AK Parti mi, CHP mi? Mart 2019’a kim daha hazýr?

Kasýmda erken seçim” ihtimali, Bahçeli’nin itirazýyla imha olmuþ görünüyor. Dolayýsýyla, zaten 31 Mart 2019 olarak tarihlenen yerel seçimlerin o gün yapýlacaðý kesin gibi. 

Hiçbir partinin mazeret üretemeyeceði, haberimiz yoktu, hazýrlanamadýk, diyemeyeceði bir durum söz konusu

Hele de Cumhuriyet Halk Partisi’nin. Kýlýçdaroðlu ve ekibi, tabandan gelen deðiþim isteðini, delegelerin neredeyse yarýsýndan gelen noter tasdikli kurultay talebini “yerel seçimler yaklaþýrken mi, asla!” gerekçesiyle savuþturmuþken, seçimlere en iyi þekilde hazýrlanmak ve bir baþarýsý hikayesi yazmak her zamankinden daha fazla boynunun borcu. 

***

Kemal Kýlýçdaroðlu 24 Haziran seçimlerinde, CHP aleyhine, karþý ittifak lehine tercihlerde bulunarak, ÝP’e milletvekili, HDP’ye oy transfer ederek partisinin oyunu yüzde 22’lere geriletmeyi baþardý. 

Hatta son iki kurultayda karþýsýna rakip olarak çýkan ve “çýkmýþsýn yenmiþ, çýkmýþsýn yenmiþ…” diyerek genel baþkanýný eleþtiren Muharrem Ýnce’nin oyunun ölçüldüðü Cumhurbaþkaný sandýðý ile parti sandýðý arasýndaki açýk ara farký görünür kýlma pahasýna yaptý bunu. 

Ama Ýnce’nin temsil ettiði deðiþim isteðini pörsütmeyi ve koltuðunu bir müddet daha korumayý da baþarmýþ oldu.

Bu açýdan Kýlýçdaroðlu, Mart 2019’a hazýr görünüyor. Artýk hangi belediyeye kimi aday göstereceðine kendisi karar verebilecek.  

***

Var olan belediyeleri korumak, diðerlerini AK Parti’ye kaybettirmek üzerine kurulu bir strateji iþleyecek yine. 

CHP’ye kerhen oy veren CHP’lilerin, lanet okusalar da bir kez daha CHP’ye oy vereceði hesabýna dayalý bir “kaybet-kaybettir” siyaseti de diyebiliriz buna. 

24 Haziran yatýrýmlarýnýn sonucunu göreceðiz, ihtimal. Zaten HDP’den açýk teklif var. 

Demirtaþ’ýn “arkadaþlar çalýþmýyor, halka önderlik etmeliler” diyerek eleþtirdiði, Eþ Baþkan Sezai Temelli’nin de “Hayýr, Demirtaþ’a özeleþtiri vermeyeceðiz” diyerek soldan gelip daðdan geleni ezdiði yeni bir tuhaflýk var HDP’de. 

Ama þu belli. Demirtaþ’ýn Silivri’den, PKK’nýn Kandil’den yönettiði CHP ile seçim ittifaký çalýþmalarý yerelde de geçerli. HDP seçmenin çok olduðu ilçelerde CHP’liler AK Parti’ye karþý HDP’nin adayýna, büyükþehirde ise HDP’liler CHP’ye oy verecek. Ýyi Parti’de de benzer bir çaprazlama olacak. 

***

AK Parti’de ise 16 Nisan 2017’den, yani Erdoðan’ýn partinin baþýna geçeceðinin anlaþýldýðý günden beri yürüyen bir çalýþma var yerelde. 

Yaþanan sorunlara dair keskin bir teþhis, adrese teslim eleþtiriler, deðerleri-ilkeleri hatýrlatan tavsiyeler ve sonrasýnda gelen istifalar. Bir arýnma, ayýklanma ve gidenlerin yerine atanan -bir anlamda- “kayyumlar” sayesinde AK Parti’de bir süreç iþliyor

Belediye baþkanlarýný seçimden seçime hatýrlayan bir parti deðil AK Parti. Göreve geldikleri günden baþlayarak performanslarýný takip ediyor, her yýl birkaç kanaldan birden iþlerin nasýl gittiðini ölçüyor. Hem parti kanallarýndan gelen raporlar hem kamuoyu anketleri belediye baþkanlarýyla ilgili önemli bir veri sunuyor. Bu açýdan ciddi bir zemin ve isim çalýþmasý yapmýþ durumda AK Parti. 

Siyasi kariyeri yerelden baþladýðý, efsaneleþen ilk baþarý hikayesini Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý’nda yazdýðý için Erdoðan sahayý, orada iþlerin nasýl döndüðünü çok iyi biliyor. AK Parti’de belediye baþkanlarýnýn ve adaylarýnýn iþi, diðer partilerle kýyaslanmayacak kadar zor o yüzden

Ýstanbul ve Ankara’yý korumak, Ýzmir’i almak AK Parti için öncelikli hedef. Özellikle Ýstanbul, demografik, sosyolojik ve politik olarak Türkiye’nin tam bir özeti ve AK Parti için anlamý büyük, hem sayýsal hem simgesel açýdan. 

AK Parti’nin 16 yýllýk baþarý hikayesi yerel seçimlerde -bir anlamda- iðne deliðinden geçecek. Bu açýdan kýlý kýrk yaran bir titizlik ve gizlilik var partide.