Ailenizin vampiri

Bu hafta vizyona giren Dünyanın Sonu-Afflicted filmi vampir kavramına değişik bir yorum getiriyor. The Blair Witch Project serisinden beri görmeye alışık olduğumuz amatör çekim videolarının gerçekliğinden vampirlere dalıyoruz...

Başımıza ne geldiyse The Blair Witch Project ve Paranormal Activity adlı filmler yüzünden geldi! Omuz kameraları veya dijital kameralarla çekilen bu filmler, sinemaya zarar mı verdi yoksa gerçekten bir devir mi açtı yakında göreceğiz. Sinema sitesi IMDB’de (Internet Movie Data Base) bu tür filmlerin puanına baksanız bir ikisinin dışında yerlerde süründüğünü görürsünüz. Çünkü bunlar filmlerin kolay üretilmesine sebep oldu. Yararlarını tabii ki reddetmiyorum ama bu şartlarda çekilen filmin, sinemanın büyüsünü de yok ettiğini kabul  etmeliyiz.

Peki bu tür filmlerde niye özellikle korku türünün çok örneğini görüyoruz. Çünkü omuz kamerası veya amatör kameranın kendine has bir gerçekliği var. Yani hepimiz bir tatilimizi veya çocuğumuzun doğum gününü kameraya çekmişizdir. Bu artık bizim içimize işlemiş bir gerçeklik algısının doğmasına sebep oluyor. Zaten onun için bu türün ilk örnekleri bu duygunun meyvelerini yedi. Zombi filmleri bile amatör kamerayla çekildi. The Blair Witch Project 1999 yılında gösterime girdiğinde insanların bu filmin gerçekliği hakkındaki atıp tutmalarını hatırlayın, film bu yüzden efsane oldu. Keza aynı şey Paranormal Activity için de geçerliydi. Bu hafta vizyona giren Dünyanın Sonu-Afflicted de aynı yoldan ilerliyor.

DEĞİŞİMİN HER ANI KAMERADA

Filmin konusuna kısaca değinecek olursak... Derek ve Clif adlı iki arkadaş, yıllardır hayalini kurdukları dünya turuna sonunda başlar. Amaçları gittikleri yerlerden internette yayın yapmak ve kendi sitelerini bir fenomen haline getirmektir. Bu arada Derek arkadaşı Cliff’i ve ailesini bu geziye çıkarken şaşırtmıştır. Bir yazılım şirketinde çalışırken radikal bir kararla her şeyi arkasında bırakmıştır. Bunun asıl sebebi ise Derek’in beyninde bir hastalık olması ve her an beyin kanaması geçirme riski altında yaşamasıdır. Derek, bu kadar riskli bir hayat sürecekse hayalini kurduğu güzellikleri yaşayarak bunu yapmak istemektedir. Barcelona’ya giderler, oranın güzelliklerini anlatırlar sonra yolları Paris’e düşer. Avrupa’nın bu ışıldayan şehrinde barda güzel bir kızla tanışan Derek, aynı gece otel odasında kanlar içinde baygın yatarken arkadaşları tarafından bulunur. Kendine gelen Derek hastaneye gitmek istemez, doktorların gezisine devam etmesine izin vermeyeceklerini düşünür. Böylece ikili yollarına devam eder. Ama Derek bir takım rahatsızlıklar yaşamaya başlar. Birden çok güçlendiğini, düz duvarlara tırmanabildiğini fark eder. Sonunda güneşin tenini yaktığını da görür. Artık gündüzleri dışarı zor çıkmaktadır. Cliff ise arkadaşının yaşadığı değişimi anbean kameraya çekmekte ve internete yüklemektedir. Derek modern vampir olmuştur!

HEM SIRADIŞI HEM EĞLENCELİ

Filmin bütününde klişeler var ama onları doğru kullanırsanız iyi bir ürün elde edersiniz. Ben her ne kadar bu tür hareketli kamerayla çekilen filmlerden hiç haz etmesem de Afflicted’ın türdeşlerinden çok daha iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. Filmin yönetmenleri, senaristleri ve başrol oyuncuları olan Derek Lee, Cliff Prowse filmde kendi isimlerini kullanmış. Yani aslında kurgu bir hikayeyi kendi hayat öykülerine giydirmişler. Bu türe yeni bir heyecan getirdiği bir gerçek.

