AK Parti, anketleri ‘referandum’ gibi deðerlendiriyor

Baþbakan Yardýmcýsý Beþir Atalay’ýn gündemi belirleyen açýklamalarýnda ‘arka planda kalan’ bir unsura dikkat çekmek istiyorum bugün: Anketler.

Atalay’ýn sözleri, anketlerin ‘referandum’ gibi deðerlendirildiðini ve hükümetin attýðý bütün adýmlarda etkili olduðunu gösteriyor:

“Her ay iki ‘gündem araþtýrmasý’ yapýyoruz. Önemli kararlarýmýzý almadan önce halka danýþýyoruz. Önemli olaylardan sonra da halkýn nabzýný tutuyoruz. Son dokunulmazlýklarla ilgili tartýþmayý da sorduk, daha önce 4+4+4 konusunu da. Bunlarý Baþbakan mutlaka görüyor. Anketlerin sonucunu söylemeyeyim ama vatandaþlarýn desteði ‘güçlü’ olmasaydý o adýmlarý atmazdýk.”

Bu sözler, sadece Kürt sorunu deðil, Türkiye’nin demokratikleþme, sivilleþme, eðitim ve ekonomik kalkýnma anlamýnda tüm sorunlarýnýn çözümüne iliþkin atýlan tüm adýmlarýn öncesinde ve sonrasýnda milletin düþüncesinin alýndýðýný gösteriyor.

Bakan Atalay’ýn, “AK Parti’nin kurulduðu 2001’de ilk parti programýný da çok geniþ kapsamlý anketlere dayanarak yazdýklarýný” söylemesi, son 10 yýlda yapýlan reformlarýn bu programda belirlenmiþ olmasýný da açýklýyor.

Atalay, 28 Þubat sürecinde rektörlükten alýnmýþ, emekli olmuþtu ve baþýnda olduðu ANAR’da (Ankara Sosyal Araþtýrmalar Merkezi) bu araþtýrmalarý yapmýþtý. Atalay, anketlerinin güvenilir, deðerlendirmelerinin de isabetli olmasýný ‘mutfaða’ baðlarken, “O günkü sorunlarý iyi çalýþtýk. Mutfaðýmýz çok iyiydi, hala çok iyidir” dedi.

O mutfakta bugün ANAR yine var; ancak artýk sadece AK Parti’ye deðil, uluslararasý kuruluþlara kadar uzanan bir müþteri portföyüne sahip. Genel Müdür Dr. Ýbrahim Uslu’ya AK Parti için yaptýklarý araþtýrmalarý sordum. Rakamlar þaþýrtýcýydý: “Seçim dönemleri hariç, yýlda 20’nin üzerinde gündem araþtýrmasý yapýyoruz. Her birinin örnek büyüklüðü, yani görüþü sorulan vatandaþ sayýsý 5 bin. Ayrýca, yýlda bir kez her belediyenin performansýný, memnuniyet düzeyini ölçüyoruz. Örnek büyüklüðü 300 bini aþýyor. Yine her seçimden sonra sonuçlarý yorumlamaya yönelik anketler yapýyoruz; örnek büyüklüðü 100 binin üzerinde. Bu anketlerin hemen hepsi yüz yüze görüþmeyle yapýlýyor.”

AK Parti, seçim öncesi ve sonrasý anketler hariç, her yýl, her sosyal ve ekonomik gruptan 400 binden fazla vatandaþla, gündemdeki veya gündeme getireceði konularla ilgili aslýnda ‘referandum’ yapýyor. Özetle, AK Parti’nin anketleri, hükümetin attýðý her adým, Baþbakan Erdoðan’ýn gündemi deðiþtiren her açýklamasý için de bir ‘okuma anahtarý’ sayýlabilir.

‘Entegre strateji’nin köþeleri

Bakan Atalay’ýn açýkladýðý terörle mücadelede ‘entegre strateji’nin çerçevesi þöyle özetlenebilir:

-Silahlý terör olduðu sürece operasyonlar sürecek;

-Siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlarýn çözümünde TBMM ‘tüm partilerin’ katýlýmýyla devrede olacak;

-Terör örgütüne destek veren ve/veya silah býrakmasýnda etkili olabilecek bütün ülkelere yönelik eþ zamanlý trafik baþlatýlacak; -Devletin ilgili kurumlarý da görev alanlarýnda sonuç alýcý görüþmeleri yapacak. 

Hedef net: Örgütün silah býrakmasý.

Ziyaretlerin takvimi planlanýyor

Bunun uluslararasý ayaðýnda 2013 baþýndan itibaren ciddi bir trafik baþlayacak. Tarihler kesinleþmedi ama Þubat sonundan itibaren önce Almanya Baþbakaný Angela Merkel, ardýndan Fransa’nýn yeni Cumhurbaþkaný François Hollande’ýn Türkiye’ye gelmesi planlanýyor. Baþbakan Erdoðan da Viyana ve uzun bir aradan sonra AB’nin baþkenti Brüksel’e giderek Avrupalý liderlerle bir araya gelecek. Erdoðan’ýn bir baþka ziyareti de Washington’a olacak. Baþkanlýðýnýn ilk ülke ziyaretini 4 yýl önce Türkiye’ye yapan ABD Baþkaný Obama’nýn 20 Ocak’ta yemin ederek baþlayacaðý ikinci döneminde ilk ziyaretçisinin Erdoðan olmasý mümkün. Henüz hazýrlýklarý süren takvim kesinleþtiðinde bu ‘jest’in gerçekleþip gerçekleþmeyeceði de netleþecek.