Ah bir susabilsek

Bu günlerde “Söz gümüş ise sukut altındır” atasözümüzü pek hatırlayan yok gibi.  Hemen herkes bilgisi olsun olmasın konuşuyor. Çok az kişi bunun aslını öğrenmeden fikrimi oluşturmayayım ve ya söylemeyeyim diyebiliyor.

İnsanoğlunun hayatında olsun, milletlerin hayatında olsun konuşulmayacak konular ve zamanlar olur. Hiç kimse yatak odası ile ilgili bir şey konuşmaz. İşte bugünlerde de yaşanan olaylar milletin yatak odası gibi bir şey. Siyasi iktidar zor bir şeyi başarmak için yola çıkmış, yaptığı işlerden de sonuç çıkana kadar gizli kalması gereken işler. Eninde sonunda bu gibi konular gizli kalmayacak.

O ne demiş bu ne demiş, ne yazılmış ne çizilmişi yazmak bunlara yorum getirmek, hem ülkeye zararlı ve hem de bilgi kirliliği yaratıyor. Kimin doğru kimin eğri konuştuğunu veya yazdığının araştırmasını yapmak mümkün değil. Ancak dedektiflerin çözebileceği karmaşada.

Biz de yazılı basın olur olmaz şeyleri manşete çekiyor, doğru mu değil mi sorusunu “ya atlarsam” diye irdelemeden yazıyor. Yazılara bakan köşe yazarı da döşeniyor. Yorumlar getiriyor. Yanlış haber üzerine senaryolar geliştiriliyor.

Yazılı Basın neden bu kadar az sattığını irdelemeli.  Gazetelerimiz yirmi yıl evvel daha çok basılıp satılıyordu. Milli gelirimiz arttı, yirmi yaş üzeri elli milyon nüfusumuz oldu ama günlük gazete satışlarımız yarı yarıya geriledi. Azalma için İnternet bahanesine sarılmayalım.

Basınımızın bir kısmı dilediği konuyu haber yapabiliyor. Geçmişteki bir olayı çarpıtmış bir haberden alıyor, bugün için yorum yapabiliyor. Gazetenin hazırlandığı tertip odasında (mutfakta) çalışanın “efendim ilgili kişi hiç böyle söylememiş “ dediğinde patron pek ala “böyle söyleseydi” diyebiliyor. Böyle bir tutumda olan o gazeteye güven duyulabilir mi? Ülkenin en önemli konularından biri gündemde iken “asparagas” haber yapılabilir mi?

 Gücün geçebileceği hesabı ile bazı kesimlere yalakalık yapma onlar için konu mankeni bulup senaryolar düzmeye alışık basınımız (istisnalar elbette var) kendini sorgulamalı. Nasıl olsa mürekkebi “varil ile alıyorum” deyip dilediği saçma sapan şeyleri haber yapmamalı.