Afrin’deki Amerikan kriptosu

ABD’nin terör örgütü YPG’ye tek desteði gönderdiði 5 bin TIR dolusu silah deðildi. YPG’nin terör faaliyetlerini daha gizli sürdürebilmesi için Washington teröristlere bir CÝHAZ daha verdi. Onu anlatacaðým ancak ilk önce Zeytin Dalý operasyonuna deðinmek istiyorum.

Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn “Operasyon fiilen baþlamýþtýr” dediði 20 Ocak günü bazý gazeteci dostlarýmla birlikte ÝDLÝB’TEYDÝM. Bu geliþmeyi duyar duymaz Türkiye tarafýna geçtim. Uçaklar 17.00’de bombardýmana baþladýðýnda sýnýrdan geliþmeleri takip ediyordum.

Önce oradaki izlenimimi aktarayým: Türk Silahlý Kuvvetleri operasyon için müthiþ bir hazýrlýk yapmýþtý. Afrin doðu, batý ve kuzeyden kuþatýlmýþtý. Terör örgütü PKK’nýn tüm hareketleri uzun bir süre izlenmiþ, bütün yýðýnaklarý, sýðýnaklarý, beton mevzileri tespit edilmiþti. PKK, TSK’nýn Zeytin Dalý operasyonuna doðudan, yani Azez’den baþlayacaðýný tahmin ediyordu. Çünkü Hatay tarafý daðlýktý. TSK’nýn daðlýk ve ormanlýk arazi yerine Suriye tarafýndan operasyon yapacaðýna inanmýþlardý.

Ancak ilk bombardýman PKK’nýn beklemediði yere yapýldý. 72 uçaðýn katýldýðý bu bombardýman için üst düzey kaynaklar “ÇOK BAÞARILIYDI” diyor. Çünkü söylenene göre bu operasyonda PKK’nýn çok derine gömülen mühimmatý hariç cephaneliðine çok önemli bir DARBE VURULMUÞ.

Ardýndan kara operasyonu baþladý. Sizler de izliyorsunuz. Mehmetçik hem Hatay hem Kilis hem de Azez tarafýndan terör örgütü YPG’ye karþý operasyon yürütüyor. ÖSO birlikleri de TSK ile birlikte çatýþmalara katýlýyor.

Kaynaklarým ilk iki gün operasyonun planlanandan hýzlý ve baþarýlý gittiðini söylüyor. Ancak üçüncü gün özellikle doðu kesimine hakim olan sis askerlerimizin hareket alanýný oldukça etkilemiþ. Bir kaynaðýma göre “orada göz gözü görmüyordu.” Bu hava þartlarýnda SÝHA ve helikopterlerin operasyona katýlýmý da kýsýtlandý. Ancak bu þartlarýn cumaya kadar süreceði belirtiliyor. Hava þartlarýnýn iyileþmesiyle Afrin sahasýndan daha iyi haberler alacaðýmýz bir sürece gireceðiz.

***

Elbette operasyon sadece sahada yapýlmýyor. Bunun bir de DÝPLOMASÝ ayaðý var. Ankara operasyonun diplomasi boyutunu oldukça baþarýlý yürütüyor. Operasyon öncesi ve sýrasýnda tüm aktörler hýzlý bir þekilde bilgilendiriliyor. Buna operasyon haberi bir nota ile kendisine iletilen ÞAM rejimi de dahil.

Ancak Zeytin Dalý operasyonu bize þunu da gösterdi: Ne yazýk ki uluslararasý iliþkiler artýk MAFYATÝK kurallarla iþliyor. Küresel aktörler tatlý dilden deðil kaba güçten anlýyor. Türkiye’nin uzun bir süredir dile getirdiði haklý talepler müttefikleri tarafýndan kabul görmüyordu. Türkiye terörle mücadelede yalnýz býrakýlmýþtý. Ancak Ankara TSK’yý sahaya sürünce söyledikleri önem kazandý. Bunun en somut örneði ABD’den gelen manevralardýr.

Pentagon’un “YPG’liler Afrin’e giderse desteði keseriz” açýklamasý ile ABD Dýþiþleri Bakaný Tillerson’ýn “Suriye sýnýrýnda 30 kilometre derinliðinde güvenli hat oluþturalým” teklifi Washington’un Türkiye ile yeniden iletiþime geçme çabasýdýr. ABD Zeytin Dalý operasyonunun sahadaki statükoyu kýracaðýný görmektedir. TSK’nýn Afrin’den sonra Menbiç’e yönelmesi ihtimali ABD’nin kurduðu oyuna büyük bir darbe vuracaktýr. Washington bu yüzden Ankara ile iletiþime geçerek onu kontrol altýnda tutmak, AFRÝN’Ý FEDA EDEREK MENBÝÇ’Ý KURTARMAK istemektedir. Bunu Türkiye’nin dudaðýna bir parmak bal çalarak yapmayý hesaplamaktadýr. ABD’nin bugüne kadar Suriye’de verdiði hiçbir sözü tutmadýðýný hatýrlatarak asýl meseleye gelelim.

