En iyi casus filmleri

Bu hafta vizyona giren Jason Bourne filmi sebebiyle beyazperdedeki ünlü ajanların listesini yapalım dedik. Dosyamız ajan karakterler üzerinden hazırlandı.

James Bond  bir roman iken filme çekilmesiyle dünya genelinde efsane olmuştur.

Jason Bourne The Bourne IdentIty

Marsilya yakınlarında denizde bulunan, hafızasını kaybetmiş ajan Bourne ile izleyiciyi tanıştıran ‘Geçmişi Olmayan Adam’ Bourne’un belleği üzerine kurulu bir bulmacaya ve tanıştığı Marie ile gelişen aşk hikayesine odaklanıyordu. Ülke ülke dolaşarak geçmişini arayan, peşine taktığı CIA’den kaçarken onlara tek başına kafa tutan, dövüş konusunda oldukça yetenekli, zekasıyla hayranlık uyandıran Bourne’u şüphesiz bir süper kahramandan ziyade üst güçler tarafından gözden çıkarılmış, kimliği iyice belirsizleştirilmiş, gidecek bir evi olmayan, sürekli kaçmak zorunda kalan, mağdur bir ajan olması farklı kıldı. 60 milyon dolar bütçeli film gişede 214 milyon dolar hasılat elde etti. Matt Damon’ın canlandırdığı Bourne’u Jeremy Rennerda bir filmde oynadı. Sırasıyla ‘The Bourne Identity’, ‘The Bourne Supremacy’, ‘The Bourne Ultimatum’, ‘The Bourne Legacy’de seyrettiğimiz ajanın son filmi Jason Bourne bu hafta vizyonda.

James Bond James Bond

Gelmiş geçmiş en ünlü ajan serisi olan James Bond tanınan bir roman iken filme çekilmesiyle dünya genelinde bir efsane olmuştur. 24 filmlik bir seriyle izleyiciyle buluşan James Bond’u yedi farklı oyuncu canlandırmıştır. Bu yedi oyuncudan Sean Connery ve Roger Moore öne çıkan isimler olmasına rağmen son Bond Daniel Craig de hatırı sayılır hayrana sahiptir. Ian Fleming’in romanlarından uyarlanan filmin öykülerinin bilimkurguya yakınlığı ona duyulan ilginin nedenlerinden biridir. Özellikle yarattığı dünyanın yan karakterleri de hikayeye çok şey katar. Yıllarca birçok aktrist Bond kızı olduktan sonra ünü yakalamıştır. Ursula Andress, Britt Ekland ve Halle Barry bu isimlere örmek olarak verebiliriz. Bond’un en ünlü düşmanlarının arasında Dr. No, Goldfinger ve Mr. Big’i sayabiliriz. Filmin yeni bölümünün 2017’de vizyona gireceği düşünülüyor.

Ethan Hunt Görevimiz Tehlike

1960’ların çok popüler TV dizisinden uyarlanan filmde, CIA benzeri bir gizli servisin ekip lideri Ethan Hunt, Prag’da gerçekleştirdikleri bir operasyonun ters gitmesi sonucu ihanetle suçlanır ve kendini temize çıkarabilmek için kaçar. Tek şansı, gerçek köstebeği bulmak ve planları ortaya çıkarmaktır. Bunun için, Hunt ve güvendiği arkadaşlarından oluşan ekibi, CIA’in merkezindeki yüksek güvenlikle korunan bir bilgisayar sistemine girmek zorundadır. Televizyondan sinemaya geçen en ünlü ajan hikayesi olan ‘Görevimiz Tehlike’de Ethan Hunt’ı Tom Cruise canlandırıyor. Cruise’un şu ana kadar canlandırdığı Hunt karekterini beş filmle izledik. Yakın bir vakitte yeni bir oyuncunun ‘Görevimiz Tehlike’yi devam ettireceği konuşuluyor ama anlaşılmış bir isim yok.

Jack Ryan PatrIot Games

Eski CIA ajanı Jack Ryan (Harrison Ford), bir İngiliz bakanının ve ailesinin hayatını kurtarınca yeniden göreve çağırılır. Ryan, suikast girişimi sırasında tetikçilerden birini öldürünce, katilin IRA militanı olan kardeşi, Ryan’dan ve ailesinden intikam almaya karar vererek Amerika’ya gelir. Tom Clancy’nin çok satan romanlarından biri olan ‘Patriot Games’, Harrison Ford’un da Clancy’nin sevilen karakteri Jack Ryan rolüyle karşımıza çıktığı ilk filmdir. Ford, daha sonra bu karakteri bir kez daha ‘Açık Tehlike’de canlandırmıştır. Ryan’ı canlandıran isimler Harrison Ford ile sınırlı değildir. ‘Kızıl Ekim-Red October’ filminde Alec Baldwin, ‘En Büyük Korku-The Sum of All Fears’da Ben Affleck Ryan karakterini canlandırmıştır. 2014 yılında ise Jack Ryan: Gölge Ajan’da Chris Pine kamera karşısına geçmiştir.

