Kadýn erkek iliþkilerinde genellemeler yaparken dikkatli olmak lazým. Kadýnlar þöyle erkekler böyle þeklindeki genellemelerin çoðu yanlýþ. Çünkü hayatta her þey spektrumal daðýlýr. Farklý kadýnlar ve farklý erkekler vardýr. Örneðin çok sayýda çalýþmada gösterildiði gibi, eþler arasýnda tekrarlayýcý sorun olduðunda, sorunu ýsrarla konuþmak isteyen yüzde 80 oranýnda kadýn ve içe kapanma tepkisi veren yüzde 80 oranýnda erkek iken, yüzde 20 vakada bunun tam da tersi olur.
Yine de kadýn ve erkek olmaya baðlý ortalama farklýlýklarýn olduðu söylenebilir. Örneðin kadýnlarýn sözel iletiþimde daha fazla olduðu veya erkeklerin aklýna cinselliðin daha fazla gelmesi birçok çalýþmada gösterilmiþ durumda. Bilim dili ile gösterilmemiþ olsa bile, ben ailenin korunmasý ve bir arada tutulmasý konusunda kadýnlarýn erkeklerden daha çok çaba gösterdiðini düþünüyorum.
Kadýnlar eve daha baðlýdýr. Erkeði ve çocuklarý evde tutmaya çalýþýrlar. Olumlu anlamda evin muhafýzlarýdýr. Kadýnlar için ev halkýný bir arada tutma o kadar güçlü bir güdüdür ki her akþam eþine ve çocuklara “ne zaman geliyorsun?” sorusunu sormaktan býkmazlar. Kadýn çalýþsa da bunu yapar çalýþmasa da.
“Erkeði evde tutma gerilimi” bazen eþler arasýnda temel sorunlardan biri olur. Erkek kadýn tarafýndan eve týkýlmak istendiðini düþünür. Kadýn ise adamýn evden kaçmaya, ev dýþýnda hayat kurmaya çalýþtýðýný söyler. Çok þükür ki, çoðu çift bu konuda dengeyi bulur.
Kadýnlarý geliþmiþ becerilerinden biri de çocuklardaki hem bedensel hem de psikolojik sorunlarýn belirtilerini daha önceden görebilmeleridir. Birçok gerçek sorunda erkekler “bir þey olmaz”, “normaldir, geçer” deme eðiliminde iken, kadýnlar problem hem görür hem de çare arama davranýþýnýn öncüsü olurlar.
Evliliklerde sorun olmaya baþladýðýnda bunun ilk iþaretini kadýnlar sezer ve gündeme getirirler. Farkýna varmakla kalmazlar gündemde de tutarlar. Erkekler genellikle hem sorunlarý geç fark ederler hem de önemini daha geç anlama eðilimindedir. Hatta erkekler evlilikte yolunda gitmeyen þeylerin gündeme getirilmesine, özellikle de dýþarýdan bir yardým alýnmasýna isteksiz olurlar. Bu sebeple de aile ve eþ terapilerinin randevularý çok büyük oranda kadýnlar tarafýndan alýnýr.
Kadýnlarýn aileyi bir arada tutma ile ilgili güdülerinin ve aile problemlerini görmede detektörlerinin bu kadar geliþmiþ olmasýnýn açýklamasý deðiþik þekillerde yapýlabilir. Fýtrat, toplumsal düzende öðrenilmiþ kadýn erkek rolleri, davranýþýn nesiller boyu aktarýmý, kendini koruma veya çýkarýna davranýþ vb. açýklama þekilleri olabilir. Açýklama ne olursa olsun, kadýnýn aile alanýndaki tutumu ve becerileri ailenin yaþamasý için fonksiyonel hatta elzemdir.
Yalnýz, önereceðimiz politika ailenin korunmasý iþini sadece kadýna vermek olamaz. Aksine erkeklere kadýnlarýn aile ile ilgili gündemlerini ciddiye almalarýný ve kadýna eþlik etmeleri gerektiðini söylemek lazým.