Pazar günü seçmenin devlet imkânlarýna itibar etmediðini aksine bilinçli tercih yaptýðýný yazmýþtým.
Eðer seçmen devlet imkânlarýna itibar etseydi 1950 seçimlerinde devlet olan CHP silinmezdi, 1991 seçimlerinde iktidardaki ANAP yenilmezdi ve 2002'de hükümet olan DSP, ANAP ve MHP meclis dýþýnda kalmazdý.
16 Nisanreferandumunda eðer seçmen evet dediyse bu devlet imkânlarýnýn deðil seçmenin saðduyusu sonucudur.
Seçmen Erdoðan’ave AK Parti’ye hâlâ güveniyor demektir.
***
15 yýldýr iktidarda bulunan bir partide yýpranma olmadýðýný, hatalar bulunmadýðýný söylemek elbette yanlýþ olur.
Nitekim parti yönetiminin sonuçlarý masaya yatýrýp görüþtüðünü ve nerede ne hata edildiðini araþtýrdýklarý, yetkililerin beyanýndan anlaþýlýyor.
Þunun altýný kalýn çizgilerle çizmek lazým ki, referandum sonuçlarýna bakarak hiçbir partiyi ilzam etmek doðru olmaz.
Ancak Erdoðan 2014’te yüzde 52 oyla cumhurbaþkaný seçilmiþti þimdi de yüzde 51.5 oranýnda evet çýktý. Eðer iç ve dýþ muhalefetin onca çalýþmasý sonucu yarým puan düþüþü gerileme sayacaksak sayalým. Neticede deðiþen bir þey yok.
***
Parti bazýnda deðerlendirecek olursak meselaAK Parti son seçimlerde yüzde 49 oy almýþtý.
Referandum sonrasý yapýlan anketler MHP’nin yüzde 2 civarýnda destek verdiðini söylediðine göre AK Parti’nin oylarý da yine yüzde 49 civarýnda yani bir eksilme yok demektir.
Ayrýca bu bir parti tercihi deðildi.
Referandumda evet demeyen AK Parti’nin kimi seçmeni yarýn parti seçimlerinde tercihini yine AK Parti’den yana kullanacaðý düþünülür ve doðudaki artýþ da hesaba katýlýrsa AK Parti’nin oylarýnýn arttýðýný söylemek bile mümkündür.
***
Büyük þehirlerdeki hayýr oylarýnýn çokluðunu AK Parti’nin gerilediði þeklinde yorumlamak da rakamlara baktýðýmýzda çok inandýrýcý gelmiyor!
Mesela Ýstanbul 2014 belediye seçimlerinde AK Parti’nin oy oraný yüzde 47.9, MHP’nin Ýstanbul’da aldýðý bütün oylar yüzde 4 idi.
Referandumda MHP seçmeninin katkýsýný yüzde 2 desek geriye yüzde 47 kalýr ki. Bu daÝstanbul genelinde oylarýn eksildiði anlamýna gelmez.
Çünkü referandumda çýkan yüzde 51 hayýr bütün muhalif partilerin ve hatta bazý AK Partililerin oyudur!
***
Ankara’yý ele alalým.
2014 belediye seçimlerinde AK Parti yüzde 44.9, MHP de yüzde 7.8 oy almýþtý.
16 Nisanreferandumunda evet yüzde 48.8 çýktý. Ankara’da MHP’lilerin yarýsý bile evet demiþ olsa AK Parti’nin oylarýnda yine bir eksilme söz konusu deðil.
Diðer illeri de masaya yatýrýrsak benzer sonuçlar çýkacaktýr.
Ýller genelinde böyle.
AK Partilibelediyelerin bulunduðu bazý ilçelerde hayýr oylarýnýn çok çýkmasý ise seçmenin AK Parti’ye açýk mesajýdýr. Baþbakan da bu mesajý aldýklarýný söylüyor.
***
Özetle, Erdoðan ve AK Parti’nin oy kaybettiði söylemi çok da isabetli deðildir.
Ama bölge bölge, il il, ilçe ilçe, mahalle mahalle sonuçlar masaya yatýrýldýðýnda AK Parti’nin birçok þeyi gözden geçirmesi gerektiði ise ayrý bir hakikattir.
Parti yönetimi saðlýklý bir deðerlendirme yaparsa - ki yapmasý lazým-, söylemden vitrine, icraattan bürokrata, teþkilattan medyayla iliþkiye kadar gözden geçirilecek çok þey görecektir.
Son söz: Bu referandum hem ülkeye hem de siyasete çok þey kazandýracak, çok!