AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroðlu: PKK Kürtlerin onurunu kýrdý Türkiye onarýyor

AK PARTÝ MARDÝN MÝLLETVEKÝLÝ ORHAN MÝROÐLU ÝLE AFRÝN SONRASINI KONUÞTUK

MÝROÐLU: PKK, hendek stratejisiyle ona oy verenlerin onurunu kýrdý, evlerini baþlarýna yýktý, bir ekmeðe muhtaç etti. Devlet bölgede sadece inþaat yapmýyor, insan onurunu da onarýyor. PKK’nýn ABD hizmetinde olduðunu gördü bölge insaný. 

‘RABÝA’ KÜRTLERÝN DE VAZGEÇMEYECEÐÝ VE VAZGEÇMEDÝÐÝDÝR 

AK Parti’nin Diyarbakýr ve Mardin kongrelerine katýlan Cumhurbaþkaný Erdoðan Türkiye’nin dört tarafýnda olduðu gibi (tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak demek olan) “rabia”yý tekrarladý ve güçlü karþýlýk aldý. Zeytin Dalý’ný konuþtuðumuz, “Yeni Yüzyýl, Kürtler ve Baðýmsýzlýk” kitabý yeni çýkan Mardin milletvekili Orhan Miroðlu’na sordum: “Rabia, Kürtler’in de vazgeçemeyeceði, vazgeçmediðidir. Kürtler, beka sorunu söz konusu olduðunda daha hassas ve endiþeli. Türkiye’nin bekasýna yönelik tezgahlanan küresel oyunlar Kürtler üzerinden kurgulansa da Kürtler bu oyuna gelmiyor gelmeyecek. Türkiye onlarýn da vataný, devletse, -birbirimizi çok üzdük ama- onlarýn da devleti, bu bayrak için Kürtler de kan döktü”. 

- KK-YPG’nin alan tuttuðu Afrin TSK ve ÖSO güçlerince ele geçirildi, halka hemen insani yardým ulaþtýrýldý ve demokratik yönetim için hazýrlýklar baþladý. Cumhurbaþkaný sýrada Münbiç ve Sincar var diyor. Kandil de hedef. Soru þu; askeri harekatlar ve yaþanan kayýplar Türkiye Kürtlerini nasýl etkiliyor?

Afrin operasyonu baþladýðýnda, PKK ve onu Ortadoðu’da kontrol eden küresel ve bölgesel güçler, Kobani’de olduðuna benzer bir sonuç bekliyordu. Kürt siyasi oluþumlarýnýn çeþitli kanatlarý, Erbil, AB, ABD ve hatta Rusya, Türkiye’ye karþý bir blok halinde karþý çýkacak ve Afrin, Kürtler’in bir çeþit Vietnam’ý olarak bütün dünyaya servis edilecekti. Ki hatýrlayalým, Kobani’nin DAÝÞ iþgaline karþý savunulmasý biraz böyle bir sonuç yaratmýþtý. Kobani Haziran seçimlerinde tek baþýmýza iktidar olmamýza engel olan baþlýca sebeptir. Ama Afrin’de benzer bir geliþme olacaðýný umanlar, fena halde yanýlýyorlardý. Birincisi, Kürtler bu defa vekalet savaþlarýnýn bir enstrümanýna dönüþmüþ olan PKK/PYD’ye karþý Türkiye’nin verdiði mücadeleyi, kendilerine karþý giriþilmiþ bir savaþ olarak görmediler. Suskunluk kapladý her yaný. Kimileri OHAL’e filan baðlýyorlar bu suskunluðu ama alakasý yok. 

PKK EVLERÝNÝ YIKTI

- Ne ile alakasý var? 

