Aile ile iş dengesinin bozulduğunun göstergeleri

Aile ve evliliğimiz ile iş hayatımız arasında bir denge kurmak zorunluluktur. Üstelik bu dengeyi kurmak da kolay değildir. Kolaylıkla kişi işkolik olup ailesini ihmal edebilir. Veya kişi iş yeri dışında bir dünya kurup çalışmaktan kaçar hale gelebilir. Bu zor dengeyi sağlayabilmek için çalışanın bir hayat felsefesine sahip olması, neyi nerede yapacağını bilmesi gerekir. Birincil sorumluluk çalışanındır. Aynı zamanda iş yerinin de denge meselesinin önemini kavrayıp desteklemesi gerekir. 

Aile ve iş hayatı arasında siz denge sağlamadığınızda aileniz ve patronunuz arasında adı konulmamış bir rekabet başlar. “Aileniz sizinle daha fazla vakit geçirmek için sizi zorlar”, “patronunuz sizi daha fazla çalıştırmak için zorlar.” İkisi arasında sıkışıp kalmak kişiyi hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak yorar. İşler kazananı olmayan, herkesin hasar gördüğü bir hale döner. 

Evlilik ve iş hayatının gidişi birbirini etkiler: Evliliğinizin iyi veya kötü olması iş hayatınızdaki performansınızı direk etkiler. Aynı zamanda işinizin seyrinin iyi veya kötü olması ailenizi ve eş ilişkinizi etkiler. İlişki her zaman iki yönlüdür. Aile ve bireysel hayatın gidişinin iş hayatına etki etmediği, iş hayatının evi etkilemediği fikri safsatadır. Örneğin insan kısıtlı zamana sahiptir. Hem ailemiz için hem bireysel dünyamız için hem de iş yeri için zamana ihtiyaç duyarız. Eğer zamanı bu üç alanda kullanımı ile ilgili bir düzenimiz yoksa bir tarafın eksik kalacağı, dengesizliğin olacağı açıktır. Seyahatler üzerinden örnek vereyim. Günümüzde birçok çalışan işi gereği seyahat eder. Seyahatlerin süresi ve sıklığı aile hayatını direk etkiler. Sevdiklerimizden uzun süre ayrı kalmak hem bizi hem onları olumsuz etkiler. Klinik pratiğimde, çocukken babasının işi gereği evden uzun süreler uzak kalmasının onu nasıl etkilediğini anlatan kişileri sıklıkla dinliyorum.   

*** 

Dengenin iş lehine bozulduğunun 4 göstergesi:

1- Günde 10 saat veya daha fazla çalışma: Kişi çalışır, uyur ve yeniden çalışır hale gelmiştir. 

2- İşi kişinin yaşamının yegâne merkezi olmuştur: Kişinin zihni ve duygularının merkezi işi olmuştur. Sürekli işi ile ilgili düşünür. Kalbi işi için atar. 

3- Aile ile geçirilen vaktin az olması: Eş ve çocuklar onu görmediklerine yönelik şikâyet veya kırgınlıkları oluşmuştur. 

4- İşte çalışırken mutlu iken evde ailesi ile birlikteyken sıkılıyordur.  

Dengenin iş aleyhine bozulduğunun 5 göstergesi

1- Kişi çalışmayıp kendi başına / eşiyle /çocuklarıyla gezip duruyordur. 

2- İş devamsızlığı yüksektir: İzin zamanları dışında da işe gitmiyordur. İşe gitmeme ortalamanın belirgin üzerindedir. 

3- Kişi evde uzun süreler geçirip işte kısa süreler geçirme eğilimindedir: İşe gitmek için evden geç ayrılır, eve erken döner. 

4- Kişinin işlerinde veya performansında kötüleşme olduğuna dair bulgular vardır. 

5- Kişi işe gitmekten ve çalışmaktan hoşlanmıyordur.