AK Parti kongresi ve ‘11. Yýl konuþmasý’nýn þifreleri

AK Parti’nin 30 Eylül Pazar günü yapacaðý büyük kongre ‘tarihi’ bir niteliðe sahip. Önce kongre ve parti yönetiminin oluþma sürecine iliþkin bilgileri özetleyelim:

- Kongre saat 10’da Ankara Arena’da baþlayacak.

- Önce üç dönem milletvekilliði yapanlarýn bir dönem ara vermelerine yönelik tüzük deðiþikliði yapýlacak.

- Ardýndan konuk yabancý devlet adamlarýnýn selamlama konuþmalarý olacak.

- Genel Baþkan olarak son kongresine katýlan Baþbakan Erdoðan’ýn konuþmasý ise uzun olacak.

- Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (50 asil, 25 yedek), Merkez Disiplin ve Parti içi Demokrasi ve Hakem Kurulu (toplam 14 asil, 7 yedek) üyelerinin seçimi ise akþam saatlerini bulacak.

- Yeni MKYK gelecek hafta içinde toplanacak ve Merkez Yönetim Kurulu’nu, yani AK Parti’nin tepe yönetimini belirleyecek.

- Kongrede partiye katýlým olmayacak. MKYK’ya girecek isimlerin katýlýmý cumartesi akþamýna kadar tamamlanacak; diðer isimlerin katýlýmý TBMM grup toplantýlarýnda gerçekleþecek.

Balkon konuþmasýndan ileride

Kongreyle ilgili cevabý merak edilen en önemli iki soru þu: Baþbakan Erdoðan ne diyecek? AK Parti’nin yeni yönetimi nasýl oluþacak?

- AK Parti, 14 Aðustos 2001’de açýkladýðý parti programýný yeniledi. 11 yýlýn muhasebesi, projeleri ve vaatleri çýkarýldý; gelecek 11 yýlýn ihtiyaçlarýna yönelik öneriler hazýrlandý. Buna dayalý olarak Baþbakan Erdoðan’ýn da katýldýðý toplantýlarda geleceðin ‘siyaset vizyonu’ oluþturuldu.

- AK Parti’nin gelecek vizyonunun omurgasýný temel bir tespit oluþturuyor: “Türkiye, son 10 yýlda küresel ölçekte anlam ifade eden bir ekonomik ve siyasi büyüme, istikrar saðladý. Ýstikrarýn korunmasý ve büyümenin sürdürülebilir olmasý Türkiye’nin yapýsal dönüþümüne baðlýdýr.” 

- Yapýsal dönüþüm, ekonomik istikrar ve büyümenin sürdürülmesi, Kürt sorununun çözümü, terörün bitirilmesi, bölgesel ve uluslararasý etkinliðin artmasýnýn da anahtarý olarak görülüyor.

- Türkiye’nin siyasal sistemindeki tartýþma konularýný ortadan kaldýrmayý, karar alma süreçlerini hýzlandýrmayý hedefliyor. Bu kapsamda seçim barajý, siyasi partiler yasasý ve Yüksek Seçim Kurulu yapýlanmasýnda düzenlemeler de var. Ancak reformlarýn baðlanacaðý yer olan ‘baþkanlýk’ veya Baþbakan Erdoðan’ýn ‘partili cumhurbaþkaný’ diye ifade ettiði yarý baþkanlýk sistemine iliþkin karar Erdoðan’ýn konuþmasýnda ortaya çýkacak.

Erdoðan’ýn konuþmasý bu çalýþmanýn bir özeti niteliðinde olacak. Uzun bir konuþma olmasýnýn nedeni de bu. Konuþmada, güncelliði ve önemi itibariyle Kürt sorununun çözümü ve terörün bitirilmesine yönelik güçlü mesajlarýn verilmesi bekleniyor.

Parti yönetimi gençleþecek

MKYK’nýn nasýl oluþacaðýna gelince...

Erdoðan’ýn “hücre deðiþimi  olacak, omurga korunacak” diye özetlediði deðiþim konusundaki deðerlendirmeler þöyle:

“50 kiþilik MKYK’ya 25-30 yeni isim girebilir. Bunlarýn 7-8’ini parti dýþýndan gelenler oluþturur. Kadýn üye sayýsý 15’in altýnda kalmaz. MKYK’da genç milletvekillerini ve Kürt sorununun çözümünde ‘akil adam’ iþlevi görebilecek sürpriz isimlere yer verilir. Yeni katýlanlardan Numan Kurtulmuþ’un MYK’ya seçilmesi sürpriz olmaz.”

Erdoðan, AK Parti’nin geleceðini bu kongrede þekillendirecek. 30 Eylül MKYK’sý ilk sýnavýný 2013 yerel seçimlerinde verecek. Erdoðan ‘partili cumhurbaþkaný’ adayý olursa 2014 Cumhurbaþkanlýðý seçiminde de yükü bu ekip taþýyacak. 2015 genel seçimleri ise bugün oluþturulan kadronun liderlik sýnavý olacak.