Ah o masum gözler

Bu hafta vizyona giren Bajrangi Bhaijaan: Sevginin Gücü duygusal yapımları özleyen seyircinin çok beğeneceği bir yapım. Hele filmde konuşamayan 6 yaşındaki bir kızı canlandıran küçük oyuncu herkesin kalbini kazanacak....

Hint filmlerinin bizim ülke insanıyla alttan alta kurduğu çok sıkı bir bağ var. Durum bu olduğu halde Türkiye’ye niye bu kadar az Hint filmi geliyor bilemiyorum. Halbuki 1951 yapımı Avaremu’dan beri izleyicinin Hint filmlerine ilgisi ortada. Benim annem bile Avaremu’nun melodisini mırıldanır ve filmden efsane diye bahseder. Hatta 1964 yılında Sadri Alışık’ın başrolünde oynadığı bir uyarlaması bile yapılmıştır. Bollywood bütün dünyada kendine izleyici bulduğu, filmleri bir çok ülkede uyarlama senaryolarla tekrar çekildiği halde Türkiye’de çok az Hint filmi seyredebiliyoruz. En son Dangal filmini seyrettik, filmi getiren şirket Dangal’ın başrol oyuncusu Amir Khan’ı Türkiye’ye getirdi de bu anlamda bir hareketlenme oldu. Bu hafta vizyona giren ve yazının asıl konusu olan Bajrangi Bhaijaan: Sevginin Gücü filmi ise 2015 yapımı. Konusunu kısaca anlatayım, 5 yaşında Pakistanlı Müslüman bir kız olan Şahida, doğuştan konuşamıyordur. Annesi bir ümitle tedavi olması için onu Hindistan’a götürmeye karar verir. Ancak Şahida, uyuyan annesinden habersiz trenden iner. Tren hareket edince sesini duyuramaz ve bir başına oracıkta kalır. Bilmediği topraklarda küçük kızın yolu, Bajrangi adlı iyi kalpli bir adamla kesişir. Bajrangi ona yardım etmeye çalışsa da konuşamayan kızın ne adını ne de evinin yolunu öğrenemez. O sırada Bajrangi de sevdiği kadın Rasika ile evlenmeye çalışıyordur. Ama Rasika’nın babası evlenmeden önce Bajrangi’ye kendini kanıtlaması ve ev alması için bir süre vermiştir. Ancak Bajrangi, bu çaresiz kızı tek başına bırakamaz. Kaderin bir araya getirdiği ikili Şahida’nın ailesini ararken macera dolu bir yolculuğa çıkarlar. Film her Hint filmi gibi bol danslı ve müzikli. Bajrangi’yi canlandıran Salman Khan rolü için biraz yaşlı kaçsa da komik halleriyle kendini seyrettiriyor. Ama konuşamayan 6 yaşındaki Şahida’yı canlandıran Harshaali Malhotra söz konusu olduğunda akan sular durur. Bu küçük kız filmde beni kendine bağladı. Bütün film boyunca sadece finalde iki laf eden bu şirin kızın Hintliler’e has boyun kırması, kırmızı başörtüsü içinde parıldayan gözleri başkaydı. Filmin açılış sahnesiyle benim gözlerimi yaşarttı. Filmin dili komedi, müzikal, dram karışık. Ama konusu hafif bir konu değil. Kızın ailesini bulmak için Hindistan’dan Pakistan’a uzanan hikayesini seyrederken, Hindular ile Müslümanlar arasındaki keskin nefret ile yüzleşiyoruz. Biraz tarih bilenler Hindistan ile Pakistan’ın ayrılışını, daha çok Hintliler’in Müslümanları nasıl katlettiğini de bilirler. Hint toplumu belki de dünyadaki en keskin inanç sistemine bağlıdır. Onlarda hâlâ geçerliliğini koruyan bir kast sistemi varken nasıl Batı medeniyeti Hint kültürünü barış sembolü olarak sunar bilemiyorum. Beatles’tan günümüze kadar popüler kültür Hint felsefesinin barışseverliğinden bahsederken orada millet birbirini keser, toplu tecavüzler gırla gider. Neyse biz bu gerçeklerle yüzleşeceğimize filmin mesajı olan nefretleri sevginin yeneceğine inancımızı devam ettirmeye çalışalım...

FİLMİN KÜNYESİ 

Filmin orijinal adı: Bajrangi Bhaijaan

Yönetmen: Kabir Khan

Senarist: Vijayendra Prasad

Oynayanlar: Salman Khan, Kareena Kapoor, Nawazuddin Siddiqui, Harshaali Malhotra

Yapım: 2015, Hindistan, 163 Dak.

