AK Parti hayraný Ermeni koro üyesinin anlattýklarý

AK Parti’ye oyumu vereceðimi söyleyince cüzzamlýymýþým gibi bakýyorlar. Ama bu mesele için Ak Parti adým attý ve bundan sonra da atacak.” Bu sözler, Ermeni kilisesinin korosunda ilahiler söyleyen Harmina Mýsýr’a ait.

AB Bakaný Volkan Bozkýr’ýn, 24 Nisan günü Meryem Ana Kilisesi’ne gelmesini beklerken, kilisenin giriþinde Ermenilerle kýsa sohbetler yapma imkaným oldu. Ýlki, haber kanallarýndaki tartýþma programlarýnýn sýký bir takipçisi ve 24 TV izleyicisi olduðunu söyleyen Harmina Mýsýr ile idi. Harmina Mýsýr, basýnýn daha fazla kendileriyle ilgili haber yapmasýný isterken, oyunu AK Parti’ye vereceðini söylemeyi de unutmadý. Ermeni Rahip Tatul da, kilise avlusunda koþturan Ermeni yetkililerden birisiydi. Bakanýn geliþine çok kýsa bir süre kaldýðý için sorularýmý acele içinde yürürken yanýtladý. Ermeni cemaatinin AB Bakaný’nýn törene katýlmasý nedeniyle duyduðu memnuniyeti dile getirdi. Ve tabi gazeteci Raffi A. Hermonn. Bugün gelinen noktayý yýllar önce Ragýp Zarakolu ve Paris’te yaþayan Yozgatlý Ermeni Jean-Claude Kebapcýyan ile baþlattýklarý inisiyatifin bir sonucu olarak görüyor ve mutluluðunu saklamýyordu.

Ýstanbul’da güvercinler konuþtu

24 Nisan günü dünyanýn pek çok noktasýnda öfke dilinin konuþtuðu törenler yapýlýrken, Ýstanbul’daki anmada beyaz güvercinler konuþuyordu.

Kumkapý’da bulunan Meryem Ana Kilisesi “Surp-Asdvadzadzin Patriklik Merkezi Kilisesi” kelimenin tam anlamýyla “tarihi” bir ana tanýklýk etti. Avrupa Birliði (AB) Bakaný Volkan Bozkýr’ýn 1915 olaylarýnýn 100. Yýlý nedeniyle düzenlenen ayine katýlmasý Türk-Ermeni iliþkilerinde, Ermeni tarihinde ve de Türk tarihinde bir kavþak noktasýdýr.

AB Bakaný Bozkýr’ýn kilisenin giriþinde kendisini bekleyen onlarca gazeteciye yaptýðý açýklamada altýný çizdiði “1870 ve 1920 yýllarý arasýnda yaþananlarýn araþtýrýlmasýnýn gerektiði” gerçeði, 1915’in aydýnlatýlmayý bekleyen sayfalarý açýsýndan önemli bir vurgu. Sadece gazeteciler deðil, Ermeni cemaati de, AB Bakaný Bozkýr’ý dört gözle bekliyordu. Ayin nedeniyle kiliseyi dolduran yüzlerce kiþi, hep bir aðýzdan ilahiler söylediler ve 1915 yýlýnda hayatýný kaybedenleri andýlar. Türk hükümetinin bir üyesinin salonda olmasý o ilahilere bir baþkasýný ekliyordu sanki.

100 yýl sonraki burukluk

Ermeni Patriði Vekili Aram Ateþyan’ýn konuþmasýndaki þu bölüm ise dikkat çekiciydi: “Halkýmýzýn tarihindeki bu acý ve sýzlayan yaranýn ancak yüz yýl sonra bu kadar vurgulanabilmesi bize acý vermektedir. Bu acýlarý yaþayan insanlar bu günleri göremeden bu dünyadan göçüp, ebediyete gittiler. Hiç kimsenin eski deneyimlerimizi anmaksýzýn bugünkü durum karþýsýnda sevinmemizi beklemeye hakký yoktur.” Yine Ermeni Patriði’nin konuþmasýndaki þu vurgu da altý çizilecek önemdeydi: “Dünyadaki tüm uluslar arasý siyasi dengelerin geçtiðimiz yüz yýl içinde deðiþtiðini hepimiz biliyoruz. Bir yüzyýl önceki anlayýþlarýn çizgisinde yürümek bugün için imkansýzdýr.” Patrik, 1915’den bu yana geçen 100 yýlda çok þeylerin deðiþtiðinin altýný çiziyordu.

Soykýrým endüstrisine iki çift laf

Ermeni Patriði’nin iki çift lafý da Ermeni “soykýrým” endüstrisineydi: “Birçok devlet adalet adýna yaralý halkýmýza destek olmaktadýr. Ancak bir gün acýmýzýn siyasi malzemeye çevrildiðini görmek bizlerin acýsýný kat be kat artýracaktýr.”

Erdoðan’ýn mesajý ve güvercinler

AB Bakaný Bozkýr, kuþkusuz her devlet adamý gibi tarihe geçecek pek çok giriþimde bulunmuþtur ancak “24 Nisan Cuma günü Ermeni Kilisesi’ne attýðý adým tam anlamýyla tarihi bir giriþim oldu” diyebiliriz. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn salonda büyük etki uyandýran mesajýnýn okunmasýnýn hemen ardýndan genç Ermeniler ellerinde tuttuklarý beyaz güvercinleri havaya býraktýlar. Salonu barýþ güvercinleri doldurdu. Diaspora endüstrisinin yaymaya çalýþtýðý nefret havasýna inat, o gün Ýstanbul’da Ermeni Kilisesi’nde barýþ güvercinleri konuþtu. Hrant Dink’in ürkek güvercinlerini hatýrlatýrcasna...