PKK, hendek/çukur stratejisinde, ona oy verenlerin adeta onurunu kýrdý, evlerini baþlarýna yýktý, bir ekmeðe muhtaç etti. Devlet þimdi bölgede sadece inþaat yapmýyor, PKK’nýn kýrdýðý insan onurunu yeniden onarýyor. Üçüncüsü, Avrupa soðuk savaþ döneminden kalan bir örgüt olan PKK’dan yoruldu artýk ve bu örgütün ABD’yle giriþtiði maceralar Avrupalýlarý çok da ilgilendirmiyor, belki de endiþelendiriyor. Dördüncüsü, Kürt halký bilhassa doksanlý yýllarda, bu örgüte duygusal ve belli bir ulusal psikolojinin etkisiyle yaklaþýyordu. 

DUYGUSALLIK BÝTTÝ 

- PKK paradigmalarý çöktü mü diyorsunuz?

Tamamen. Aradan kýrk yýl geçti, þimdi PKK’ya karþý duyulan duygusallýðýn yerini, gerçekçilik alýyor. Sonuç olarak PKK’nýn kendince yürüttüðü mücadeleyi, Kürtler kendi mücadeleleri olarak görmüyor. Þapka düþtü kel göründü. Cumhurbaþkaný Sayýn Erdoðan’ýn Diyarbakýr il kongresinde söylediði gibi, mesele demokrasi talebi olsaydý, çözüm süreci ve AK Partinin hayata geçirdiði demokratikleþme reformlarýndan sonra, bir tek terör eyleminin olmamasý lazýmdý. Ama PKK, çözüm süreci dahil, demokratik reformlarý hep eylemle, sözüm ona, “demokratik halk savaþý” stratejisiyle karþýladý. PKK’nýn niyetini hem devlet hem Kürt halký anlamýþ bulunuyor… Þunu kabul etmek lazým tabii, Türkiye Kürtleri ve diðerleri, Afrin’in içlerinde þiddetli bir savaþýn olmamasýna seviniyor elbette -ki olmamasý gerçekten hayýrlý olmuþtur ve þiddetli bir savaþýn olmamasýnýn sebebi, Türkiye’nin ortaya koyduðu kararlýlýktan ve PYD’nin ummadýðý kadar sahipsiz kalmasýndan baþka bir þey deðildir. Yoksa Kandil, habire direnme talimatlarý gönderip duruyordu. Ama daha harekatýn baþlarýnda Kanton yönetimi Afrin’i terk etmeye baþlayýnca, çözülme baþladý. 

PKK’NIN BERLÝN DUVARI 

- Sincar ve Kandil’de PKK kamplarý var. Muhtemelen o kamplarda cebinde TC kimliði bulunan çok sayýda Türkiyeli var. Oðlu kýzý PKK’da olan Türkiyeli aileler bu harekatlar hakkýnda ve PKK hakkýnda ne düþünür ne hisseder?

Kandil coðrafya olarak eski önemini kaybetmiþ görünüyor. Lider kadronun korku ve endiþeleri arttýkça, daha mobilize bir hareket tarzý geliþiyor. Kandil’in Ýran kontrolünde olmasý yine de önemli. PKK’nýn asýl sorunu, hiçbir haklý ve meþru yanýnýn kalmamýþ olmasý. Çeþitli ülkelerde, kullanýþlý bir kart olmaktan çýkýyor PKK. Çünkü Türkiye’de temel paradigmasý çöktü. Sincar’daki varlýðý sadece Türkiye’ye karþý deðil, hem bölgesel hükümetin anayasasýna, hem Irak anayasasýna göre suç. Irak’ta PKK’nýn varlýðýndan kimse mutlu ve memnun deðil. Ýçindeki militanlarýn bir kýsmý evet Türkiyeli, ama bu zamanda doðru yerde durmuyorlar. Yaþanan bunca tecrübe onlara nerede durmalarý gerektiðini çoktan göstermiþ olmalýydý. Kanaatime göre, 2004 yýlýnda PKK’dan ayrýlan 2000 civarýnda PKK’lý gibi davranabilir ve PKK’yý terk edebilirlerse, bu örgütün içindeki Berlin duvarýnýn çökmesine katkýda bulunmuþ olur ve belki ilerde isterlerse siyasi sürece katýlabilirler. Amerikan çýkarlarý için ölmeyi seçmek, özgürlük mücadelesi vermek demek deðil. Ailelerinin içinde bulunduðu endiþeleri, acýyý anlamalýyýz, bu ailelere her türlü desteði sunmanýn gerekli olduðu kanýsýndayým.

