Numarayý fark etmiþ olmalýsýnýz!
Hýzla bir erken seçime yol alýyoruz. Ne "yüzde 60'lýk blok" diyerek Ak Parti'yi bütün olasýlýklarýn dýþýnda býrakan eðilimler...
Ne týrpanlanmýþ ve kendisi olmaktan uzaklaþmýþ bir Ak Parti ile kurmayý tasarladýklarý koalisyon seçenekleri var artýk masada.
Bugün dünden daha anlaþýlýr bir tablo ile karþý karþýyayýz. 8 Haziran sabahýndan Meclis Baþkanlýk seçimine kadar geçen dönemde, "Yenilmiþ ve dönemi bitmiþ bir Ak Parti" algýsý oluþturanlar, bugün "Yüzde 41'i nasýl olur da istediðimiz çizgiye getirebiliriz" hesabýndalar.
Anlaþýlan o ki "Erken seçimde de ayný tablo çýkacak" söylemi ile bugünden seçmen eðilimlerine yön vermeyi hesap edenler, erken seçim sonrasý için kollarý sývamýþ görünüyor.
Numarayý fark etmiþ olmalýsýnýz, derken sözü buraya getirmek istiyordum.
Saðdan soldan, yakýndan uzaktan 7 Haziran'dan bu yana yüksek perdeden dillendirilen "Ak Parti - CHP koalisyonu" bugün için gerçekleþmedi ama...
Ama..!
Gerçekten ama...
HDP eþ Baþkaný diyor ki "Ak Parti - CHP koalisyonu zorlanmalý." MHP lideri Devlet Bahçeli düne kadar "seçim" derken bugün tekrardan ayný koalisyon için "tarihi zorunluluk" ifadesi kullanýyor. Bunlara ilaveten Ak Parti kadrolarýnýn bir kýsmý da ayný görüþte ýsrarlý!
Yani amasý, önümüzdeki seçimde de ayný tablo çýksýn ve Ak Parti ile CHP o zaman bir koalisyon kursun istiyorlar ve bugünden o yolun köþe taþlarýný döþüyorlar.
Bir el (bu tabir nedeniyle bugünlerde kimi arkadaþlar son derece rahatsýzlýk duyuyorlar ama...) bize "Bu seçimde kurulamadý, önümüzdeki seçimden sonra Ak Parti - CHP koalisyonu kurulmalý" diyor.
Numara bu!
7 Haziran seçimleri sonrasý kurulamayan "Büyük koalisyon" muhtemel erken seçimden sonra kurulsun istiyorlar.
Ýþte bu yüzden bize günlerdir "Anket sonuçlarýna göre tablo deðiþmeyecek. Ýki partinin koalisyon kurmasý tarihi sorumluluk. Batý demokrasilerinde seçimden birinci ve ikinci çýkan partiler bir hafta gibi kýsa bir sürede anlaþýp koalisyon kuruyor" vaazýnda, nasihatýnda bulunuyorlar.
Peki neden?
Regülatör Devlet Bahçeli
Neden ýsrarla Ak Parti - CHP koalisyonu istiyorlar?
Gerçekten memleketin selameti için mi yoksa baþka bir hesap mý var, ya da gerçekten bu formülden baþka bir hükümet formülü yok mu?
Bu sorularýn cevabýný bulabilmemiz için regülatöre bakmamýz gerekir.
Regülatör, dengeleyici yani...
Hangi taraf lehine konuþursa o tarafýn elini güçlendiren...
Lakin son tahlilde her tarafý bir dengede tutan.
Bugünlerde o regülatör MHP lideri Devlet Bahçeli'dir.
Ak Parti CHP koalisyonu dýþýndaki hükümet seçeneklerinin neredeyse tamamýný boþa çýkaran hamleleri ondan gördük. Koltuk, baþbakanlýk tartýþmalarýný hatýrlayýn.
Hatta bazen CHP ve Ak Parti kurmaylarýndan bile daha çok bu iki partinin birlikte hükümet kurmasýnýn altýný çizen de Bahçeli'ydi.
Koalisyonun kurulamayacaðý belli olup da tek seçenek seçim kalýnca yine devreye girdi ve "Ak Parti - CHP koalisyonu için az da olsa ümit kýrýntýlarý vardýr" dedi.
Devlet Bahçeli, partisinin çýkarlarýnýn çok ötesinde baþka bir büyük hesabýn peþinde diye düþünüyorum. MHP liderinin parti tabanýnýn "iktidar beklentisi"ni bile hiçe sayarak aldýðý kararlar ile büyük oyunun regülatörlerinden biri olarak devrede olduðunu düþünüyorum.
Zira hatýrlayýn, 2002 seçimlerinde büyük hezimete uðrayacaðýný bile bile seçim çaðrýsýný yapan da Bahçeli idi..!
Tam da bu noktada ben size Bahçeli'nin 15 Temmuz 2002 "seçim" dediði basýn toplantýsýndaki konuþmasýnýn son cümlelerini hatýrlatmak istiyorum.
"Milliyetçi Hareket Partisi, önümüzdeki nazik dönemde de ilkeli ve kararlý tutumunu sürdürecek ve Türkiye'nin bir hükümet krizi ve siyasi kaos ortamýna sürüklenmemesi için sorumlu bir anlayýþla hareket edecektir. Bugün siyasi partilerimize yaptýðýmýz bu çaðrý da böyle bir sorumlu anlayýþýn ifadesidir." (15 Temmuz 2002)
Ne çok bugünlerdeki söyleme benziyor öyle deðil mi?
Yarýn erken seçime Meclis inisiyatifi ile mi yoksa Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn inisiyatifi ile mi gideceðiz aþaðý yukarý belli olacak.
Benim siyasetçilerden isteðim, kendi bireysel hesaplarýnýzý býrakýn ve gelin seçim kararýný Meclis'te siz alýn..!