Mustafa Sabri Beþer
Mustafa Sabri Beþer
Tüm Yazýlarý

“Aðýr ol, batman gelesin”

Müslümanýn bir duruþu, vakarý vardýr. Bu sebeple Müslüman, kendisiyle ve inandýðý deðerlerle alay edilmesine izin vermemeli, alay edilecek duruþ ve tavýrlar sergilememelidir.

"Kiþinin; konumuna uygun bir ciddiyet göstermesi, hafif meþrep olmamasý, aðýrbaþlý olma, temkinli davranma, mevki ve kiþiliðin gereðini hakkýyla koruma" gibi manalara gelen vakar, maalesef bugün karaborsaya düþmüþ deðerlerimizden biri.

Vakar seçkin müminlerin özelliklerinden olduðu için Kur'an'ý Kerim'de "Rahman'ýn öyle kullarý vardýr ki yeryüzünde tevazu ve vakarla yürürler." (Furkan-63) ayetiyle dikkatler buna çekilmiþtir.

Tutum ve davranýþ þekillerinin iyi veya kötü diye nitelendirilmesi, yerine göre yapýlýr.

Örneðin; iþ yerinde bir memurun aðýrbaþlýlýðý vakar sayýlýrken ayný tavrý ailesi içinde bir babanýn göstermesi yersiz bir kibirden baþka bir þey olmaz.

Bir yetkilinin masasý baþýndaki gösterdiði vakar övülmeye layýkken, ayný tavrý evinde sergilediðinde nahoþ bir pozisyon oluþur. Ayný þekilde bir yetkilinin çoluk çocuðu arasýnda gösterdiði tevazu bir erdem olduðu halde, bu tavrýný makamýnda göstermesi, tevazu deðil otoritesini küçültücü bir hal olur.

Kýsaca her þey yerinde ve zamanýnda iyidir. Yerinde ve zamanýnda yapýlmayanlar ise alay konusu olabilir.

Bunlarý bana þu örnek hatýrlattý. Sosyal medyada dolaþan ve bazý programlarda da alay konusu edilen bir videoda bir kiþi, güya bir Müslümanýn uymasý gereken tuvalet adabýný uygulamalý olarak anlatýyor. Bir tuvalet kapýsý önünde, paçalar sývanarak ve yere çömelerek yapýlan bu uygulamalý anlatým doðal olarak alay konusu oluyor.

Ýnsanlara böyle bir eðitimin ya da bilginin verilmesi gerekir mi? Gerekebilir.

Ancak bu bilgiyi "günün modasý sosyal medya" diyerek internet ortamýnda, hem de görüntülü olarak anlatmaya çalýþýrsanýz ve bunu da dini anlatýmlarla süslerseniz hem kendinizi hem inandýðýnýz deðerleri alay konusu haline getirirsiniz. Nitekim bu videoya yapýlan yorumlar tam da bu minvalde.

Müslüman, akýllý olmalý. Neyi yaptýðýnda nasýl tepkilerle karþýlaþacaðýný iyi hesap edebilmeli. Meþhur bir söz vardýr "Her doðruyu her yerde söylemek doðru deðildir." diye.

Baþkalarý bu görüntülerden daha da çirkinini sergilemiyor mu, diyebilirsiniz.

Dine mesafeli bir hayat tarzýný benimseyenler bahse konu video ile kýyaslanmayacak kadar rezil görüntüler vermiyorlar mý, diye sorulabilir. Elbette.

Hatta bunlarýn örnekleri o kadar çok ki burada anlatmaya imkân bile yok.

Peki, neden onlar deðil de tuvalet adabýyla ilgili bir video alay konusu oluyor?

Çünkü öðrenciler karþýsýnda verilmesi gereken bir bilgi, sosyal medyaya düþünce tam tersi bir reaksiyon alýyor.

Bir "Müslüman þahsiyetin" inþasýnda ve korunmasýnda vakarýn kýymeti yadsýnamaz.

Her türlü davranýþa iþlemesi gereken vakar; konuþma, gülme, yeme, içme, kýlýk-kýyafet, gibi birçok alanda görünür olmalýdýr. Ýslam ahlaký ve þahsiyeti bunu gerektirir.

Vakar, özünde bütün tutum ve davranýþlarýmýzýn itidal üzere olmasýdýr. Ýtidalden uzaklaþarak ifrat ya da tefrite kaçarsak vakardan söz etmemiz mümkün olmaz.

Müslüman uyanýk olmalý. Neyi, nerede, nasýl yapacaðýný iyi hesap etmeli. Dinin ve ilmin izzet ve vakarýný düþünmeli her þeyden önce.