Özellikle makyaj çalışmaları çok başarılı. Derek’in geçirdiği değişimin gerçekliğini sağlamak için yapılan işlerin daha çok büyük bütçeli filmlerde başarıldığını görürdük. Ama bu neredeyse bağımsız diyeceğimiz yapımda iki kafadar her şeyi çok iyi çözmüş. Biraz çizgi dışı bir yapım izlemek ama eğlencenizden de ödün vermek istemiyorsanız Dünyanın Sonu-Afflicted tam size göre bir seçim.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Afflicted

Yönetmen: Clif Prowse, Derek Lee

Senarist: Clif Prowse, Derek Lee

Oyuncular: Baya Rehaz, Clif Prowse, Michael Gill, Derek Lee, Zach Gray

Yapım: 2013, ABD, 86 Dak.

+15

VİZYONDAKİLER

Geçmişten Gelen

SImon ile Robyn adlı yeni bir başlangıç yapmaya hazırlanan çiftin hayatı, Simon’ın eski bir tanıdığı olan Gordo ile karşılaşmasıyla altüst olur. Bu tuhaf adamın sürpriz ziyaretleri çiftin yaşamında tedirgin edici bir hal alır. Zamanla Simon geçmişindeki karanlık sırlarıyla yüzleşmek zorunda kalırken Robyn, eşini hiç tanımadığını fark edecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: The Gift Yönetmen: Joel Edgerton

Senarist: Joel Edgerton

Oyuncular: James Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton, Busy Philipps

Yapım: 2015, ABD, Avustralya, 108 Dak.

61. Bölge

Özel olarak yetiştirilmiş bir istihbarat görevlisi, Karadeniz’de uzun süre güçlü grupların arasında problemler çıkarmayı başarsa da, devlet kimliğinin verdiği rahatlıkla arkasında hiçbir iz bırakmamıştır. Yeni görev yeri, Trabzon’un Of ilçesinde işi o kadar kolay olmaz. Sonunda Trabzon ekibi de Of’taki plana dahil olur.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Cuma Uğurlu

Senarist: Cuma Uğurlu

Oyuncular: Mahmut Kaldırım, Ömer Özdoğan, Mehmet Hacıahmetoğlu

Yapım: 2015, Türkiye

Üç Harfliler 2: Habliss

Ablanız, anneniz, babanız ve dedenizle beraber yaşadığınız mutlu, mesut, sağlam ve geniş bir aileniz var. Bu mutlu tablo terk edilmiş harap bir evin bugüne getirdikleriyle değişiyor. Çocukluk merakınız, bir anda kabusunuz oluyor. Ablanız artık bir yabancı ve ondan korkuyorsunuz. Sadece siz değil tüm ailenizin hayatını kabusa çeviriyor. Adlarını anmaktan bile çekindiğiniz varlıklar tüm ailenizin kaderini sonsuza dek değiştiriyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Murat Toktamışoğlu

Senarist: Murat Toktamışoğlu

Oyuncular: Kısmet Ekin Tekinbaş, Cansu Fırıncı, Ezgi Fidancı, Elvan Albat

Yapım: 2015, Türkiye

Merdiven Baba

Fazlı’nın hayatı oldukça rutin ve sıradan gitmektedir. En yakın çevresi olan ailesi dahil herkes onu silik bir adam olarak görmektedir. Bir gün bir hurda kamyonet satın alır ve hayatı değişir! Çünkü bu sıradan bir kamyonet değildir. Havalimanlarında uçaklara biniş ve inişlerde kullanılan bir merdiven arabayı satın alıp mahalleye getiren Fazlı ile başta herkes yine dalga geçer ama Fazlı’nın ‘ezik’ hayatı bir gecede tersine döner.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Hasan Tolga Pulat

Senarist:  Birol Güven

Oyuncular: Hacı Ali Konuk, Esra Dermancıoğlu, Emin Gümüşkaya, Aşkın Şenol, Özlem Balcı

Yapım: 2015, Türkiye

Tatil Zamanı

Bu kez Griswold’lerin yeni jenerasyonu yollara çıkıyor. Artık bir yetişkin ve aile babası olan Rusty Griswold, babasının ayak izlerini takip ederek, karısı Debbie ve iki oğluna güzel bir tatil sürprizi yapar. Aile, ülkeyi baştan başa turlayarak, ABD’nin en gözde aile eğlence parkı olan Walley World’e doğru yola çıkarlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Vacation

Yönetmen: Jonathan Goldstein, John Francis Daley 

Senarist: Jonathan Goldstein 

Oyuncular: Chris Hemsworth, Leslie Mann, Elizabeth Gillies, Beverly D’Angelo, Chevy Chase Yapım:2015, ABD, 99 Dak.