AK Parti deðiþebilir mi-3

Bir terör örgütünün ne zaman darbeci olduðunu gösteren tartýþmasýz emare, darbe yaptýðý gündür. FETÖ, 15  Temmuz 2016 yýlýnda darbeci kimliðini boynuna astý ve darbe giriþiminde bulunarak, bunu bütün dünyaya ilan etti. Adý cemaat olan bir yapýlanmanýn, 15 Temmuz’daki faaliyetinden ötürü darbeci olduðunu biliyoruz. Ama bir zamanlar askeri vesayete karþý kurulmuþ büyük koalisyonun önemli bir bileþeni olan bu yapýlanmanýn ne zaman terör örgütüne dönüþtüðünü, resmen ve siyaseten bilmiyoruz. Gerçek FETÖ örgütü üyelerinin hak ettiði cezayý bulabilmeleri ve þüpheli sýfatýyla yargý önüne çýkarýlanlara adil biçimde davranmak için, bu tarih kesitinin acilen tespitine ihtiyaç var.

Bir dönemler iktidar bloðunun bir parçasý olan bu yapýlanma, hiç kuþkusuz, sýrf bu konumu ve niteliði yüzünden binlerce insaný etkileme þansýný bulmuþtur. Ýktidar bloðunun içinde olmak, devletin içinde olmak demektir. Bir dizi insanýn aslýnda sadece kendi kiþisel çýkarý için bu örgütle iliþkilenmesi eþyanýn tabiatýna uygundur. Kaldý ki devleti temsil eden kiþi ve kurumlarla yakýn iliþki kurmak, bir tür vatandaþlýk görevidir. Ve Gülenist cemaatin bu algýyý yaratmak için, vatandaþta bu yanlýþ bilinci þekillendirmek için çok ciddi çabalar içine girdiðini hepimiz çok yakinen biliyoruz.

Bir önceki yazýmýn son paragrafýnda da belirttiðim gibi, devletin varlýðýna kasteden bir darbe giriþimini tanýmlayacak olan kurum, siyaset kurumudur. Silahlý kalkýþma yolu ile iktidar devirmeye çalýþmak, güç kullanarak iktidar gaspýný hedeflemek hukuki deðil, siyasal karar ve davranýþlardýr. O nedenle, tekrarlýyorum, FETÖ örgütünün ne zaman bir terör örgütüne dönüþtüðüne siyaset karar vermelidir. Çünkü bu eylem her ne kadar hukuku ilgilendirse de özü itibarýyla siyasidir.

***

Bu tespit neden önemlidir? Þundan çok önemlidir. Öncelikle hem hukukun yolunu pürüzlerden arýndýrýr hem de adil yargýlama seyrine daha hakkaniyetli bir yaklaþýmý egemen kýlar. Toplumda oluþan ‘’tatmin edilmemiþ’’ adalet duygusuna bir nebze olsun derman olur. Tatmin edilmemiþ adalet duygusu iki kenarý keskin bir hançer gibidir. Bir taraftan gerçek maðdurlarýn, haklý olarak talep ettikleri, “gerçek failler bulunsun ve þiddetle cezalandýrýlsýn” diyen toplumsal kesimlerin beklentisi ile öte taraftan, “ben maðdurum, bilmiyordum, hiçbir zaman gerçek manada onlardan olmadým” diyen ve adalet talep eden bir tür “kader kurbaný” olmuþ on binlerce insanýn beklentileri.

Evet, saldýrýya uðramýþ bir iktidarýn bir parça sertleþmesi ve kendini koruma refleksleri geliþtirmesi normal bir durumdur. En basit yanýyla sokakta saldýrýya uðrayan herkes gibi, devlet de, bir süre gardýný alýr. Ama sokaktaki adamdan farklý olarak devlet çok güçlü olduðunu bilir. Orantýsýz güç kullanýmýnýn nelere mal olabileceðini sezinler. Bu konuda birikmiþ çok ciddi tecrübelere sahiptir.

Bir darbe saldýrýsýna uðramýþ devlet bile, herkesi þüpheli ilan etme lüksüne sahip deðildir. Aldýðý bütün önlemlerin hukuk dairesi içinde olmasý þarttýr ve uygulamalarýnýn da adil olmasý beklenir.

Ýddianameler yazýldý ve yargýlamalar baþladý. Yazýlan iddianamelerden biliyoruz ki, FETÖ terör örgütü suçlamasýnýn temel hukuk dayanaðý, örgüt içi iletiþim için kullanýlan “ByLock” aðýdýr. Son dönemde medyada ciddiye alýnabilir kalemlerin ifade ettiklerine göre, FETÖ örgütü, iç iletiþiminde, hiyerarþik yapýlanmasýna baðlý olarak bir dizi iletiþim sistemleri kullanýyor. Hatta, kimi bu konudaki otoritelerin yazýp çizdiðine bakýlýrsa, Bylock’un bu sistematik içinde örgütün en dýþ kabuðuna yani sempatizan ve taraftar kesimine dönük bir að olduðu iddia ediliyor.

Uzun yýllara dayanan tecrübelerime göre; diyebilirim ki, FETÖ örgütünün yetki ve sorumluluk paylaþýmý temelinde bir dizi sistem ve iletiþim kodu geliþtirdiðine ben de inanýyorum. Hiçbir illegal örgütlenme yekpare ve dikey bir organizasyon þemasýna bel baðlamaz. Temelde örgütlenme yapýsý yukarýdan aþaðýya doðru dikey bir hat izlese bile, faaliyetlerin güvenliði ve eylemlerin baþarýsý için her örgüt ara kademeler oluþturur ve bu baðý kendine göre yapý bütünlüðünden izale eder. Amaç en küçük deþifrasyonun, büyüyerek bir salgýn gibi örgütün bütün kademelerini etkilemesinin önünü almaktýr.

Toplumda yükselen tansiyonun normalleþmesi için FETÖ terör örgütünün doðru tanýmlanmasý, yargýlamalarýn daha saðlam deliller ile desteklenmesi ve maðdur olduðu anlaþýlan insanlarýn da gecikmeden özgürlüklerine kavuþturulmasý gerekmektedir. (Devam edeceðim.)