dan gelecek yetkililerle bir araya gelip, Suriye’nin geleceðini ele alacak. Toplantýdan, Esed sonrasý Suriye’nin nasýl þekilleneceðine iliþkin bir ABD-Avrupa-Asya planý ortaya çýkacak. Aslýnda plan, bugünden belli: Suriye’nin toprak bütünlüðü kaðýt üzerinde korunacak fakat, ülkedeki azýnlýklarýn özerk yönetim alanlarý da belirlenecek. ABD’nin bu toplantýsýnýn amacý, Rusya-Türkiye-Ýran hattýnda þekillenen inisiyatifi sonlandýrmak.

Türkiye ve Ýsrail bu toplantýya çaðrýlmadý ama Ýsrail zaten Amerikan yönetimi tarafýndan temsil ediliyor. Diðer yandan da kendi güvenlik hassasiyetlerini göstermek için Suriye hava sahasýna Lübnan üzerinden girerek Baas ve Hizbullah askeri hedeflerini vurmayý sürdürüyor!..

Yüksek ihtimal, Rusya-Ýran-Baas ittifakýnýn Türkiye’nin tepkisine neden olan Ýdlib ve Guta saldýrýlarý, ortaya çýkacak bir plana karþý el yükseltme amacýný taþýyor.

 

Ulusal strateji devreye girmeli

Geliþmeler, kýsaca “Afrin operasyonu” olarak adlandýrdýðýmýz ulusal stratejinin uygulanmasýnda geç kalabileceðimizi gösteriyor. Durum, biraz, hendek-barikat savaþý öncesini andýrýyor, çünkü hedef bölgelerdeki terör gruplarý, sürekli güç biriktiriyor, tahkimat yapýyor.

Diplomasi tabii ki önemli, Çavuþoðlu bunu baþarýyla yürütüyor ama savaþ alaný zaten diplomasinin bittiði yer deðil mi, rakipleriniz zaman kazanýp güç biriktirirken salt diplomasiyle meselenin üzerine gitmeniz mümkün deðil.

Netanyahu1 Ocak’ta telefonla görüþtüðü Putin ile yakýn bir zamanda bir araya gelecek, 22 Ocak’ta ABD Baþkan Yardýmcýsý Pence’i aðýrlayacak ama Ýsrail ordusu kendi güvenlik alanlarýndaki operasyonlarýný da aralýksýz sürdürüyor. Ýran ise kendisine Akdeniz’in kapýsýný aralayacak bir toprak parçasýnýn peþinde.

Afrin-Tel Rifat-Münbiç hattýTürkiye açýsýndan hayati önemdedir. Diplomasinin durduðu yerde Fýrtýna obüslerinin sesi duyulur...

Kulaða hoþ gelmiyor ama ne yapalým, günümüz dünyasýnýn gerçeði bu...