AK Parti için yüz yüze seçim çalýþmasý nasýl mümkün olur?

Cumartesi günkü yazýmda AK Parti’nin seçim çalýþmalarýna yüz yüze iletiþimi de katmasý gerektiðini söylemiþtim. Bugünün esas sorusu þu: Artýk bir merkez partisi olan AK Parti için yüz yüze seçim çalýþmasý nasýl mümkün olur? Bu soru anlamlý.  Çünkü bir çok kiþi yüz yüze seçim çalýþmasýnýn etkinliðini kabul etmekle birlikte, bir merkez partisinin bunu yapamayacaðýna inanýyor. Benim iddiam ise aksi. AK Parti’nin etkili bir yüz yüze seçim stratejisi uygulayabileceði kanaatindeyim. Nasýl mý? Düþünmekte olduklarýmý ifade edeyim.

Önce seçim çalýþmasýna yüz yüze diyebilme tanýmýmý hatýrlatayým: “Mahalle teþkilatý düzeyinde, ev ev , kiþi kiþi belirlenen seçmene tekrar tekrar gitmek ve oy için aktif ikna etmeye çalýþmak”. Yine dünkü yazýmda, bir partinin yüz yüze seçim çalýþmasý yapabilmesi için üç özelliði bir arada barýndýrmasý gerekir demiþtim: “Bunlardan ilki, mahalle düzeyine kadar örgütlenmiþ ve hareketli bir teþkilatýn olmasý. Ýkincisi, partinin mensuplarýný harekete geçirecek bir ideoloji, inançlar ve deðerler gibi idealizm unsurlarýnýn varlýðý. Üçüncüsü de, bu parti mensuplarýnýn baþarýya ihtiyaç duyan ve  baþarýya inanan bir psikoloji içinde olmasý”.

O zaman sorumuz þu hale geliyor. Kitle ve merkez partisi haline gelen AK Parti bu üç özelliði bünyesinde barýndýrýyor mu? Cevabým hem hayýr hem evet. Eðer Refah Partisi dönemindeki insan tipi, teþkilat ve söylem esas alýnýrsa cevabým hayýr. Ama eðer bu üç özellik bir merkez partisi için yeniden tanýmlanýrsa cevabým evet. Þimdi bir adým daha ileri gidelim. Ve teþkilat, ideoloji ve psikolojik hal üçlüsünün AK Parti için mümkün olan formlarýný tanýmlayayým.

Ýdeolojik olmayanlar politiklik gösterebilir

Aslýnda teþkilatý ideolojik olanlar ve olmayanlar diye ayýrmak eski bir adet. Sadece belirli bir formattaki kiþilerin kapý kapý dolaþabileceðini düþünmek yanlýþ.

Sýradan gibi görünen, gündelik hayatýn seyrindeki insanlar bir ideal uðruna harekete geçip, beklenmedik oranda aktivizm ve politiklik gösterebilirler. Bunun en güzel örneði, Arap Baharý sürecinde geliþen kitlesel eylemler. Bu eylemlerin çoðunda, politik olmadýðý düþünülen insanlar meydanlarda birdenbire aktör oldular. Diðer bir örnek ise, köylüleri örgütleyerek yapýlan protesto gösterileri. Pekala sýradan köylüler uzun süreli eylemci olabiliyorlar.  Özetle þunu demeye çalýþýyorum. AK Parti bünyesinde ideolojik bilinçlilik açýsýndan sýradan olduðu düþünülen kiþiler, bir söylem ve psikoloji ile donatýldýðýnda beklenmedik oranda fedakarca seçim çalýþmasý yapabilirler.

Sert ve dýþlayýcý ideoloji yerine yumuþak deðer ve inançlar

AK Parti merkez ve kitle partisi olduðu için kimlik partileri gibi keskin ideolojik söylemlerde bulunamýyor. Bu durumda ise, kimlik partileri keskin ideolojik yaklaþýmlarla söylem üstünlüðü kazanabiliyor. Aslýnda AK Parti’nin sert bir Ýslamcý veya milliyetçi bir dil kullanmasý gerekmiyor. Ama halen teþkilatýn ihtiyaç duyacaðý, inanacaðý ve baþkalarýna iletmek isteyebileceði söylemleri olabilir. Ak Parti sert bir Ýslamcý dil yerine maneviyat vurgusu üzerinden bir söylem geliþtirebilir. Keskin bir milliyetçi söylem yerine “yerlilik ve millilik” üzerinden bir dil tutturabilir. Bu topraklara aidiyet duyan herkesi içeren ve dýþlayýcý olmayan bir millilik tanýmlamasý yapýlabilir. Ek olarak da, “büyük Türkiye ideali” söylemi geliþtirilebilir. “Aktör olan, güçlü olan bir Türkiye mücadelesi” üzerinden bir dil kurulabilir. “Batý karþýtý deðil ama Batý’nýn kontrolünde olmayan baðýmsýz bir Türkiye” denilebilir. Son olarak da, “daha iyi bir yaþam istemi” söylemi ile ekonomi, ulaþým, saðlýk ve eðitim de yapýlmasý gereken idealler üzerinden bir söylem dili kurulabilir.

1 Kasým seçimlerini kazanma istemi güçlü bir psikoloji oluþturabilir

Yüz yüze seçim çalýþmasý için gereken üçüncü þey ise, baþarýya ihtiyaç duyan ve baþaracaðýna inanan bir psikoloji içinde olmaktý. Aslýnda 1 Kasým seçimleri bu psikolojik hali saðlayabilecek özelliklere sahip. Bu topraklarýn ana damarýnýn iktidar devamlýlýðýný saðlayabilmesi ve inþa edici fonksiyonunu yapabilmesi için seçimleri kazanmaya ve tek baþýna iktidar olmaya ihtiyacý var. Koalisyona mahkum olmak, “milli ve güçlü Türkiye” için deðiþimi durdurabilir. Bu kavrayýþa sahip olmak, bir çok insan için fedakar þekilde yüz yüze seçim çalýþmasý yaptýracak bir psikolojiyi oluþturabilir.