AIDS’e ilaç gibi diyet

Baðýþýklýk sistemini yýkan AIDS’in tedavisinde beslenmenin rolü büyük. Týpký diðer enfeksiyon hastalýklarýnda olduðu gibi HIV/AIDS vakalarýnda da doðru planlanmýþ diyet ve vitamin desteði vücut direncini artýrýyor.

ÇAÐIN hastalýðý AIDS  ve ‘HIV pozitif’ enfeksiyon hastalýklarý içinde tehlikeli boyutlara ulaþtý. Dünya’da 40 milyon, Türkiye’de ise 6 bin hasta var. Son dönemde hastalýðýn tedavisinde umut verici çalýþmalar dikkat çekerken, beslenme konusu yeniden gündemde. AIDS bilindiði gibi baðýþýklýk sistemini etkileyen bir hastalýk. Beslenme ise özellikle immün sistem (baðýþýklýk sistemi) açýsýndan önemli. Doðru beslenme bu anlamda kiþinin immün sisteminin eski fonksiyonlarýna kavuþmasýnda etkilidir.

Porsiyon kontrolü þart

AIDS, vücut için net bir katabolik süreç (yýkým süreci ) taþýyan bir hastalýktýr. Bu vücut yýkýmýný kolaylaþtýran nedenlerine baktýðýmýzda iþtahsýzlýk, vücut çalýþma hýzýnda ve dolayýsýyla enerji harcamasýnda anlamlý artýþ, vücut proteinlerinde ve yeni protein sentezinde azalma, kas yýkýmý, yað oluþumunda azalma öne çýkýyor. Araþtýrmalar AIDS hastalýðýnda ve diðer enfeksiyon hastalýklarýnda dengeli beslenmenin iyileþtirici etkisini kanýtlandý. Dengeli beslenme, vücudun saðlýklý kalabilmesi için gereken besin öðelerini yiyeceklerle almak demektir. Vücuda alýnan kaloriler iyi denetlenmeli, hastanýn durumuna uygun enerji ihtiyacýný saðlamalýdýr.

Meyvenin yanýna multivitamin

Diyetin karbohidrat içeriði yüzde 50-60 arasýnda tutulmalýdýr. Bunun için ise günde üç kez sebze veya salata, en az 3 kez meyve ve en az dört kez de makarna, ekmek, pilav, pirinç, bisküvi ve diðer tahýl ürünleri tüketilmelidir. Diyetin yað içeriði yüzde 30 civarýnda tutulmalýdýr ve zeytinyaðý tercih edilmeli. Diyetin protein içeriði yüzde 30 civarýnda olmalý. Protein ihtiyacý; günde en az iki kez et,  peynir gibi gýdalardan karþýlanmalý. En az 2 su bardaðý kadar da süt veya yoðurt alýnmalýdýr. Hastalar bol sebze ve meyvenin yaný sýra uygun vitamin tabletlerini de düzenli bir þekilde almalý.

Yiyecekleri hazýrlarken dikkat

-Yiyeceklere dokunmadan önce ve sonra eller yýkanmalý

-Sebze ve meyvelerin yýkandýktan sonra soyularak tüketilmeli, yemekler iyi piþirilmeli.

-Yemek yapýlacak malzeme çok iyi temizlenmeli

-Az piþmiþ hayvansal besinler asla tüketilmemeli.