Ağlama Tuğba sakın ağlama...

Yayında biz sadece bir spiker görürüz,Oysa karşısında bir kameraman vardır,Rejide, yönetmen, resim seçici, sesçi, kj’ci, prompter kullanan kalabalık bir ekip vardır.Rejiyle spiker ve kameraman arasındaki iletişim kulaklıklarla sağlanır. 

Yönetmen olağanüstü bir durumda ya da haber akışı değiştiğinde ya da spikerin saçı kıyafeti ya da çıkıyoruz gibi mesajları önündeki masadan bir tuşa dokunarak mikrofonunu açar, spikerin kulağına iletir. 

Spikerle konuşma yetkisi ya yönetmen ya da rejiye giriyorsa editör ya da haber müdüründedir.Bu kısa özetten sonra olaya geçeyim...

***

NTV Spor Spikeri Tuğba Dural, salı günü İspanyol Marca Gazetesi’nin adını hatalı telaffuz etti.Sonra ne olduysa bültenin devamını ağlayarak tamamladı.

Önce sondan, televizyonculuk açısından hatadan başlayayım.Spiker ekranda ağlıyorsa reji olarak DSF (Doğal Ses Fonu) yani ekrana görüntünün verildiği spikerin stüdyoda metni okuduğu haberi girmezsin.Ya hemen uzun ve dış ses okumuş bir habere pas atar, akış değiştirirsin ya da ana kumandaya stüdyoda sorun var erken çıkıyoruz, tanıtım vesaire falan girin dersin.Ama ne olursa olun ağlayan bir spikere DSF haber okutmazsın....

***

Peki bir spiker ekranda niye ağlar?Hatalı telaffuz yüzünden yönetmen gereğinden fazla fırça atmış olabilir ama tek ihtimal bu değil.Reji mikrofonu açık kalmış ve içeride hatalı telaffuz alay konusu olduysa spiker bunu duymuş olabilir.Artık editörler zahmet edip rejiye inmiyorlar ama bir ihtimal editör de fırça atmış olabilir.Hiç önemli değil, o dakikada yayın yönetmeni ya da kanal sahibi arayıp fırça atmış olsa bile bu yayındaki spikere iletilmez ya da daha kibar şekilde yani moralini yayına devam edebilecek şekilde tutarak aktarılır. 

Bir spiker canlı yayında ağlıyorsa bunun sorumlusu ağlayan değil ağlatanlardır...

***

Yayın daha iyi olsun diye yönetmen ve spikerler zaman zaman tartışma yaşar, bu normaldir.Burada da telaffuz için uyarı iddiası doğruysa bu yayının daha iyi olması için yapılmıştır ama belli ki uyarı ayarsız olmuş.Saniyelik bir hatadan doğan ayarsızlık sonuçta tüm medyada konuşulan bir meseleye döndü.

Tuğba arkadaşa tavsiyem, daha fazla üzülmemesi.Onun sayesinde zaman zaman spikerlerin çok dert yandığı bir konu tekrar gündeme geldi...