Baþlýða bakýp, MHP’nin “olunmamasý gereken” bir parti olarak deðerlendirildiðini asla düþünmeyin!.. Gazeteciyim, partileri, siyasetteki yerlerine göre deðerlendiririm ve o yerlerin de önemli olduðuna inanýrým.
MHP, merhum Alpaslan Türkeþ liderliðinde 1969 yýlýnda Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin adýný deðiþtirerek Türk siyasi yaþamýndaki yerini aldýðýnda 14 yaþýnda bir ortaokul öðrencisiydim ve rahmetli babamýn yakýn dostlarýndan bazýlarý Adana’daki o toplantýnýn heyecanlý anýlarýný evimizdeki sohbet masalarýnda hayli paylaþmýþlardý.
MHP, Türk milliyetçi hareketinin “tepkici” kanadýný o yýllardan bugüne temsil ediyor ve Türk siyasi yaþamýndaki meþru çizgisi asla tartýþýlamaz.
Seçmen, bu partiye, koalisyon ortaklýklarý dýþýnda tek baþýna ve belirleyici bir iktidar þansý da tanýmadý bugüne kadar...
MHP tarzý partilerin siyasette ulaþacaðý sýnýrlar var. Seçmen, Türkiye gibi çok kültürlü bir toplumda “sert milliyetçi söylemlerin”, toplumsal fay hatlarýnýn derinleþmesine neden olacaðýný öngörerek oyunu kullanýr. Bir yaný ise, bu tür bir partinin varlýðýnýn “baþka kesimlerin maceracý”senaryolarý açýsýndan iyi bir emniyet halkasý oluþturduðunu düþünür.
Bu yönüyle baktýðýnýzda, kurucu liderinin “her türlü milliyetçiliði ayaðýmýn altýna alýyorum” dediði AK Parti, bazý çok özel koþularda MHP’ye oy kaybetme riski taþýr ama, düþünce zemini olarak ayný tabanýn farklý tonunda bir parti olduðu sýradan bir önyargýdan ibarettir.
AK Parti, “demokratikleþme ve vesayet güçleriyle mücadelenin” partisidir. Etnik/dini gerginlik tuzaðý, baþka partiler açýsýndan oy devþirme alaný olabilir ama, AK Parti için sonun baþlangýcýdýr.
AK Parti “Türkiye Türklerindir” demedi...
CHP ve MHP’nin güneydoðuda yaþadýklarý siyasal zayýflýk göz önünde bulundurulduðunda AK Parti’nin bütün Türkiye’yi kapsayan oy potansiyeli ile ayný zamanda bir Kürt partisi de olduðu gerçektir. 7 Haziran seçimindeki Kandil kaynaklý baskýcý politikalar ve silahla þantaj çizgisi bu bölgedeki geleneksel oy sistemini biraz deðiþtirmiþ olsa da, iktidar partisinin HDP karþýsýndaki tek siyasi güç olduðu tartýþýlamaz.
Bu nedenle; MHP lideri Devlet Bahçeli, adýna “çözüm süreci” dediðimiz demokratikleþme çizgisine kesin bir dille karþý çýkabilir, Meclis’teki 80 HDP’li milletvekilini de “yok sayabilir...” Bu, onun geleneksel çizgisinin doðal sonucudur, ama AK Parti’nin ayný çizgide buluþmasý mümkün deðildir.
AK Parti, bütün çaðdaþ demokrasilerde olduðu gibi, bir partinin “silahlý kanadýnýn” olmasýna karþý çýkýp, o silahlý kanada karþý demokrasiyi korumanýn yollarýný arayabilir, ama “Kürt siyasi hareketinin” silahý dýþlayan tüm unsurlarýyla temasý kesmesi düþünülemez...
Kürtler tedirgin edilmemeli...
Yaþadýðýmýz olaylar zincirinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürt vatandaþlarýyla bir hesaplaþmasý yok, aksine, onlar adýna silahý eline almýþ ve Kürt coðrafyasýna kan ve gözyaþý taþýmaktan baþka bir iþe yaramayan bir terör grubuyla mücadele var.
Halkýn yüzde 13.5 oyunu almýþ, Meclis’e 80 milletvekili sokmuþ, irili-ufaklý 102 yerel yönetimde iþbaþýnda olan HDP, bugün, PYD’nin Suriye’deki varlýðýndan daha güçlü bir siyasi varlýða sahip bu ülkede ve demokrasi zemininde kimse, bu duruma ses çýkardý mý, hayýr!.. Ama Demirtaþ, Reuters’a yaptýðý açýklamada, PKK’nýn silah býrakýp Türkiye sýnýrlarý dýþýna çýkmasýnýn “imkansýz” olduðunu açýkça “itiraf edebiliyor...”
Memleketi bu hale getiren, 7 Haziran seçimi sonrasý doðduðuna inandýðý siyasi boþluktan, Türkiye sýnýrlarý içinde bir bölgeyi “kantonlaþtýrmak”isteyen bu örgüt oldu. Örgüt, tarihinin hiçbir döneminde yaþamadýðý “Beyaz Türk” desteðini, holdinglerin patron katlarýnda ve ABD’nin bir eyaletinde oluþturulmuþ karargahta planlanan “bizim çocuklar darbesi” senaryolarý nedeniyle de arkasýnda buldu!..
Güneydoðu’nun “Rojavalaþmasý”, Türkiye’nin Suriyeleþmesi deðildir, Balkanlaþmasýdýr. Gözleri dönmüþ bir þekilde, “Yapamýyorsanýz çekin gidin” manþetleri atanlarýn bu ülkeye hazýrladýklarý son budur.
Balkanlaþma, MHP ve HDP’nin oylarýný deðil, mezarlýklardaki genç insanlarýn sayýsýný artýrýr.
Ýþin adýný koyalým...
Net gerçek: Kürtler’le savaþmýyoruz!.. Onlar adýna silaha sarýlmýþ, “kantonlaþtýrdýðý” her coðrafyada, farklý etnik gruplarýn yanýnda “kendisi gibi düþünmeyen” Kürtleri de hedef alan bir terör grubuyla mücadele ediyoruz...
Açýk konuþalým: PKK ve onun terör/siyasetteki uzantýlarý bu coðrafyadaki Kürtler’in tamamýný temsil etmiyorlar. Bunu isterseniz, Kobani’den Rakka ve Kuzey Irak’a sürgün edilmiþ veya 7 Haziran’da oyunu kullanýrken siyasi tercihinden çok köyünün terör karþýsýndaki yalnýzlýðýný düþünen yüzbinlerce Kürde de sorabilirsiniz...
O zaman... Teröriste anlayacaðý dilden konuþacaðýz, iþinde gücünde olan Kürt kardeþi de rahatsýz etmeyeceðiz...