Aile hekimleri ve aile saðlýðý çalýþanlarýnýn izinleri

Tüm çalýþanlar gibi Aile hekimleri ve aile saðlýðý çalýþanlarýnýn da yýllýk izinleri yasa ile düzenlenmiþtir.

5258 sayýlý Aile Hekimliði Kanunu'nun "Personelin statüsü ve malî haklar" baþlýklý 3 üncü maddesine, 05/12/2018 tarihli ve 30616 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan 7151 sayýlý "Saðlýkla Ýlgili Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun"un 26'ncý maddesi ile "Aile hekimleri ve aile saðlýðý çalýþanlarýnýn yýllýk izinleri, yýl içinde çalýþýlan süre ile orantýlý olmak ve ait olduðu sözleþme döneminde kullanýlmak üzere otuz gündür. Ayrýca beþ gün kongre ve seminer izni ile yýllýk izin bitiminden sonra mazeretleri nedeniyle beþ gün idari izin verilebilir. Evlenme, ölüm, doðum ve emzirme hallerinde, 657 sayýlý Kanunun 4/B maddesi kapsamýndaki sözleþmeli personele iliþkin izin süreleri uygulanýr. Hastalýk durumunda, bir mali yýlda en çok on günlük dönemler halinde toplam kýrk güne kadar hekimin uygun görmesiyle hastalýk izni verilebilir. Bir defada on günü aþan hastalýk izni ancak saðlýk kurulu raporu ile verilebilir. Sözleþmeli aile hekimi iken aile hekimliði uzmanlýk eðitimi yapmakta olanlar, bu eðitimleri kapsamýndaki hastane rotasyonu süresince izinli sayýlýr." hükmü eklenmiþ ve 05/12/2018 tarihi itibari ile yürürlüðe girmiþtir.

Aile hekimleri ve aile saðlýðý çalýþanlarýnýn izinleri ile ilgili olarak aþaðýdaki þekilde iþlem tesis edilecektir. 1) Yýllýk izin süresi bir mali yýlda (01 Ocak – 31 Aralýk) 30 gündür. Mali yýl baþladýktan sonra sözleþme imzalayarak göreve baþlayan aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþanýna, mali yýl sonuna kadar çalýþacaklarý sürenin bir yýllýk çalýþma süresine oranýnýn, yýllýk izin süresi ile çarpýlmasý suretiyle bulunacak süre kadar yýllýk izin verilir. Hesaplamada kesirler tama iblað edilir. Bir sözleþme dönemi içinde birinci mali yýlda kullanýlmayan yýllýk izinler ikinci mali yýla aktarýlabilir, ancak bir sözleþme dönemi içerisinde kullanýlmayan yýllýk izinler sonraki sözleþme dönemine aktarýlamaz. Sözleþme tarihi itibari ile yýllýk izin hak edilmekle birlikte iznin kullaným zamaný ve süresi, personelin talebi ve saðlýk hizmet sunumu dikkate alýnarak il saðlýk müdürlüðünce belirlenir.

Aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþanýna izin vermeye ve hastalýk raporlarýný izne çevirmeye il saðlýk müdürlüðü yetkilidir. Hastalýk raporlarýnýn sürelerine iliþkin yukarýdaki kanun hükmüne göre iþlem yapýlýr, bu raporlarýn verilme, bildirim, deðerlendirme ve onaylama gibi usulleri ile ilgili olarak 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan Devlet Memurlarýna Verilecek Hastalýk Raporlarý Ýle Hastalýk Ve Refakat Ýznine Ýliþkin Usul Ve Esaslar Hakkýnda Yönetmeliðe göre iþlem tesis edilir

Kadýn aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþanýna, doðumdan önce sekiz, doðumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altý hafta süre ile ücretli doðum izni verilir. Çoðul gebelik halinde, doðum öncesi sekiz haftalýk izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doðum tarihinden sekiz hafta öncesinde, saðlýk durumunun uygun olduðunu doktor raporu ile belgeleyen kadýn aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþaný, isterse doðumdan önceki üç haftaya kadar iþyerinde çalýþabilir. Bu durumda, kadýn aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþanýnýn isteði halinde doðum öncesi fiilen çalýþtýðý süreler, doðum sonrasý izin süresine eklenir. Doðumun erken gerçekleþmesi sebebiyle, doðum izninin kullanýlamayan bölümü de doðum sonrasý izin süresine ilave edilir. Doðum izninin baþlamasý gereken tarihten önce gerçekleþen doðumlarda ise doðum tarihi ile doðum izninin baþlamasý gereken tarih arasýndaki süre doðum sonrasý izne ilave edilir. Doðumda veya doðum sonrasýnda doðum izni kullanýrken annenin ölümü halinde, isteði üzerine sözleþmeli personel olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

Kadýn aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþaný anneye, çocuðunu emzirmesi için ücretli doðum izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altý ayda günde üç saat, ikinci altý ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullaným saatini anne belirler. Ancak kullanýlmadan önce süt izni saatleri il saðlýk müdürlüðüne bildirilir. Seçim hakkýný yapan aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþaný çalýþma saatlerini aile saðlýðý merkezinin görünür bir yerinde duyurur. Süt izni kullanan aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþanýnýn yerine bu süre içerisinde görevlendirme yapýlma zorunluluðu yoktur.

Aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþanýna isteði üzerine; eþinin doðum yapmasý halinde on gün, kendisinin veya çocuðunun evlenmesi ya da eþinin, çocuðunun, kendisinin veya eþinin ana, baba ve kardeþinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün izin verilir.

Kongre, seminer ve sempozyum gibi bilimsel etkinlikler için belgelendirilmesi kaydýyla aile hekimi ve aile saðlýðý çalýþanýna 5 gün izin verilebilir. Ýl saðlýk müdürlüðü bu bilimsel etkinliklerin mesleðe katkýsýný dikkate alarak karar verir.

Aile saðlýðý çalýþanýna izin verilmesi veya görevlendirilmesi öncesinde aile hekimi bilgilendirilir ancak onayý aranmaz.

Aile hekimliði uygulamalarý için aile hekimliði sözleþmesi olmaksýzýn valilikçe görevlendirilen personelin izinleri tabi olduðu mevzuata göre verilir.