AGÜ, Abdullah Gül Üniversitesi için kullanýlan kýsaltma. Kayseri’de kurulan bu devlet üniversitesi ilk kez bu yýl öðrenci aldý.
Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, adýnýn verildiði bu üniversite ile çok ilgileniyor. “AGÜ’nün mevcut üniversitelerden bir farký olmalý” dediði için olsa gerek üniversitenin her iþi ile bizzat uðraþýyor.
Bu farký oluþturabilmek için kendisini sevenler bir vakýf kurdular: AGÜV, yani Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfý.
Vakfýn Onursal Baþkaný Cumhurbaþkaný Gül, Vakýf Mütevelli Heyetini ve vakfa destek olanlarý hafta içinde iftar sofrasýnda aðýrladý. Ýstanbul Tarabya’daki Huber Köþkü olarak bilinen Cumhurbaþkanlýðý Yerleþkesindeydi davet. Geniþ bir katýlým vardý. Ben de Mütevelli Heyet üyesi olarak geçen yýl da katýldýðým iftara, Ýzmir’den gelerek ucu ucuna yetiþtim.
Vakfýn hikâyesini þöyle anlatýyor CB Gül: “Kayseri’de kurulacak olan yeni bir üniversiteye ismimin verilmek istendiðini duyduðumda, özgün nitelikleri olan sýra dýþý bir giriþim olmasý þartýyla bu teklife olumlu bakabileceðimi ifade etmiþtim.Bir devlet üniversitesini akademik kadro ve öðrencilerine omuz vererek destekleyen özgün bir vakýf modelinin geliþtirilmesi, kanaatimce diðer devlet üniversitelerinin de istifade edebileceði bir tecrübe olacaktýr. Bu nedenle, ülkemizin yükseköðretim çýtasýný yükseltmeye yönelik bu özgün giriþimi desteklemeye karar verdim.”
Mütevelli Heyet Baþkaný, Kayserili Ýþ Adamý ve Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi Baþkan Vekili Mustafa Çýkrýkçýoðlu. Bu akþamýn bir özelliði vardý. Vakfa bu yýl bir milyon lira ya da dolarýn üzerinde baðýþ yapanlara þeref belgelerini verecekti Sayýn CB. Çorbalar içilip akþam namazý kýlýndýktan sonra önce Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Ýhsan Sabuncuoðlu seslendi konuklara. ‘Mimar Sinan kampüsü ile Kent Merkezindeki Sümer kampüsü inþaatlarý hýzla ilerliyor’ diyen Rektör Bey, tercihler sonunda boþ kontenjan kalmamasýndan duyduðu sevinci belli etmeden yapamadý. Ayrýca altý bölüme öðrenci aldýklarýný ve bu öðrencilerin ilk yirmi bine giren öðrenciler olduðunu vurguladý. Ýlk defa öðrenci alan bir üniversite için bu, elbette büyük bir baþarý. ‘Baþarýyý Vakýf sayesinde elde ettik’ dedi Prof. Sabuncuoðlu. Vakýf, hemen bütün öðrencilere burs, yurt, bilgisayar ve mezuniyet sonrasý destek vereceðini tercih döneminde açýklamýþtý.
Vakfýn kuruluþuna ve diðer organizasyonlara öncülük eden ve büyük baðýþlar yapýlmasýný saðlayan Baþkan Çýkrýkçýoðlu önce bir genelleme yaptý. “Fiziki alt yapýya yaptýðý yatýrýmlarla öne çýkan Kayseri, þimdi insan unsuruna yatýrým yapma ihtiyacý duyuyor” dedi ve ekledi: “Bizi bu konuda yönlendiren Sayýn CB’mýza teþekkür ediyoruz.” Güzel bir benzetme daha yaptý Baþkan. “Ýþin hardware yani donaným kýsmýyla çoktandýr uðraþýyorduk, þimdi software yani yazýlým kýsmýyla da uðraþýyoruz, bu ikisini birleþtirmemiz gerekiyor” dedi. Bir de bir Çin Bilgesinin sözünü aktardý. Dermiþ ki bu Bilge kiþi: “Planlarýnýz bir yýl içinse pirinç yetiþtirin, on yýl içinse aðaç yetiþtirin, yüz yýllar içinse insan yetiþtirin.”
Bundan sonra CB þeref belgelerini takdim etti. Belge alanlarýn hepsi Kayserili sanmayýn. Turgay Ciner var mesela bunlar arasýnda. Ali Doðramacý var. Ferit Þahenk var. Hamdi Akýn var ki annesi Kayserili. Belge alan diðer Vakýf dostlarýný da sayayým: Ahmet Hamdi Ayan, Halit ve Sema Cýngýllýoðlu, Nurcan Çetinsaya, Hasan Basri Göktan, Kadir Has Vakfý adýna Nuri Has, Mevlüt Kahraman, Ahmet Kibar, Ali Sabancý.
Daha sonra konuþan CB Abdullah Gül, “Sýradan bir üniversite daha kurmak deðildi amacýmýz. Vakýf olarak siz desteklemeseydiniz bu amaç gerçekleþmezdi. Bizi destekleyenlere teþekkür borçluyum. AGÜ’nün örnek olmasý için gayret ediyoruz. Türkiye’de iyi iþlere bir örnek de bu olsun istiyoruz” dedi ve konuklarýný yemeðin geri kalan kýsmýna davet etti.
Enerji Bakaný Taner Yýldýz, YÖK Baþkaný Gökhan Çetinsaya, TÜBÝTAK Baþkaný Yücel Altunbaþak da katýlanlar arasýndaydý. Hayrünnisa Haným misafirlerle tek tek ilgilendi.
Ýzmirli iþ adamlarýmýzýn da bu tür vakýf faaliyetleri içinde daha görünür olmalarýný arzu ederim. Aslýnda Ýzmir’de kurduklarý üniversiteler var onlarýn. Fakat Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri bünyesindeki vakýflarda daha aktif olmalarý gerekir diye geçiyor gönlümden. Özellikle Kâtip Çelebi Üniversitesi ile ÝYTE’nin bu tür vakýflarýn desteðine ihtiyacý var.
Bu iþler için her zaman bir öncü gerekiyor. Kayseri Belediye Baþkaný Mehmet Özhaseki, bu bakýmdan örnek bir kiþilik. Her iþ adamýyla bu anlamda çok yakýn bir dostluðu var. Ben Tarabya’daki davette de gördüm bunu. Ali Sabancý’yý Çýkrýkçýoðlu ile birlikte yemek sonrasý Sayýn Gül’ün bulunduðu yere davet ettiler. Ali Sabancý “bir kumpasa mý giriyoruz” diyerek gitti Gül’ün yanýna. Bir þey daha: Çýkrýkçýoðlu iki arada bir derede öðrencilere vermeyi vaat ettiði bilgisayarlarýn sözünü Hamdi Akýn’dan almayý baþardý. Ýzmir Belediye Baþkaný, Ýzmir’deki üniversitelerin Rektörleriyle ya da iþ adamlarýyla böyle þeyleri konuþmayý aklýndan geçirmiþ midir acaba? Bu vizyon var mý Aziz Beyde?