Toplumlarý sosyal aktörler güzelleþtirir. Mustafa Ruhi Þirin de bunlardan biri. Þair, yazar, sivil aktör. Çocuk haklarý savunucu. Þiir, hikâye ve masallarý dünyanýn birçok ülkesinin diline tercüme edilmiþ. Sadece Türkiye'de çocuklarýn "babasý" olmamýþ. Dünyaya da taþýmýþ bu rolünü.
Þirin, 1990 yýlýnda Çocuk Vakfýný kuruyor. Çocuk Vakfý o yýllardan bugüne çok þeyler yapmýþ. Bazýlarý þunlar: Çocuk Vakfý'nda Çocuk Edebiyatý Okulu (1994), Çocuk Haklarý Okulu (1999), Çocuk Akademisi (2010), Özel Yetenekli Çocuklar Araþtýrma Merkezi (2001), Dünya Çocuk Elçiliði (2020), Ýnsanlýk Savunma Hattý (2020) gibi çocuk ödevlerinin ana düþünce ve modelleri.
Çocuklar üzerine hem düþünce hem de pratik gayretler içinde olmuþ Mustafa Ruhi Þirin. Vakfýn tanýtým sitesinde felsefesini özlü ve etkili bir þekilde anlatýlýyor. "BM Çocuk Haklarý Sözleþmesi (1989) ile dünyada çocuk bakýþýnýn güncellenmesi öngörülse de son 30 yýl içinde egemen dünya sisteminden kaynaklanan hiçbir kök sorun çözülemediði için, çocukla ilgili yeni bir dil, kuþatýcý bir söylemin oluþturulmasý amacýyla Dünya Çocuk Elçiliði'nin Küresel Çocuk Hareketi çerçevesinde örgütlenmesini de öneriyor".
Toplum deðiþmelerinin en önemli öncüleri baþýnda sosyal aktörler gelir. Mustafa Ruhi Þirin de öyle. Çocuklarla ilgili çok önemli çalýþmalar yaparak bunu gerçekleþtiriyor. Çocuklarýn haklarýndan tutun da özel yeteneklerine kadar. Hem topluma hem de devlete yol gösteren önemli yaklaþýmlar, raporlar ve katkýlar saðlýyor. Bir sivil toplum kuruluþunun yapabileceði çok deðerli faaliyetler yapýyor. 34 yýllýk bir gelenek ortaya çýkmýþ. Türkiye'de sivil toplum çalýþmasý için önemli bir örneklik. Yýllar geçse de siyasetler deðiþse de Türkiye'de ihtilaller olsa da Çocuk Vakfý varlýðýný korumuþ ve sürdürmüþ. Her þeyi yapmak yerine belli bir alanda hizmete koþmuþ. Belki de onu güçlü kýlan bu.
Türkiye'de STK'larýn buna ne kadar çok ihtiyacý var!
Çocuk Vakfý, 2023 yýlýnda çok önemli bir çalýþma daha gerçekleþtirdi. Türkiye Çocuk Yýllýðý 2023 adýný taþýyor. Bu çalýþma, çocuklarýn Türkiye'deki durumlarýný anlamak üzere çok kýymetli bir dokümantasyon. Hem bilgilendiren hem düþündüren hem de çözümler için ipuçlarý sunan bir çalýþma.
Türkiye Çocuk Yýllýðý 2023, çocuklarýn toplum, aile, baba-anne, özel yetenek ve eðitim, edebiyat, medya, görsellik gibi çeþitli alanlarla olan iliþkilerini ve ilgilerini ele alýyor. Söyleþiler, makaleler, deðerlendirmeler ve veriler ortaya konuluyor. Alanýnda uzman insanlardan yararlanýlýyor. Sadece çocuklarýn sorunlarýna bakmakla ve çocuklara iliþkin yanlýþ uygulamalarý eleþtirmekle yetinmiyor. Ayný zamanda çözümleri de içinde taþýyan yaklaþýmlar, öneriler ve perspektifler ortaya konuyor. Bu açýdan da çocuklarýmýzýn ne olduðunu ve nereye doðru gittiklerini anlamak için önem taþýyor.
Her gün aile ile ilgili meseleleri yaþýyoruz. Bunlarý tartýþýp duruyoruz. Ancak Çocuk Vakfý örneðinde bir aile vakfýmýz yok. Kadýnlar ve gençler konusunda da bu çoraklýðý yaþýyoruz. Saman alevi gibi parlayan ve sönen atýlýmlar devam ediyor. Kurumsallaþma, bilim anlayýþý, uzun soluklu yürüme söz konusu deðil.
Ancak Çocuk Vakfý ve baþkaný Mustafa Ruhi Þirin bize umut veriyor. Sosyoloji, toplumun çekirdeði ailedir diyor. O zaman ailenin çekirdeði de çocuktur. Mutlu çocuklar beraberinde mutlu gençleri ve sonunda da mutlu ebeveynleri getirir. Çocuk Vakfý bu bilinçle hareket ediyor. Aile meselesinin köküne inmiþ ve oradan yola revan olmuþ.