HDP TABANI KARARSIZ

- PKK ile askeri mücadele baþýndan beridir var aslýnda. Kürt sorunun çözümü ile PKK mücadelesinin birbirine karýþtýrýldýðý da oldu ne yazýk ki. Meseleyi iyi bilen biri olarak söyler misiniz, þu an ne olmakta?

Bir kere, tarihi bir kýrýlma aný yaþanýyor. Mardin’de iki seçim bir referandum yaþadým. Güvenlik açýsýndan sorunlu yerler vardý, çok gidemedik. Þimdi o bölgelerin muhtarlarýyla bir zamanlar giremediðimiz Nusaybin gibi ilçelerimizde buluþuyoruz. Sizinle aramýzdaki duvar yýkýldý diyorum, sizi AK Partiye davet etmiyorum, oy da istemiyorum, ama bir muhasebe yapmanýzý istiyorum. Nusaybin’in geleceðini yeni maceralara atamayýz diyorum. Bu yaklaþýmdan etkilendiklerini duyuyorum. Þimdiye dek PKK/HDP’yi destekleyen insanlarda müthiþ bir kararsýzlýk var. AK Parti’ye ve devlete güvenmek istiyorlar. Öte yandan, otuz yýldýr peþinden gidip aðýr bedeller ödedikleri bir siyasi mecra var. Ama bir yandan da Afrin’den sonra hiç bir þeyin eskisi gibi olmayacaðý gerçekliði var. Hala bir “ öbür Mardin” “öbür Diyarbakýr” var. 

YENGÝ YENÝLGÝ DEÐÝL

- Kastýnýz ne? 

Dozu yüksek, enerjisi kusursuz siyaset yapma zamanýdýr. AK Parti 2019 seçimlerine dýþa dönük ve halký kazanmaya yönelik bir siyaset tarzýyla hazýrlanmalýdýr. Meseleye yengi, yenilgi mantýðýyla yaklaþamayýz. Yenilen Kürt halký ve haklý talepleri deðil, PKK ve onun yanlýþ anlayýþýdýr. Son kitabýmda, PKK paradigmasý hem Türkiye’de hem Suriye’de çöktü, kantonlar da çöktü. Yerine ne konulacak bu önemli. 

BUNCA KAN VE GÖZYAÞI NÝYE AKTI DEMÝRTAÞ?

- PKK-KCK’nýn eskiden tabanla bir þekilde duygusal ideolojik hegemonik iliþki kurduðu kesimlerde þu an durum ne?

KCK þehirlerde çökertildi. Militan sayýsý çok azaldý, eylem kabiliyetleri kalmadý. Afrin’i bu kadar müttefikle elde tutamadýlar, kalkmýþ Þemdinli’yi kuþatacaðýz diyorlar. Yaþananlar PKK’nýn müzakereyle deðil mecbur edilerek tasfiye edileceðini gösteriyor. Selahattin Bey geçen mahkemede þunu söyledi, bütün HDP’liler görmeli bu gerçeði: “Ýster silahlý ister silahsýz hiçbir Kürt örgütünün Türkiye’ye karþý savaþmamasý lazým.” Eee, yýllardýr bunu söylüyorduk zaten. Bunca kan ve gözyaþý dökmek mi gerekiyordu, bunu anlamak için? PKK, çözüm süreci dahil önüne çýkan tüm fýrsatlarýn altýna bomba koydu. Ortadoðu’da PKK’nýn elinde kala kala HDP kaldý. PKK’nýn hikayesi bitti bitiyor. 

ABD çýkarý için Kürtleri kullananlar MHP’ye söz edemez

- Cumhur ittifaký bölgede nasýl karþýlanýyor?

