AK Parti çıtayı yükseltti: Hedef 2071

AK Parti’nin 4. Olağan Kongresi’nde en belirgin vurgu neydi sorusunun cevabı bence şu: Tüm çağrışımlarıyla çınar ağacı metaforu.

Başbakan Erdoğan, son kez genel başkan seçildiği Kongre’de yaptığı uzun ve kapsamlı konuşmada, Şeyh Edebali’nin asırlar aşan bir devlete yorduğu çınar ağacına, ağacın tutunduğu ve gölgesinin düştüğü topraklara sık sık atıfta bulundu.

Hem o tarihi isim isim, şehir şehir yad ediş ve mirasını kabulleniş, hem de bütün o görkemli, geniş zamanlı geçmişin hatıralarıyla yüklü coğrafyayı kucaklayış.

Ve Başbakan kökleriyle toprağa-geçmişe uzanan “devlet” çınarının dününü Sultan Alparslan’ın Malazgirt Ovası’na girişine yani 1071’e, çınarın göğe-geleceğe uzanan dallarını ise 2071’e tarihledi.

Böylece AK Parti hükümetinin hayli zamandır büyük bir coşkuyla ve “Büyük millet / Büyük güç / Hedef 2023” mottosuyla hazırlandığı 2023 hedefini yine kendisi tashih etti, eli yükseltti. Manifesto niteliğinde olacak denilen konuşmada beklenmeyen, şaşırtıcı ve yeni olan da buydu.

Başbakan’ın çınarla sembolize ettiği ‘devlet-millet birlikteliği rüyası’ genel hatlarıyla şöyle bir şeydi: Devletle millet arasında mesafe olmayan, milletin fıtratına aykırı uygulamaların tahribatının giderildiği, kimsenin kimseye yaşam biçimi dayatmadığı, üstten bakmadığı, devletin bekasının insanın yaşatılmasıyla sağlandığı bir gelecek.

Başbakan geleceği kurma ve çınarın kökünü kavi, gölgesini serin tutma görevini haliyle gençlere verdi. Belli ki hücre yenilenmesinden kasıt biraz da buydu. Onlara Türkiye’nin geçmişini hatırlattı, ülkeyi nereden nereye taşıdıklarını anlattı ve kendi kuşağından pek çok insanı siyasete motive eden “Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın” dizesini onları yüreklendirmek için yineledi.

Siyaseten “durmak yok, yola devam” dese de insanın faniliğini unutmadığını hatırlatırken Aşık Veysel’den yardım aldı ve iki kapılı hana işaret etti. “Azametimden altımdaki toprak titredi” dedikten birkaç gün sonra hançerlenen Alparslan’ın vedasını anlatırken duygusallaştı ve kibrin insana yaptığı fenalıkların farkında olduğunu, bundan sakındığını özellikle söyledi.