Ýftar ve sahurda besin seçimleri, gün içinde aðýz kokusunu tetikleyebilir. Limon ve nanenin yaný sýra iftardan sonra 1 bardak kefir içmenizi öneriyorum.
Ramazan ayýnda 16 saate varan açlýk ve susuzluk beraberinde aðýz kokusunu da getiriyor. Düzenli ve dengeli beslenmek ise sadece kilo korumaya deðil, aðýz saðlýðýnýn da korunmasýna yardýmcý oluyor. Þöyle ki; þeker tüketimine özen göstermek aðýz kokusunu önleminin ilk basamaðý. Þeker oraný yüksek yiyecekler tüketmek, aðýzdaki bakterilerinin çoðalmasýna ve kokuya zemin hazýrlýyor.
Baharatlardan kaçýnýn
Aðýz kokusu sadece diþ temizliði ile ilgili deðil. Mide ile ilgili bir rahatsýzlýðýnýz varsa aðýz kokusundan kurtulmanýz için ilacýnýzý sahurda almanýz önemli bir nokta. Sahurda aðýr ve yaðlý yiyecekler yerine peynir, zeytin, bal, pide, yumurta gibi kahvaltýlýklar ve mideyi rahatlatan çorbalar daha iyi bir tercih olacaktýr. Çay içenler taze nane yapraklarý ya da karanfil gibi hoþ koku veren bitkilerden, süt içenler ise bir tatlý kaþýðý tarçýndan yararlanabilir. Ýftar ve sahur arasýna 2 litre tüketilecek su, aðýzda tükürük salgýsýný da düzene sokup, nefes kokusunu pozitif yönde etkiler. Limon, nefes kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir. Ýþlenmiþ gýdalar ve aþýrý baharat kullanýmlarý terleme ve nefes yoluyla dýþarý atýldýklarýnda kötü kokuya sebebiyet verir. Amerikan Diyetisyenler Birliði’nin yaptýðý çalýþmalar kefirin aðýz kokusuna iyi geldiðini bildiriyor. Ýçerdiði probiyotikler sayesinde baðýrsak florasýný dengeleyip, sindirime yardýmcý olmakla ünlenen kefirin, aðýzda oluþan bakterilerin üremesini de engellediðini söylüyor. Sizlere iftardan 1-2 saat sonra 1 bardak kefir ve yanýnda bir avuç badem veya fýndýk tüketmenizi öneriyorum.