Ýnsanlar iyi yönetilmek istiyor, ama kaale alýnmak, önemsenmek, sorunun çözümü için anahtar kavramlar. Siyasi temsilde zaten problem kalmadý. Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemi referanduma sunulduðunda þöyle düþündük. Kürtler referandumu destekleyecek çünkü eski sistemden en çok çekenler onlar. Selahattin Bey çýktý ‘Seni baþkan yaptýrmayacaðýz’ dedi. Kaybetti. HDP’yi destekleyen seçmenlerin 2 milyona yakýn kýsmý, referandumda evet dedi. 

- Ya ittifakýn MHP ile olmasý? 

MHP, Cumhur ittifakýnýn zayýf karnýymýþ gibi sunuluyor ama deðil. HDP eski HDP ama MHP eski MHP deðil. Türk milliyetçiliði, Devlet Bey’le beraber yeni ufuklar edindi, kapsayýcý bir milliyetçiliði ifade ediyor. Beka sorunu, Kürtler için, MHP’yle kurulan ittifaktan daha öncelikli. Muhafazakar Kürtler’in eleþtirileri olsa da MHP’yi Kürtlerle, Kürtleri MHP’yle korkutmanýn siyasi karþýlýðý yok. Etnik fay hatlarýnýn geçmiþte en sert yaþandýðý Mersin gibi þehirlere bakýn, HDP tabaný ve MHP tabaný arasýnda sorun yaþamadýðýný görürsünüz. 

Ýttifak belki MHP’nin isterse eðer, kendisini Kürtlere yeniden anlatmasýna da yol açabilir. Beðenen beðenir. Ama ittifaký felaket gibi sunmak art niyettir. Siz gidip Amerikalýlarla iþ tutacak, bu uðurda size inanan binlerce Kürt gencinin ölmesine sebep olacaksýnýz, sonra da son çeyrek yüzyýlda, Türk Milliyetçiliðini sokaktan, illegal iliþkilerden ve ihanetten uzak tutmuþ bir parti ve lideriyle cumhur ittifaký yapýlmasýný eleþtirip, inandýrýcý olacaðýnýza kanaat getireceksiniz. Boþ þeyler bunlar.

Beka riski Kürtleri PKK’dan uzaklaþtýrdý

“Hendek savaþlarý 15 Temmuz’a hazýrlýktý. Kürtler Nusaybin, Cizre ve Sur’da PKK’yý destekleseydi, Türkiye iki þehir birkaç ilçesini PKK’dan kurtaramadan 15 Temmuz yaþansaydý tablo daha aðýr olabilirdi. 15 Temmuz’un da çukurlarýn da patronu ayný. Ama halk tecrübesi ve siyasi hafýzasý üzerinden baktý. Bölünme kaygýlarý, Kürt halkýný PKK’dan uzaklaþtýran en önemli sebeptir. Suriye ve Irak’ta daðýlan ortak aidiyet duygusu Türkiye’de hendek ve 15 Temmuz felaketiyle zayýflamak yerine daha da güçlendi”.

Bölgeye bu Newrozda bahar geldi

“Þehirlerde büyük deðiþim var. Kayyum belediyeleri, HDP yönetiminin 15 yýlda yapamadýðý hizmetleri birkaç ayda gerçekleþtiriyor. Silahlarýn gölgesinde yaþamaktan kurtulduk. Kimse oðlunu kýzýný daða yollamýyor artýk. GAP gibi büyük milli projeler bitti bitiyor. Bereket artacak, iþsizlik azalacak. Bölgenin turizm potansiyeli muazzam, güçlendirilmesi lazým. Erbil’e uçak seferlerinin baþlamasý çok iyi oldu. Habur’daki sýkýntýlar aþýlmalý. Yine de yolunda giden çok þey var ve evet bölgeye bahar geldi”. 

RÖPORTAJIN TAMAMI ÝÇÝN TIKLAYINIZ