VİZYONDAKİLER

Karanlıkta

Görme engelli piyanist Sofia’nın hayatı, komşusu Veronique’nin bir cinayete kurban gitmesiyle altüst olur. Olayın sorumluları, cinayetin tek tanığı olan genç kadının peşine düşer. Gizli ajanlar, suçla örülü yeraltı dünyasında cinayetin perde arkasını çözmeye çalışırken Sofia’nın yolu, Veronique’nin eski bir savaş suçlusu olan babasıyla kesişir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: In Darkness

Yönetmen: Anthony Byrne

Senarist: Anthony Byrne

Oynayanlar: Natalie Dormer, Ed Skrein, Emily Ratajkowski, Joely Richardson

Yapım: 2018, İngiltere, ABD, 100 Dak.

Cin Çıkarması

İkiz kız kardeşi Angel’ın ölümünden sonra dayanılmaz bir hüzün yaşayan onbir yaşındaki otistik Hannah, yatılı okulunda yeni bir başlangıç yapacaktır. Ancak orada, onu kötü muamele ve yabancılaşma beklemektedir. Kafasının içindeki kadın sesi ise gün boyunca onu diğer bir dünya arkadaşı olarak daha da güçlü kılmaktadır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: My Guardian Angel

Yönetmen: Mümtaz Yıldırımlar

Senarist: Deanna Dewey

Oynayanlar: Maria Figgins, Petra Bryant, Adrian Annis, Tova Leigh

Yapım: 2016, İngiltere, 100 Dak.

Yarı Yol

Yarı Yol, kardeşten öte olan iki arkadaşın farklı yöne savrulan yaşamlarını konu ediyor. Benzer yaşantılara sahip iki arkadaş zamanla birbirleri için kardeşten öte olurlar. Fakat zaman ilerledikçe rüzgar ikisi için farklı yönde esmeye başlar. Farklı yollara savrulan iki arkadaştan biri adil bir kazanç, düzgün bir yaşam peşindedir. Diğeri ise güç, para ve itibar üçgeni içerisindedir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Mehmet Ali Gündoğdu

Senarist: Saliha Gündoğdu

Oynayanlar: Murat Rızaoğlu, Wilma Elles, Kerem Göğüş, Haldun Boysan

Yapım: 2018, Türkiye

Benim Adım Osssman

“Sevgi Engel Tanımaz” temasıyla yola çıkan komedi filmi “kekeme” olan Osman’ın hayatını yer yer hüzünlü, yer yer eğlenceli bir dille beyazperdeye getiriyor. Hayatını bir gazetede köşe yazarı olmaya adamış Osman gazetede çalışmak için evinden ayrılır. Film, Osman’ın evinden ayrılmasının ardından yanına gelen kuzeni Fiko ve Dursun ile birlikte değişen ve tamamen alt üst olan hayatını konu alıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Banu Kaptanoğulları, Vedat İnce

Senarist: Sedat Kapurtu

Oynayanlar: Sedat Kapurtu, Metin Yıldız, Ateş Fatih Uçan, Cengiz Kurtoğlu

Yapım: 2018, Türkiye

Beyaz Diş

Yarı köpek bir anne ile altına hücum yıllarında gizemli bir şekilde ortadan kaybolan kurt bir babanın yavrusu olarak dünyaya gelen Beyaz Diş, doğduğu günden beri diğerlerinden farklı olduğu için hep bu farklılıklarının gölgesinde kalmıştır. Film, Jack London’ın unutulmaz kitabından uyarlandı.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Croc Blanc

Yönetmen: Alexandre Espigares

Senarist: Serge Frydman

Seslendirenler: Rashida Jones, Nick Offerman, 

Paul Giamatti, Flula Borg

Yapım: 2018, Fransa, Lüksemburg, 85 Dak.

Siccîn 5

Tuhaf davranışlarıyla dikkat çeken Hale, annesi, akli dengesi bozuk babaannesi ve halası Azra’yla Nevşehir’de tarihi ve ürkütücü bir evde yaşamaktadır. 12 yaşındaki Hale’nin babası daha o doğmadan ortadan kaybolmuştur. Hale bir gece korkunç bir kâbus görür; hiç görmediği babası onu eski bir eve çağırmaktadır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Alper Mestçi

Senarist: Alper Mestçi

Oynayanlar: Rüya Önal, Merve Ateş, Özgür Hacıer, Ece Koroğlu

Yapım: 2018, Türkiye