Çocuklarda obezitenin tehlikeli oranda artýþýnda aile yemeði geleneðinin bitmesi etkili. En azýndan akþam yemeðini ailece yemek çocuðun fiziksel, ruhsal, sosyal ve zihinsel geliþimini destekliyor.
Obezite tüm dünyada ürkütücü bir þekilde artýyor ve bu artýþ çocuklarý da etkiliyor. Ailenin yeme alýþkanlýklarý ise çocuðu dogrudan etkiliyor. Araþtýrmacýlar çocuklarýn yeme davranýþlarý aile iliþkileri ve obezite arasýndaki baðlantýyý incelemeye ve çözüm üretmeye çalýþýyorlar. Þimdi bu araþtýrmalardan bazýlarýna þöyle bir göz atalým. Bazý araþtýrmalarýn sonuçlarýna göre; aileleri ile birlikte yemek yiyen çocuklar daha az yaðlý besleniyor, obezite oranlarý daha düþük oluyor, psikolojileri daha yüksek seyrediyor ve özellikle kýz çocuklarýnda daha az yeme bozukluðu görülüyor. Ayrýca aile ile birlikte yemek yemek çocuðun hem sosyal hayatýný hem de fiziksel hayatýný olumlu yönde etkiliyor. Yapýlan bir diðer çalýþmada ise çocuklar ile yemek piþirmenin onun matematik ve dil eðitimlerinde yardýmcý olabildiði yönünde.
Çocuklarýn kendi baþlarýna bir þeyler yapabilmesi özgüvenlerini geliþimine faydalý olacaðýndan saðlýklý yeme alýþkanlýklarýný geliþtirmesine de yardýmcý olur. Yaþý ne olursa olsun çocuklarda biz yetiþkinler gibi ayný besinlere ihtiyaç duyar, ancak sadece miktarlarý deðiþir. Bizler gibi onlar da besinlerden enerji alýr fakat bu alým vücut aðýrlýklarýyla doðru orantýlýdýr. Ebeveynler için asýl sorun bu farklýlýklarý bilmek ve bunlara uymak, besinleri çocuklara uygun hale getirmek ve yemek için doðru zamaný ve yeri seçmektir. Özellikle yemek konusunda ýsrarcý davranmak, çocuklar için tam tersi etki yaratabiliyor ve çocuðun o yemeði reddetmesi ile sonuçlanabiliyor. Eðer çocuðunuza bir yemeði sevdirmek istiyorsanýz zorlayýcý davranmadan, yemeðin faydalarýndan bahsederek ona rehberlik yapabilirsiniz tabi en önemlisi sizin de o yemeklerden yiyor olmanýzdýr. Çünkü çocuklar ebeveynlerini taklit ederler.
Yasaklanmýþ yemek yoktur
Her türlü yiyecek çocuðunuzun saðlýklý beslenme planýn bir parçasý olabilir. Bunun için çocuklarýnýzý yemekle deðil sevgi ve ilgi ile ödüllendirin. Çocuðunuzu yemekle ödüllendirmek veya cezalandýrmak yalnýzca yemekler ilgili saðlýksýz alýþkanlýklar kazandýrmaya neden olur. Çocuklarý beslenme konusunda eðitmeye yardým eden diðer bir faktör de, atýþtýrmalýklarý planlamaktýr. Çocuklar tam olarak doymadýklarýnda atýþtýrmalýklara yönelirler. Bu noktada önemli olan, atýþtýrmalýklarýn olabildiðince saðlýklý ve miktar konusunda ölçülü olmasýdýr. Ayrýca aile bireylerinin birbirleri ile olan iliþkileri, evde yaþanan sorunlar, tartýþmalar çocuðun iþtahý ve hatta besin seçimi üzerinde etkisi bulunmaktadýr.