Soru þu: Afrin’deki PKK’lý teröristleri kim yönetiyor? Yapýlan tespiti söyleyeyim: Afrin’deki teröristler, sahadaki tüm hamleleri doðrudan KANDÝL tarafýndan yönetiliyor. O halde, Kandil-Afrin arasýndaki iletiþim nasýl saðlanýyor? Cevabý burada: ABD’NÝN TERÖRÝSTLERE VERDÝÐÝ KRÝPTOLU TELEFONLARLA.

Olmaz demeyin. Eli kanlý örgüte TIR’larca silah gönderenler teröristlerin iletiþim güvenliðini de mutlaka düþünmüþtür.

ELEKTRONÝK HARP

Zeytin Dalý operasyonunda TSK önemli teknolojiler de kullanýyor. Bunlardan birinin ne olduðunu bilmiyorum ancak becerilerini bizzat yaþayarak tecrübe ettim. Mehmetçik tanklar eþliðinde Gül Baba’dan Suriye tarafýna geçerken elektronik karartma yapýldý. Geniþ bir bölgede, saatlerce hiçbir iletiþim aracý çalýþmadý. Ýletiþim hatlarý Afrin içinde de engellendi. Bazý PKK sitelerinde Afrin’deki iletiþim araçlarýnýn çalýþmadýðý yazýlýp çizildi. Ýþi bilen dostlarým bu karartmayý yapan elektronik harp cihazýnýn KORAL olduðunu söylüyor. Ancak bu konularda çok bilgim olmadýðý için ben buradan ileriye gitmiyorum.

Zeytin Dalý’nda kullanacaðýmýz diðer teknolojimiz ÝHA ve SÝHA’LAR. Ýnsansýz Hava Araçlarý bu operasyonda çok iþimize yarayacak. Þurasý açýk: Terör örgütü Mehmetçik karþýsýnda direnemez. Bu yüzden coðrafyanýn kendisine saðladýðý imkanlarý kullanarak Afrin þehir merkezi ve kýrsalýnda gerilla taktikleri uygulayacak. Küçük gruplar halinde dolaþarak Mehmetçiðe kayýp verdirmeye çalýþacak. Ýþte burada SÝHA’lar devreye girecek.

BÝR ÝHA HÝKAYESÝ

Burada ÝHA’lara bir parantez açmak gerekiyor: Yeni yüzyýlýn savunma sanayiinde en önemli geliþme nedir diye sorarsanýz bu ÝHA’lardýr. Artýk küresel aktörler yatýrýmlarýnýn ve AR-GE çalýþmalarýnýn önemli bir kýsmýný ÝHA’lara yapýyor. Bu alanda müthiþ bir yarýþ var. Kimi en aðýr bombayý taþýyan SÝHA yapma telaþýnda kimi arý büyüklüðünde ÝHA filosu kurmaya çabalýyor. Türkiye de çok az sayýda ülkenin katýldýðý bu yarýþmanýn en önemli aktörlerinden biri olmayý baþardý. Bakýn burasý çok önemli. Çünkü biz savunma sanayiinde çok geç kalmýþ bir ülkeyiz. Piyade tüfeðimizi daha yeni üretebildik. Atak helikopterimizi daha yeni yapabildik. Cumhurbaþkaný Erdoðan yýllardýr yerli otomobil diyor, o alana henüz girebildik. Son on yýlda yapýlan çalýþmalarla önemli bir mesafe kat ettik ancak bu küresel yarýþta yeterli deðil. Küresel aktörlerle mücadele için bu çalýþmalarýn belki de 50 yýl önce yapýlmýþ olmasý gerekirdi. Biz yarýþmaya çok geriden katýldýk.

Ancak yeni yüzyýl öyle deðil. Türkiye’nin ÝHA hamlesi çok önemlidir. Türkiye bu kez bu en önemli alanda geç kalmýþ bir ülke deðildir. Bilakis modern savaþ teknolojisi yarýþýnýn en önemli aktörlerinden biridir. Bununla gurur duymak gerekir.