Çin’in Wuhan eyaletinde bir ‘virus salgýný’ baþladýðý, Çin Hükûmeti tarafýndan Dünya Saðlýk Teþkilatý’na 2019’un son haftalarýnda bildirilmiþti.
Çin’deki salgýn ilk anda, kapitalist dünya için, hele de tabloya Ýran eklenince, gizli bir memnuniyetle bile karþýlandý ve bu virüs’ün kendi kapýlarýný çalmayacaðýný zannettiler. USA Baþkaný Trump ve (UK-Ýng.) baþbakaný Boris Johnson’ýn 4 ay önceki beyanlarý hatýrlanabilir. Þimdi ise, Trump, bu ‘virüs salgýnýný geç bildirdiði’ iddiasýyla Çin’i suçluyor ve bedel ödeteceðini söylüyor. Halbuki, aylarca ciddîye almayan kendisiydi.
‘Coronavirus’, hele de kapitalist dünyayý ve onun lideri Amerika’yý, Çin ve Ýran’dan çok daha aðýr þekilde vurdu ve maddî açýdan geliþmiþ diðer ülkeler de aðýr darbeler aldýlar.
B. Amerika’da 60 bini, Ýtalya, Ýspanya, Fransa, Ýngiltere’de de 20-30 bini bulan aðýr kayýplar beklenmiyordu, herhalde.. Saðlýk sistemleri çöktü, hastahaneleri, saðlýk elemanlarý ve týbbî ilk yardým malzemeleri bile yetmedi.. Ýnsanlar sokaklarda öldüler.
Þimdi, o ülkelere týbbî yardýmlarý uçaklarla Türkiye gönderiyor.
Çin, kapitalist dünya nazarýnda, kendi önlerinde eðilmeyen ve tersine, güçlenen her ülke gibi, sevimsiz ülkelerden..
Hele de 1839-42 ve 1857’de iki kez cereyan eden ve Çin’in aðýr þekilde yenilgiye uðratýldýðý iki ‘Afyon Savaþý’ndan beri bu, böyle..
O ‘Afyon Savaþlarý’ný hatýrlayalým..
Ýngiltere, Çin’i yaðmalayabilmek için, Çin halkýnýn ‘afyon’la uyuþturulmasýna öylesine bir aðýrlýk vermiþti ki, ‘afyon’ gemilerle getiriliyordu, Çin limanlarýna.. Ama, Çin Hükûmeti bu ‘afyon ticareti’ne karþý sert tedbirler alýnca; Ýngiltere savaþ gemilerini göndermiþti..
Ýngiltere’nin ‘savaþ sebebi’ gerekçesi, ‘Zavallý Çin halkýna ulaþtýrmak istedikleri gýda maddelerini (!) Çin Hükûmeti’nin engellediði’ (!) iddiasýydý.. ‘Beyaz barbarlarýn kraliçesi Victoria’nýn nazarýnda ‘gýda maddesi’ olmuþtu ‘afyon’!
Çin halký ve ordusu, demir yýðýný halindeki dev savaþ gemilerini ilk kez görüyordu. Çin’in daha önce görmediði güçlü toplarla limanlar, þehirler mahvedilmiþti.
Çin ezildi ve aðýr þartlarla teslim oldu. Ama, halk kitlelerinin sinesindeki kin ateþi daha bir ‘kor’laþmýþtý.
Nitekim, 15 sene sonra 1857’de Ýngiliz takahhümüne karþý patlak veren ayaklanma sonunda, 2. Afyon Savaþý’ý baþladý. Ama, bu kez yanýnda, ‘bir misyonerlerinin öldürüldüðü’ bahanesiyle Fransa da vardý ve Çin bir kez daha ezildi ve aðýr þartlarý kabul ederek teslim oldu.
Çin’de milyonlar açlýktan kýrýlýrken ve hattâ, ‘ekmek çalmak’ zorunda kalan aç insanlar kurþuna dizilirken, kapitalist emperyalizm sömürünün zevkýnin zirvesindeydi.
Ve sonunda, Mao Che Tung, aç insanlarýn meyva aðaçlarýnýn kabuklarýný kemirerek hayatta kalmaya çalýþtýklarýný görünce, ‘Bu kitlelerin kaybedecek hiçbir þeyleri yok, bunlarla devrim yapýlýr’ dedi ve çetin bir mücadeleden sonra Çin’i, 1949 yýlýnda komünist sisteme geçirdi.
Bugün Çin ekonomik açýdan Amerikan emperyalizmiyle yarýþtýran bir dev.. Ve, iki tarafýn da bilinçaltlarýnda eski ‘afyon savaþlarý’ döneminin izdüþümleri devam ediyor. Ýroni gibi gelecek ama, bugün dünyanýn en büyük kapitalist güçlerinden birisi de Çin Komunist Partisi’dir. Çünkü, elinde trilyonlarca dolar bulunuyor.
Trump, Amerika’nýn ‘virus salgýný’ndan dolayý uðradýklarý zararý Çin’e ve yüz milyarlarca deðil, trilyonlarca dolar olarak ödeteceðini söylüyor.
Sanki, dün ‘afyon’ gönderenlere Çin de bugün ‘virüs’ göndermiþ gibi.. Trump bunu da imâ ediyor.
Ama, bugün Ýngiltere’nin yerini alan Amerika, Afyon Savaþlarý’nda boyun eðen Çin’e, yine boyun eðdirebilecek midir, dersiniz?
1,5 milyar nüfuslu dev Çin’in Amerika’yý kenara itip, -ekonomik açýdan- ‘dünya lideri’ olacaðý ihtimali de, kapitalist dünyanýn bir ayrý kâbusu..