Siyasi rakibinize kafayý fazlaca taktýnýz mý, asli görevlerinizi ihmal etmeye baþlar, rakibinizin siyasi hamlelerine ve gündem belirleme kapasitesine karþý, hep savunma durumunda kalýrsýnýz.
AK Parti/HDP arasýnda Haziran seçimlerinde yaþanan siyasi rekabet ve sonuçlar analiz edilirken en sýk paylaþýlan fikir buydu.
Buna göre AK Parti, HDP’nin yürüttüðü seçim kampanyasýný ve Selahattin Demirtaþ’ýn bu kampanyadaki rolünü fazlaca önemsemiþ ve bu da AK Parti’ye oy veren Kürt seçmeni rahatsýz etmiþti...
Bu seçimlerde de rekabet asýl olarak AK Parti ve HDP arasýnda geçecek. HDP’nin hedefinde yine Cumhurbaþkaný Erdoðan ve AK Parti olacak. ‘Seni Baþkan yaptýrmayacaðýz’ gibi epey etkili bir sloganýn yerini dolduracak bir slogan bulmalarý zor olmayabilir. Terör eylemlerinde bir ay içinde 200’e yakýn insanýn hayatýný kaybetmesinin HDP aleyhine yarattýðý zorluklara raðmen, bakarsýnýz, bir üst akýl öyle bir üretim yapar ki, insanlar Cemil Bayýk’ýn ‘amaca ulaþmak için’ HDP’ye oy istemesini bile oldukça normal sayabilirler. Öyle ya, ‘savaþý’ý baþlatanýn Kandil deðil, Erdoðan olduðuna halký inandýrmak için ‘sana savaþ yaptýrmayacaðýz’ diyen Selahattin Demirtaþ’a inananlardansanýz, sandýk baþýna giderken, HDP’ye oy vererek Cemil Bayýk’ý bile ‘Erdoðan’ýn açtýðý savaþtan’ kurtarmayý düþünebilirsiniz!
Seçimlerde AK Parti’nin kendi içine ve iþine bakarak, söylem üstünlüðünü elde etmesi ve þu günlerde halkýn en çok önemsediði sorun olan ‘PKK ve Terör sorununu’ nasýl çözeceðini iyi anlatmasý gerekiyor.
2 Kasým günü, AK Parti’nin seçim baþarýsýzlýðýnýn sebeplerini deðil, baþarýsýnýn sebeplerini konuþmamýz Türkiye’nin de hayrýna olacaktýr. Bu noktada, Fadime Özkan’a söylediklerimi buraya bir kez daha yazmanýn sakýncasý yok:
‘Bu seçimlerde (Haziran) muhafazakar-demokrat düþünceyle Kürt milliyetçiliðinin (Kobani) karþýlaþmasýna tanýk olduk. Kobani milliyetçiliði Diyarbakýr’da yaþayan Kürdü de Ýstanbul’da yaþayan Kürdü de ayný oranda etkiledi ve bu etkileme en çok da dindar Kürtler arasýnda yaþandý.
Bunun dýþýnda, AK Parti’ye baðlý sebepler de oldukça fazlaydý. AK Parti bölgede ciddi bir kurumsallaþma sorunu yaþýyor. Kuruluþ yýllarýndaki vaatler ve paradigma, deðiþen sosyolojiyi kucaklama ve Ortadoðu’da olup bitenleri anlamada yetersiz kalýyor. Partinin periferisinde yer alan bazý kurum ve kuruluþlar, partinin gerçek manada bir siyasi kurum gibi çalýþmasý önünde ciddi bir engele dönüþtü. Bu kurumlarla yeni bir hak hukuk anlayýþý üzerinde tartýþmanýn ve ilkeler belirlemenin zamaný geldi de geçti bile.
Þehirlerdeki yerel kadrolar, KCK’nýn baþka siyasi gruplar ve toplumsal kesimler üzerinde yaptýðý siyasi mühendisliðin kýsa, orta ve uzun vadede yaratacaðý sonuçlarýn farkýnda deðiller. Ve bu manada çok korumasýzlar. Bölgede ciddi bir siyasallaþma var ama AK Parti, yerelle çok fazla meþgul olan bir parti. Oysa yerel sorunlarýn sýnýrýnda kalýnarak ve oyalanarak çözülebilecek bir sorun kalmadý o bölgede. Çok daha fazla sayýda ulusal çapta aktörlere ve Türkiyeci bir bakýþa ihtiyaç var. Bu yüzden, yerel aktörleri rahatlatmak ve iç çatýþmalarý yatýþtýrmak için, sayýlarý zaten üçü beþi geçmeyen ulusal çapta aktörlerin Batý’ya kaydýrýlmasý fikri, ulusal çapta aktörlerin canýna minnet ama partiye ilerde çok zarar verebilecek bir fikirdir.
KCK, Oslo ve çözüm süreciyle beraber, bu her iki süreci istismar ederek, halkýn arasýna girmeyi ve halkla bütünleþmeyi baþardý. %70’lere varan oy oraný bu ‘bütünleþmeyi’ gösteriyor. Görebildiðim þu: KCK sistemine karþý siyaset yapmak, yerel aktörleri oldukça zorluyor, bugün, siyasi mücadele sadece yerel aktörlerle verilebilecek bir mücadele olmaktan çok uzaktýr. Bu yüzden, bu seçimlerde partinin ulusal çapta aktörlerini Doðu’da konumlandýrmasý stratejik bir tercih olarak görülmelidir. Unutulmamasý lazým ki, Diyarbakýr ve Mardin kazanýlmadan, Ýstanbul da kazanýlamaz artýk. Bu seçimlerde, Batý’daki Kürt seçmenin eðilimini etkileyecek faktörler elbette çok önemlidir. Ama seçimin nabzý asýl olarak, sert çatýþmalarýn yaþandýðý Doðu ve Güneydoðu’da atacaktýr. AK Parti’nin milletvekili çýkaramadýðý illerde birer milletvekili çýkarmak ve milletvekili çýkardýðý illerde ise sayýyý arttýrmak, Haziran seçimlerinde yaþanan siyasi kopuþun ve sert düþüþün yarattýðý moralsizliði önemli oranda giderecektir. Söylem ve güçlü siyasi aktörler.. AK Parti bu seçimlerde stratejik bir tercihle karþý karþýyadýr. Tersi bir durum, bölgede daha vahim sonuçlarýn doðmasýna yol açabilir.