AK Parti ve muhalefet rolü

Cumhurbaþkanýmýz R. Tayyip Erdoðan Büyükþehir Belediye Baþkanlarýný toplantýya davet etti. Yürütmenin baþý olan Cumhurbaþkanýnýn belediye baþkanlarýyla bir araya gelmesi son derece doðal ve hatta merkez-yerel yönetim uyumu açýsýndan gerekli bir durum. 

Artýk þehirlerin topyekûn kalkýnmasýndan bahsediyorsak, tüm yönetim kademelerinin, özel sektörün ve sivil toplumun iþbirliði ve dayanýþma içinde olmasý gerekiyor. Devletin baþý olan Cumhurbaþkaný elbette uyum ve iþbirliðine önem atfedecektir. 

Türkiye’deki 30 büyükþehir belediye baþkanýnýn 11’i CHP’li. CHP son seçimde Adana, Antalya, Ankara, Aydýn, Eskiþehir, Hatay, Ýstanbul, Ýzmir, Mersin, Muðla, Tekirdað Büyükþehir Belediye Baþkanlýklarýný kazandý. 

MHP Manisa ile 1 büyükþehir belediye baþkanlýðýna sahip. 

HDP’li adaylarýn seçimi kazandýðý Diyarbakýr, Van ve Mardin’de bugün kayyum yönetimleri var. 

AK Parti ise büyükþehir belediye baþkanlýklarýnýn yarýsýný yani 15’ini kazandý. Bu þehirler; Balýkesir, Bursa, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraþ, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Samsun, Sakarya, Ordu, Þanlýurfa ve Trabzon… 

AK Parti bazý büyükþehirlerde baþkanlýðý kaybetse de Meclis çoðunluðuna sahip durumda. Özellikle Ýstanbul ve Ankara bu açýdan önem arzediyor. 

Neticede AK Parti büyükþehirlerin yüzde 50’sini kazanmýþ olmasýna raðmen Ýstanbul, Ankara ve Antalya’yý kaybetmiþ oldu. 

Meclis’te çoðunluða sahip olsa da belediye baþkanlýðý açýsýndan baktýðýmýzda bazý il ve ilçelerde seçmenin AK Parti’ye ‘muhalefet rolü’ verdiðini görüyoruz. 

Seçmen siyasetçilere/partilere bazen iktidar rolü verir, bazen muhalefet rolü verir ve sonrasýnda izlemeye baþlar. Ýktidar olmak bir sýnav olduðu gibi muhalefet olmak da bir sýnavdýr. Ýktidar sýnavýný geçmek kadar, muhalefet sýnavýný geçmek de önemlidir.

Cumhurbaþkanýmýzýn dediði gibi seçim sonuçlarýna bakýp seçmene kýzmak yerine kendimize bakmak, seçmenin mesajýný anlamaya çalýþmak en doðru yoldur. 

Özellikle Ýstanbul belediyesindeki iþten çýkarmalara ve belediye önündeki eylemlere yönelik AK Parti’nin nasýl bir muhalefet rolü oynayacaðý üzerine yorumlar yapýlýyor. Kimilerine göre AK Parti kurulduktan kýsa bir süre sonra iktidar oldu, muhalefet yapmayý yeterince bilmiyor veya beceremez. Ben bu görüþe katýlmýyorum. 

Evet AK Parti uzun zamandýr iktidar partisidir, ama iktidar olmanýn da, muhalefet olmanýn da nasýl bir misyon olduðunu, bir bütün olarak siyasetin millete hizmet anlayýþýyla nasýl yapýlmasý gerektiðini bilen bir parti. 

Hep söylediðimiz bir þey var: AK Parti iktidardayken (kendisine takýnýlan sistemik tavýr sebebiyle ve sistemi demokratikleþtirme amacýyla) muhalefet gibi hareket etmiþ, muhalefetin enerji ve dinamizmini iktidar olarak üzerinde taþýmýþ, sürekli deðiþim iradesiyle hareket etmiþtir. AK Parti iktidar olmasýna raðmen ‘protest karakterini’ hiç elden býrakmamýþtýr.

AK Parti vesayetçi odaklara karþý muhalefet etmiþtir.

AK Parti statükocu sisteme muhalefet etmiþtir.

AK Parti bürokratik oligarþiye muhalefet etmiþtir.

AK Parti egemen yapýlara, küresel güçlere muhalefet etmiþtir.

AK Parti “iktidar olur ama muktedir olamaz” diyenlere karþý, sessiz devrimler gerçekleþtirerek sistemi dönüþtürmüþtür. 

Siyaset baronlarý, Ýstanbul dukalýðý, ekonomik/kültürel seçkinler, bürokratik elitler, medya hegemonlarý AK Parti’yi muhalif olarak görerek karþý hamleler yaptýkça AK Parti toplumsal muhalefetin temsilcisi olarak tüm bu yapýlara karþý büyük bir mücadele sergilemiþtir. 

Bu yüzden AK Parti’yi egemen/statükocu bir güç olarak görmek yanýltýcý olur. AK Parti uzun yýllardýr iktidardýr ama milletin iktidarýný koruyabilmesi büyük bir mücadele ve direniþ ruhuyla gerçekleþmiþtir.

AK Parti belediye baþkanlýklarýný kazanamadýðý yerlerde yapýcý ama milletin menfaatlerini koruma noktasýnda son derece dinamik ve sarsýcý bir muhalefet tarzý sergileyecektir. 

AK Parti teþkilatlarý bu dinamizme, enerjiye ve donanýma sahiptir.