Avner Münih

1972 Eylül ayında 900 milyon televizyon izleyicisinin gözleri önünde önceden tahmin edilemeyen bir terörist saldırısı meydana geldi. Münih Olimpiyatları sırasında meydana gelen saldırıyla birlikte tüm dünya öngörülemeyen şiddet kavramıyla tanışmak zorunda kaldı. Ansızın kendilerine ‘Kara Eylül’ adını veren Filistinli bir grubun Olimpiyat Köyü’nü ele geçirdiği haberleri geldi. İsrail olimpiyat ekibinin iki üyesini öldürmüş, dokuz sporcuyu ve teknik adamı rehin almışlardı. Gerilim hızla tırmandı. Aradan 21 saat geçtikten sonra Jim McKay adlı televizyon sunucusu orada yaşanan trajik katliamı tüm dünyaya şu sözlerle açıkladı: “Hepsi öldüler.” Münih’te yaşanan terörü tüm dünya görürken bu olayın sonrasında gelişen gizli intikam operasyonu koyu bir esrar perdesi arkasında kaldı. İsrail gizli servisi Mossad tarafından başlatılan ‘Tanrının Gazabı’ intikam operasyonu, modern zamanların en şiddetli ve en agresif suikast senaryolarından birisi olarak tarihe geçti... Bu operasyonu gerçekleştiren ekibin başı olan Avner’i Chris Bana canlandırdı. Gerçek bir karakter olan Aver’in insanlık dışı tarzı filmde yönetmen tarafından olumlanmaya çalışılmaktadır.

CarrIe MathIson Homeland

‘Homeland’, manik depresyon hastası olan CIA ajanı Carrie Mathison’un hikayesini anlatıyor. Carrie sekiz yıldır kayıp olan ve artık öldüğü farz edilen Birleşik Devletler askeri Nicholas Brody’nin kurtarılmasını sağlayan istihbaratın bir tuzak olduğuna ve Amerika topraklarında gerçekleştirilecek bir El Kaide komplosuyla bağlantılı olduğuna inanmaktadır. CIA ajanı Carrie Mathison’ın Irak’taki ABD tehditleri üzerine alışılmışın dışındaki araştırması diplomatik bir soruna yol açar. Bunun üzerine Ajan Mathison, sahadan alınarak masa başı bir göreve atanır. Ancak soruşturması kesilmeden önce, Iraklı bir kaynağından Amerikalı bir esirin taraf değiştirdiğini öğrenir. Carrie Mathison’u Claire Danes canlandırıyor. ABD’deki İslamofobiyi destekleyen yapımlardan biridir. 

George SmIley TInker TaIlor SoldIer Spy- Köstebek

Birimin başındaki isim olan Control’ün sağ koluyken, görevden uzaklaştırılan İngiliz casusu George Smiley (Gary Oldman), hükumet tarafından gizlice tekrar kiralanır. Zira, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi Sirk’in içinde Sovyetler Birliği için çalışan ‘köstebek’ bir ajan olduğu şüphesi tüm örgütü sarmıştır. Smiley şimdi gözden çıkartılan kafatası avcılarını himayesine alma pahasına Budapeşte’den İstanbul’a uzanan bir ihanet hikayesini çözerek itibarını geri kazanmaya çalışacaktır. Klasikler arasına girmiş aynı adlı romanın uyarlaması ve televizyon için çekilen dizinin yeniden çevrimi olan yapım 1950’li yıllarda yaşanan soğuk savaş döneminin en keskin günlerine odaklanıyor.

Tony Mendez (Operasyon: Argo)

1979 yılında 4 Kasım tarihinde Şah’ın devrildiği İran devriminin en yoğun günlerinde, militanlar başkent Tahran’daki Amerikan Büyükelçilik binasına girip 52 Amerikalı’yı rehin alırlar. O hengamede kaçmayı başaran altı Amerikan vatandaşı Kanada Elçiliği’ne sığınır ve hayatları halen tehlikededir. Her an yakalanma ve öldürülme tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. CIA uzmanı Tony Mendez bu Amerikan vatandaşlarını kurtarmak amacıyla bir film senaryosuna yakışır oldukça riskli bir plan hazırlar. Filmin hem başrolünü hem yönetmenliğini Ben Affleck üstleniyor. Senaryo ise Antonio Mendez’in ‘Master In Disguise’ adlı kitabının bazı bölümlerinden esinlenerek Chris Terrio tarafından kaleme alındı.

Rudolf Abel BrIdge of SpIes - Casuslar Köprüsü

Soğuk Savaş sırasında James B. Donovan adındaki avukat CIA tarafından işe alınmıştır. Avukat gergin bir müzakere görevine dahil olup Sovyetler Birliği tarafından uçağı düşürüldükten sonra tutuklanan U-2 casus uçak pilotu Francis G. Powers’in Birleşik Devletler’de casusluk suçuyla tutuklu bulunan KGB istihbarat ajanı Rudolf Abel ile takas edilerek serbest kalması için çalışmaya başlar. Film, 1960 yılında gerçekleşen U-2 krizini anlatmaktadır. Rus ajanı Abel’i canlandıran Mark Rylance’ın performansı her tür övgüye değer.

Tom BIshop Spy Game

Nathan Muir ve ortağı sayılabilecek Tom Bishop, uzun CIA kariyerleri boyunca olabilecek tüm zor görevleri üstlenmişlerdir. Tüm dünyayı kolaçan edip, bir ajanın bulunabileceği her türlü ortamda bulunmuşlardır. Bu süreç boyunca günden güne birbirine daha da yakınlaşan iki insan, güven duygusunun huzuruyla kavrulmuşlardır. Ancak bu anılar artık geçmişte kalmıştır. Muir emekli olmaya hazırlanmaktadır. Tam da bu esnada Bishop’un ağır bir suçla itham edileceğini öğrenir. Muir harekete geçmezse, kadim dostu yirmi dört saat içerisinde öldürülecektir. Muir’in son görevi, örgütü için değil, kendisi ve dostu için gerçekleşecektir.